Paradicsombefőzés újoncoknak

Paradicsombefőzés újoncoknak

Életemben először próbálkoztam paradicsombefőzéssel, s 3 óra munka után 11 üveg piros lé sorakozott a dunsztban. Vajon sikerült?

Elmesélem a viszontagságokat. Először is érett paradicsom kell hozzá, illetve jól jön egy társ, aki segít a munkában.

Paradicsom

Mi egyrekesznyi adagnak kezdtünk neki: én mostam, daraboltam a paradicsomot, majd eltávolítottam a csuma körüli zöld részeket, míg „jobbkezem" izgatottan várta pillanatot, hogy a centrifugálásba kezdhessen. Ha nincs otthon gyümölcscentrifuga, az annyival növeli a lékészítés időtartamát, hogy a feldarabolt paradicsomot elő kell főzni addig, amíg összeesik, és alkalmassá válik a passzírozásra.

Szerencsére mi az előfőzőcskézést kihagyhattuk, csak a centrifugán fennakadó értékes sűrűjét kellett kipasszírozni.

Centrifugálás és passzírozás után mehet a piros lé a tűzhelyre, ahol csak fel kell forralni a paradicsomot. Hihetetlen, de ezzel készen is vagyunk. Nem kell hozzá se só, se cukor, még tartósítószer sem. Forrón öntsük tiszta üvegekbe, majd állítsuk meleg dunsztba. Ennyi az egész!

Paradicsom

A hiedelemmel ellentétben a paradicsom főzve egészségesebb a szívnek, hatásosabb a rákkal szemben is. Bár csökken a C-vitamin tartalma, de a hőkezelés hatására növekszik a likopin beépülése a szervezetbe. A likopin az egyik leghatásosabb antioxidáns vegyület, amely közömbösíti a daganatos betegségek kialakulásában fontos szerepet játszó szabad gyököket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR