Így csapdázzuk a mindent ellepő, bosszantó márványpoloskát!

Így csapdázzuk a mindent ellepő, bosszantó márványpoloskát!

Szabaduljunk meg a kellemetlen lakótárstól.

A márványpoloska (Halyomorpha halys)  viszonylag új, Ázsiából származó invazív faj. Aligha létezik ember hazánkban, aki mostanában ne találkozott volna vele: berepülnek a házba, tömegével jelennek meg a szobában.

Először 2010-ben jelentették Kentuckyból, hazánkban 2013 őszén figyelték meg az első példányokat. Rendkívül mobilis, szélsőségesen polifág, tucatnyi tápnövényen szívogat, így komoly bosszúságot okoz a kertészeknek. Több, mint 100 növényen idézhet elő károkat: zöldségeken, gabonákon, gyümölcsökön, dísznövényeken egyaránt. A leveleken elhalt foltokat okoznak, a gyümölcsökön deformációkat, barnulásokat, de a termés mennyiségét is csökkentik.

marvanypoloska csapdazasa 04

Rengeteg bosszúságot okoznak a háztulajdonosoknak is, hiszen ősszel elkezdenek a házakba húzódni: büdösek, ijesztőek, zavaróak. Nagyon kellemetlen szagot bocsájtanak ki, ha megzavarjuk őket, akár még allergiás reakciót is kiválthatnak. Úgy tűnik, hogy az idei meleg őszön minden eddiginél nagyobb számban jelentek meg.
A szakértők szerint a védekezés első lépése a bejutás megakadályozása – úgy, ahogy a szúnyogokat sem szeretnénk benn látni, a poloskákat is zárt ablakokkal, szúnyoghálóval, a rések betömésével tartsuk házon kívül.

Ha viszont bejutnak, akkor ott kell akcióba lépni. Körbenéztünk az interneten, hogy milyen csapdákat ajánlanak a márványpoloska összegyűjtésére:

marvanypoloska csapdazasa 02
Oregon State University

1. Poloskacsapda világító flakonnal

A műanyag flakoncsapda 3 részből áll: a legalsóban egy LED-szalag vagy LED-lámpa világít, a középsőt mosó- vagy mosogatószeres folyadékkal kell feltölteni, a felső rész pedig a tölcsér, ami megakadályozza, hogy a poloskák kifelé jussanak.

2. Folyadékkal teli tál

Hasonló módszer, mint az előző, csak itt egy nagy, lapos tálat töltöttek meg mosószeres vagy mosogatószeres folyadékkal, ebbe fulladnak bele a poloskák. Éjszaka 12 órán keresztül kell égetni a kislámpát, ez állítólag az összes házban kóricáló bogarakat odavonzza majd (nem túl energiatakarékosan).

3. Elemes LED-lámpával működő csapda

Itt is a fényforrás az, amelyikre repülnek a poloskák, ám nem használ folyadékot-egyszerűen úgy teszi bele a tölcsért a csapdába, hogy kifelé már nem jutnak a bogarak. A flakon alján egy kis, elemmel működő LED-lámpát találunk.

4. Összegyűjtés porszívóval vagy célszerszámmal

Van, aki azt ajánlja, hogy menjünk körbe a lakásban, és egyszerűen gyűjtsük össze a bogarakat. Ne nyomorgassuk, ne fogjuk mert, mert büdös folyadékot bocsájtanak ki, ami még allergizálhat is. Ha porszívóval szedjük össze, utána a porzsákból egyszerűen szórjuk ki a poloskákat egy mosogatószeres vízzel teli kádba, lavórba. Ha pedig célszerszámmal vennénk fel a harcot, akkor a flakoncsapdával járjuk végig a helységeket – a tölcsért odatartva a bogarak bemásznak, de kifelé már nem tudnak jönni.

 

+ 1 videó – poloskák grasszálnak a rebarbarán:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR