A málna szaporítása – íme az alapok!

A málna szaporítása – íme az alapok!

Egyre nagyobb tért hódít a málna szaporítása. Végül is ki ne szeretné a növény zamatos, lédús gyümölcsét? A talaj gondos előkészítésével, illetve vírusmentes tő beszerzésével biztosíthatjuk magunknak az elkövetkező évek gazdag málnatermését.

A málna szaporítása

A málna – legyen szó akár a piros, akár a sárga, bíbor vagy fekete színű gyümölcsöt termő fajtáról – fogékony a vírusfertőzésre. Álljunk ellen a csábításnak, és ne a már meglévő málnaültetvényünkről vagy egy szomszéd kertjéből származó málnatövet szaporítsunk, mivel az akár fertőzőtt is lehet. Mindig az a legjobb megoldás, ha kertészeti árudából, faiskolából szerezzük be a szaporításhoz szükséges számú, például konténeres vagy szabadgyökerű növényt.

malna szaporitasa 02

Hogyan szaporítsuk a málnát?

Faiskolában málnát edényben nevelt vagy szabadgyökerű növényként vásárolhatunk, illetve egyéves, szunnyadó dugványvesszőket is beszerezhetünk. A szabadgyökerű növényt tavasszal, a fagyveszély elmúltával ültessük ki a kertbe. Rendszerint ezek a legellenállóbbak a kártékony rovarokkal, gombás betegségekkel, illetve a fonálférgekkel szemben.

Az egyéves dugványvesszőkről szaporított málna gyümölcse a többinél korábban érik és a szárazabb talajt is jól viseli. A vásárlás után pár napon belül el kell ültetnünk a vesszőket a kert egy napos részébe.

Lehet-e a málnát dugványról szaporítani?

Igen, a málna szaporítható dugványról. Azonban, amint azt már említettük, előnyösebb faiskolából vásárolnunk málnát a lehetséges fertőzések megelőzése érdekében.

A piros termésű málna sarjaiból vagy egyéves vesszőiből készített dugványokat tavasszal ültethetjük el, amikor azok elérik a 15-20 cm-es magasságot.

A sarjak a növény kiterjedt gyökérzetéből nőnek ki, így tőosztással több növényt is létrehozhatunk. A művelethez használjunk például egy éles ásót. A szaporítás sikere érdekében fontos, hogy a piros termésű málna sarja rendelkezzen az anyanövény györérzetéből valamennyivel. Az átültetett új növények talaját tartsuk nyirkosan.

A fekete vagy bíbor gyümölcsöt termő málna szaporítása rendszerint úgy történik, hogy a földig lehajlított vesszővégeket 5-10 cm talajréteggel fedjük. A földdel fedett vessződarab idővel gyökeret fejleszt. A következő tavasszal az új, immár gyökeres hajtásokat leválaszthatjuk az anyanövényről úgy, hogy a régi vesszőből egy kb. 15 cm-es részt meghagyunk. Ezt aztán az ültetéskor a talaj szintjéig vágjuk vissza, hogy ezzel is csökkentsük a betegségek terjedésének az esélyét.

További tudnivalók a málna szaporításáról

Amikor a fentiekben leírt módszerek valamelyikével végrehajtott szaporítás eredményeképpen kifejlődött új növényt elültetjük, lényeges, hogy a talaj jó vízelvezető képességű és jól szellőző, valamint kellően nyirkos legyen. Ne telepítsünk málnát a kert olyan részébe, ahol korábban verticilliumos hervadás sújtotta az ott termesztett paradicsomot, burgonyát, padlizsánt vagy paprikát. Mivel ez a gombabetegség több éven át is megmaradhat a talajban, végzetes lehet a fiatal málnatövekre nézve is. A fekete vagy bíbor málnát a piros málnától legalább 100 méter távolságra ültessük, hogy csökkentsük a vírusfertőzések kockázatát.

Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, egészen biztosan nem kell hiányolnunk majd a finom házi málnadzsem ízét az elkövetkező években.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR