A 3 leggyakoribb hiba, amit a bonsai öntözésénél elkövethetünk

A 3 leggyakoribb hiba, amit a bonsai öntözésénél elkövethetünk

Se túl sokat, se túl keveset.

Sokan kedvelik a különös alakú, művészien formált fácskákat, ám a bonsait megfelelően öntözni egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Amennyiben hibát követünk el, hamarosan lehullajtja a leveleit, vagy akár pusztulásnak indul szeretett fácskánk. Az, hogy mennyit és mikor locsoljuk a bonsait, függ a növény fajától, de a fa nagyságától, a tartási helytől, az évszaktól és a szoba hőmérsékletétől is. Általánosságban elmondható, hogy a forró nyári napokon naponta többször kell öntöznünk, télen viszont elegendő hetente egyszer vizet adni neki.

bonsai ontozese 02

Tekintsük át a leggyakoribb baklövéseket!

1. Túl ritkán öntözzük

A cserepekben és tálakban a bonsai gyökerei részére rendelkezésre álló teret mesterségesen kicsin tartják, így a víz- és tápanyagkészletek korlátozottak. A kiültetett kerti bonsaiok esetben általában nincs szükség kiegészítő öntözésre, viszont a benti, tartókban nevelteknél elengedhetetlen a rendszeres, egyenletes vízellátás. Nem szabad hagyni, hogy a földjük teljesen kiszáradjon, minden nap ellenőrizni kell őket!

Vizsgáljuk meg az ujjunkkal a földjét: amennyiben a földlabda felszíne kiszáradt, ideje meglocsolni a növényt. A föld színe is segíthet: a száraz közeg lényegesen világosabb, mint a nedves. Amint a föld világosodni kezd, de legkésőbb akkor, amikor repedések jelennek meg rajta, vagy elválik a tál szélétől, meg kell locsolnunk a növényt!

bonsai ontozese 03

Az öntözésnél problémát jelenthet, hogy a víz szintje gyakran a tál pereme fölé emelkedik. Ezért lehetőség szerint inkább földlabdástul merítsük be a bonsai gyökerét egy langyos vízzel teli kádba, lavórba. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, használjunk vékony, hosszú csövű, finom zuhanyfejű kannát az öntözéshez. Ez olyan cseppekké oszlatja a vizet, amelyek könnyen be tudnak hatolni a gyökerekhez. Azokat a bonsaiokat, amelyek kedvelik a magas páratartalmú levegőt, időről időre finoman permetezhetjük is.

bonsai ontozese 04

2. Túl erősen öntözzük a növényt

A következő hiba, amit még gyakrabban elkövetünk, az előző ellentéte: a túlöntözés. A gyökerek túl nedvesek lesznek, hamar kirohadnak, a növény elpusztul. A kereskedelemben kapható fácskák gyakran túl kicsi cserépben vannak, szorosan a földben, ami nem jó, mert így a víz nem tud elfolyni. Érdemes ezeket átültetni, hogy megmentsük a növényt. Kerüljenek speciális bonsaiföldbe és olyan tartóba, aminek az alján lyuk van a felesleges víz elvezetésére. A jó közeg szerkezetileg stabil és jól elvezeti a vizet. Amennyiben a gyökér egy része már elpusztult, azt az átültetés előtt távolítsuk el.

Általában a pangó víz és a gyökérrothadás elkerülése érdekében csak mérsékelten öntözzük és mindig engedjük, hogy a felesleges víz kifolyjon. Merítéssel is locsolhatjuk, de akkor is hagyjuk, hogy lecsöpögjön a felesleg, mielőtt visszatesszük a helyére, és a következő merítés előtt mindig száradjon ki a földje.

bonsai ontozese 05

3. Hideg, kemény vízzel locsolunk

Lehetőség szerint lágy, szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor először lágyítani kell a vizet, a kemény csapvíz ugyanis nem csak csúnya vízkőlerakódásokat okoz az edényeken és a föld felszínén, de hosszú távon megváltoztatja a közeg pH-ját is. A szobahőmérsékletű esővíz megfelelő. A túl hideg víz azonban káros egyes bonsaioknak, különösen a trópusi, szubtrópusi fajok kaphatnak hidegsokkot a gyökereikben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR