Mentsd meg a kivi magját, növény lesz belőle!

Mentsd meg a kivi magját, növény lesz belőle!

Olvasónk, Nagy József gyümölcsökből nyert magról nevelt kivit. Ennek a módját és eredményét meséli most el.

Az interneten olvastam a kiviről és gondoltam, megpróbálom. Ugyanis úgy tűnik, hogy a közvetlen környezetem tájolása ideális lehet számára.

Két szem óriási kivit vásároltam, amelyeket felvágtam, majd a belsejüket kikanalaztam. Langyos vízben pohárban kevergettem, hogy a mag elváljon a húsától.

kivi magrol nevelve 02

Majd a magokat leszűrtem és papírszalvétán megszárítottam.

Körülbelül két óra múlva cserépbe való, tápanyagos virágföldbe (amit a Tescóban vettem) elvetettem nagyjából 80-100 magot. Bespricceltem őket vízzel, majd egy üveglappal letakartam, amit este levettem. Másnap újra bespricceltem és lefedtem.

Vetés után úgy 8-10 nap múlva bújtak ki az első növénykék.

A konyhánk ablakában tartom őket, ahol 20 -25°C körüli a hőmérséklet. Naponta egyszer locsolom a növényeket spricnis pumpedlivel.

kivi magrol nevelve 01

Idén cserépben nevelem. Ősszel kiültetem, tavasszal pedig 20-30 centiméteresre visszavágom majd őket.

Remélem, hogy ebben az évben már 1-2 méteresek lesznek. Ez kínai futónövény, nem mediterrán, a félárnyékos helyet kedveli.

A kivitermesztés olvasmányaim alapján nem igényel különösebb növényvédelmi előírást. Nem kell permetezni. A szőlőhöz hasonlóan támrendszert kell készíteni számára, mert futónövény és hogy a termést elbírja, ami pár év múlva tövenként 2-2,5 mázsa is lehet akár.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR