Szobanövények: a hosszú élet 10 titka

Szobanövények: a hosszú élet 10 titka

Összefoglaltam a 10 legfontosabb tudnivalót ahhoz, hogy a szobanövények ne csak néhány hónapig, hanem hosszú évekig lakótársaink lehessenek. Akinek van még ötlete, bővítheti a listát!

1. Kezdjük a vásárlásnál. A növényeket megbízható forrásból szerezzük be. Vizsgáljuk meg közelről a leveleket, mielőtt ténylegesen vásárolnánk, nehogy mi vigyünk új kártevőt vagy kórokozót otthonunkba. Ne vásároljunk télen aluljáróból vagy utcai árustól szobanövényeket, mert esetleg hidegsokk érhette őket.

2. Nézzünk utána, hogy a kiválasztott növény, hogy néz ki természetes körülmények közt, milyen fény- és hőviszonyok mellett növekszik. Ha azt akarjuk, hogy ne csak vegetáljon, hanem úgy fejlődjön, mint a vadonban, akkor az ottani körülményeket próbáljuk utánozni.

Kaktusz

3. A legtöbb növény előnyben részesíti, ha két locsolás között kicsit hagyjuk kiszáradni a talaját.

4. Locsoljuk alulról a növényeket. Állítsuk tálkára a cserepet és ebbe öntsük a vizet, majd hagyjuk, hogy felszívja a számára szükséges mennyiséget. A felesleget öntsük ki alóla.

5. Megfelelő tápoldatot használjunk a levél- illetve virágzó dísznövényekhez, de azt is csak tavasztól őszig (kivételt jelentenek ez alóla télen virítók).

Orchidea

6. Egyes növények magas páratartalmat szeretnek, ezért akár napi párásítást is igényelhetnek. Növelhetjük a helyi páratartalmat, ha nedves kavicsos tálcára helyezzük a cserepet.

7. A nagylevelű fajokat ne hagyjuk ki a portalanításból, időnként töröljük át leveleiket puha, nedves ruhával vagy zuhanyozzuk le őket.

8. Bokrosabb növekedésre késztethetünk jó pár szobanövényt, (fikuszt, aráliát, könnyezőpálmát) ha kicsípjük hajtáscsúcsukat. A virágzó növények kisebb cserépben tartva gyorsabb és intenzívebb virágzásra serkenthetők.

9. Óvjuk a szélsőséges hőingadozástól a növényeket. A legtöbb cserepes dísz meghálálja, ha nyáron (rövid szoktatás után) a szabadban neveljük.

10. Rendszeresen ellenőrizzük növényeinket, hogy rögtön észrevegyük bármely kártevő, kórokozó vagy stresszhatás nyomait. A beteg leveleket és az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR