Szőlősgazdák évvégi teendői

Szőlősgazdák évvégi teendői

Akinek van egy pár tőkéje a kertben, használhatja ezt az írást ellenőrzőlistának is.

Ezekben a hónapokban is akadnak enyhe, kellemes napok, amikor kikívánkozunk a meleg szobából. A szőlőben mindig találunk tennivalót. Ebben az időszakban befejezhetjük az őszi telepítést és ellenőrizhetjük a támberendezések állapotát. El kell végezni a szükséges talajmunkákat, tápanyag visszapótlást. A levelek összegyűjtésével, elégetésével vagy komposztálásával csökkenteni tudjuk a következő évi fertőzések mértékét.

A telepítést gondosan előkészítve, megtervezve végezzük. Az új telepítést is és a hiánypótló telepítéseket is. A gödrös telepítést javasolom., mert sokkal jobb feltételeket tudunk biztosítani a leendő tökéknek. Az ültető gödröt kellő nagyságúra kell kiásni, így tehetünk elegendő istállótrágyát vagy komposztot a gödör aljára. Az istállótrágya és a komposzt mellé célszerű műtrágyát is tenni, hiszen a tőkék akár több évtizedig is élhetnek. A műtrágya kiegészítést klórmentes komplex műtrágyával végezzük. Ezek a műtrágyák tartalmazzák a nitrogén, foszfor és káliumon kívül mindazokat a tápelemeket, amelyekre a növényeknek az életük során szüksége van. A gödör aljába rakott istállótrágyát és műtrágyát borítsuk földdel, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek vele. Télen a talajlakó kártevők is álomba merülnek azért az ültető gödör aljára talajfertőtlenítőt tegyünk. Ültetés előtt a harmatgyökereket tőből távolítsuk el, az őszi telepítésnél a vesszőket meghagyhatjuk, de a 15-20 cm-es földtakarásról ne feledkezzünk meg.

Tipp! A földtakarást feltétlenül végezzük el a tavaszi telepítésű tőkéknél is!

Az ültetvény földjét lazítsuk fel ennek a célja, hogy a téli csapadék le tudjon szivárogni az alsóbb rétegekbe és ne folyjon el a felszínén. Ha őszi tápanyag utánpótlást terveztünk, itt az ideje a talajmunkákkal egymenetben. Felhasználásra szintén klórmentes műtrágyát célszerű használni.

Novemberre a levelek lehullnak, megsemmisítésükkel a következő évi fertőzéseket mérsékeljünk. A támberendezések felülvizsgálatával, a szükséges javító anyagok beszerzésével is a következő szezon munkáit könnyítjük meg.

Az esték hosszabbak, a munka helyett egyre több idő jut pihenésre, kikapcsolódásra, több időt tölthetünk el a családtagokkal, barátokkal. Márton nap után az új bor is fogyasztható, kellemesebben telik az idő, jobban fogy a liba, ha közben kóstolgatjuk, minősítjük az ez évi feltehetően jó minőségű borokat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR