Olvasónk, Nagy József gyümölcsökből nyert magról nevelt kivit. Ennek a módját és eredményét meséli most el.
Az interneten olvastam a kiviről és gondoltam, megpróbálom. Ugyanis úgy tűnik, hogy a közvetlen környezetem tájolása ideális lehet számára.
Két szem óriási kivit vásároltam, amelyeket felvágtam, majd a belsejüket kikanalaztam. Langyos vízben pohárban kevergettem, hogy a mag elváljon a húsától.
Majd a magokat leszűrtem és papírszalvétán megszárítottam.
Körülbelül két óra múlva cserépbe való, tápanyagos virágföldbe (amit a Tescóban vettem) elvetettem nagyjából 80-100 magot. Bespricceltem őket vízzel, majd egy üveglappal letakartam, amit este levettem. Másnap újra bespricceltem és lefedtem.
Vetés után úgy 8-10 nap múlva bújtak ki az első növénykék.
A konyhánk ablakában tartom őket, ahol 20 -25°C körüli a hőmérséklet. Naponta egyszer locsolom a növényeket spricnis pumpedlivel.
Idén cserépben nevelem. Ősszel kiültetem, tavasszal pedig 20-30 centiméteresre visszavágom majd őket.
Remélem, hogy ebben az évben már 1-2 méteresek lesznek. Ez kínai futónövény, nem mediterrán, a félárnyékos helyet kedveli.
A kivitermesztés olvasmányaim alapján nem igényel különösebb növényvédelmi előírást. Nem kell permetezni. A szőlőhöz hasonlóan támrendszert kell készíteni számára, mert futónövény és hogy a termést elbírja, ami pár év múlva tövenként 2-2,5 mázsa is lehet akár.