Saját termesztésű paradicsomból a legfinomabb.
Saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk a ketchupot, ha magunk készítjük. Így volt ez Éva esetében is, aki a Kertészkedők Klubjában mutatta meg csoporttársainak, ő mit is készít a kertben termett paradicsomból. A következőkben a recept történetét és leírását olvashatjuk:
Pakocs Éva vagyok, 43 éves és két gyermek anyukája. Jelenleg Bánrévén lakom (BAZ megye). Életem negyven évét Szlovákiában, egy kis faluban töltöttem, amelyben három nemzetiség élt együtt békésen: szlovák, ruszin és magyar. Szüleim magyar nemzetiségűek, de sok ruszin szomszédunk volt. Velük cserélt több receptet édesanyám. Tíz éves koromban kezdett el érdekelni a sütés, főzés. Feljegyeztem magamnak is néhány receptet. Mára már elsárgult ez a füzet és füzetlapok, de pont így szeretem. Az eredeti ketchup több almát tartalmaz, ami miatt gyümölcsös, édeskés íze van. Én némi alma helyett cukkinit használok és kihagyom a fahéjat is.
A módosított receptem tehát:
- 2 kg paradicsom
- 25 dkg alma
- 25 dkg cukkini
- 20 dkg hagyma
- 1/2 dl ecet
- szegfűszeg
- kk pirospaprika
- 1 kanál só
- 2 kanál cukor
A paradicsomot forró vízbe tesszük egy-két percre. Kiszedjük, hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az almát, cukkinit, hagymát meghámozzuk, feldaraboljuk.
Mindent együtt fél órán át főzünk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, ecetet és még fél órán át főzzük. Ezt követően kis üvegekbe töltjük.
Minden alapanyag saját termesztésű. Tartósítószernek egy pici nátrium-benzoát kerül bele a főzés végén, majd száraz dunsztba kerülnek az üvegek egy éjszakára. Így 2-3 évig biztosan eláll.
Szeretjük spagettivel vagy más tésztával, de pörköltalaphoz is kiváló vagy házi pizzára pizzakrém helyett.