Szaporítás szemzéssel – mit érdemes tudnunk róla?

Szaporítás szemzéssel – mit érdemes tudnunk róla?

Az online kertészeti katalógusokat böngészve bizonyára mindenki rácsodálkozott már azokra a meghökkentő gyümölcsfákra, amelyeken egyszerre többfajta gyümölcs is érik.

Egyes kertészek mondhatni művészi szintre emelték e nem mindennapi gyümölcsfák megalkotását: a rekordtartó minden bizonnyal az a hobbikertész, akinek 40-féle gyümölcse is terem egyetlen hatalmas fán. Bár az ilyen fák sokak szemében első pillantásra hihetetlennek vagy szimpla csalásnak tűnhetnek, valójában nagyon is lehetséges létrehozni azokat. Az eljárás neve pedig nem más, mint a szemzés.

A szemzés technikája

Mit is nevezünk szemzésnek? A szemzés igen gyakori eljárás a növények ivartalan szaporítására, amelynek során egy 1-3 rügyes hajtást (nemest) beültetünk az alanynak nevezett másik növény kérgén ejtett speciális alakú vágásba. Természetesen nem az az egyetlen célja a szemzés alkalmazásának, hogy különleges vagy bizarr megjelenésű gyümölcsfákat hozzunk létre.

A gyümölcstermesztők és -nemesítők gyakran alkalmazzák a szemzés technikáját, hogy ezzel gyorsan tudjanak létrehozni például új törpe vagy féltörpe gyümölcsfákat, amelyek előnye többek között, hogy rövidebb idő alatt fordulnak termőre, és kevesebb helyet is foglalnak a gyümölcsösben vagy éppen a kertben. A szemzés önbeporzó gyümölcsfák létrehozására is kiváló; ez esetben olyan nemesek forrnak össze az alannyal, amelyek képesek aztán keresztbe porozni egymást. Ha ezt a szemzési technikát például a kétlaki magyal esetén alkalmazzuk, olyan egyedeket hozhatunk létre, amelyeken mind hím, mind pedig nőivarú virágok egyaránt jelen vannak.

Hogyan történik a növények szemzése?

Szemzéssel az adott fajta tulajdonságait öröklő új egyedeket hozhatunk létre; ellentétben az ivaros módon történő szaporodással, amikor is az utód a tulajdonságait csupán az egyik szülő tulajdonságaiból örökli. A szemzés rendszerint elvégezhető bármely fás szárú facsemetén, de tudnunk kell róla, hogy a művelet biztos kezet igényel, nem különben pedig sok türelmet, valamint elméleti felkészülést és lehetőleg minél több gyakorlatot.

A szemzést a legtöbb növény esetében a tavaszi és nyári hónapok során célszerű elvégezni, egyes növényeknél azonban a téli időszakban szükséges sort keríteni rá, amikor a növény nyugalmi állapotban van. Ha magunk is szeretnénk az eljárást kipróbálni, ajánlatos minden lehetséges tudnivalót felkutatnunk a konkrét növényfajta szemzésével kapcsolatban.

A szemzésnek két fő típusa létezik: a T-, illetve a chip-szemzés. Mindkét módszer esetében tiszta, éles szikét vagy szemzőkést használjunk. A szemzőkés pengéje speciálisan ívelt és a művelet elvégzését megkönnyítő kéregemelővel van ellátva.

T-szemzés

A T-szemzést úgy végezzük, hogy először is ejtünk az alany kérgén egy nem mély, T alakú bevágást. Ha a megfelelő fán a megfelelő időben végezzük el, a bevágás két oldalt könnyen szét fog nyílni. Ez azért fontos, mert ezek alá a felnyílt "szárnyak" alá kell becsúsztatnunk, betolnunk a szemzésre kiválasztott és előkészített szép, egészséges hajtórügyet. A helyére beillesztett rügyet, szemet alul-felül kötözővel rögzítsük, hogy ne csússzon el.

Chip-szemzés

A chip-szemzés lényege, hogy az alany tövéhez közel, a farészbe is bevágva egy pajzs alakú lapot vágunk ki. A szabaddá vált felületre illesztjük rá a megfelelő hosszúságú szempajzsot, majd kötözővel rögzítjük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?