Így készül az almás-cukkinis ketchup Éva konyhájában

Így készül az almás-cukkinis ketchup Éva konyhájában

Saját termesztésű paradicsomból a legfinomabb.

Saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk a ketchupot, ha magunk készítjük. Így volt ez Éva  esetében is, aki a Kertészkedők Klubjában mutatta meg csoporttársainak, ő mit is készít a kertben termett paradicsomból. A következőkben a recept történetét és leírását olvashatjuk:

almas cukkinis ketchup 02

Pakocs Éva vagyok, 43 éves és két gyermek anyukája. Jelenleg Bánrévén lakom (BAZ megye). Életem negyven évét Szlovákiában, egy kis faluban töltöttem, amelyben három nemzetiség élt együtt békésen: szlovák, ruszin és magyar. Szüleim magyar nemzetiségűek, de sok ruszin szomszédunk volt. Velük cserélt több receptet édesanyám. Tíz éves koromban kezdett el érdekelni a sütés, főzés. Feljegyeztem magamnak is néhány receptet. Mára már elsárgult ez a füzet és füzetlapok, de pont így szeretem. Az eredeti ketchup több almát tartalmaz, ami miatt gyümölcsös, édeskés íze van. Én némi alma helyett cukkinit használok és kihagyom a fahéjat is.

A módosított receptem tehát:

  • 2 kg paradicsom
  • 25 dkg alma
  • 25 dkg cukkini
  • 20 dkg hagyma
  • 1/2 dl ecet
  • szegfűszeg
  • kk pirospaprika
  • 1 kanál só
  • 2 kanál cukor

almas cukkinis ketchup 03

A paradicsomot forró vízbe tesszük egy-két percre. Kiszedjük, hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az almát, cukkinit, hagymát meghámozzuk, feldaraboljuk.

Mindent együtt fél órán át főzünk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, ecetet és még fél órán át főzzük. Ezt követően kis üvegekbe töltjük.

Minden alapanyag saját termesztésű. Tartósítószernek egy pici nátrium-benzoát kerül bele a főzés végén, majd száraz dunsztba kerülnek az üvegek egy éjszakára. Így 2-3 évig biztosan eláll.

Szeretjük spagettivel vagy más tésztával, de pörköltalaphoz is kiváló vagy házi pizzára pizzakrém helyett.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR