Tavaszi útmutató a szép, zöld kerti pázsithoz

Tavaszi útmutató a szép, zöld kerti pázsithoz

A gyepről és a gyepszellőztetésről készített összefoglaló tanácsot ad a nyírás és táplálás témakörében is.

A gyep sok kertbarátnak ad okot büszkeségre vagy éppen bosszúságra, de tény, hogy rengetegen vágynak szép gyepre a házuk körül. Bár látszólag egyszerű növényről van szó, a kívánt eredmény mégis több tényező harmóniájából áll össze. Szép gyepünk akkor lesz, ha megfelelő a nyírás és a szellőztetés, szárazabb időszakokban az öntözés, jó a tápanyagellátás és időben elejét tudjuk venni a különböző gyomok, mohák és gombás fertőzések elterjedésének. A témáról Dr. Eke István, a CoraxBio agrárszakértője készített összefoglalót.

Ami a nyírást illeti, erre nincs szigorú tudományos vélemény vagy előírás, nagyban függ a fű felhasználásától és a tulajdonos ízlésétől is. Más magasságú fű kell egy golfpályára és megint más, ha mezítláb szeretnénk járkálni rajta a kertben. Általában azt tartjuk, hogy a szárazabb, legmelegebb nyári időszakban hagyjuk valamivel hosszabbra a gyepet, hogy árnyékot vethessen a saját gyökerének, így a talaj lassabban szárad ki, nehezebben ég ki a fű. Ugyanez javasolt akkor is, ha a talaj gyengébben tartja a nedvességet, mondjuk nagyon homokos. Tavasszal és ősszel valamivel rövidebbre szokás nyírni, ez többek között egyes gyomok virágzását, magtermelését is megakadályozza.

Fűnyíró

Ugyanilyen fontos a gyep szellőztetése is, bár sokkal ritkábban van rá szükség, jellemzően évente kétszer, a tavaszi és őszi időszakban. A frissen vetett füvet első évben még nem kell, nem is szabad szellőztetni, de a második évtől már igen. A szellőztetést ma már többnyire motoros gépekkel végezzük, de sokféle megoldás létezik, a különbség inkább a munka kényelmében jelentkezik. A lényege, hogy valamilyen forgó drótok vagy kések felkarmolják, szinte „felszeletelik" a gyepszőnyeget, de szükség esetén a gereblye is megteszi. Amilyen gonoszul hangzik ez leírva, annyira jót tesz a fűnek. Az elhalt szálakat, gyökereket a felszínre hozza a művelet, eltávolítva ezt a filcnek nevezett réteget. Eközben javítja, szellőzteti a tömörödött talajt, friss levegőhöz juttatva a fű gyökerét is. Ugyanilyen fontos, hogy az egybe nőtt, csomósodott füvet egyenletesebbé teszi. Azzal, hogy kicsit megtépkedi a gép a fűcsomókat, elválasztja, szétszedi azokat, új hajtások növesztésére is kényszeríti. Összességében a fű az ápolást követően tömörebb, frissebb, egészségesebb és zöldebb lesz. A gyepszellőztetés során nem kell megijedni mindattól a rengeteg száraz és néhány zöld fűszáltól, gyökértől, amit a gép a felszínre hoz. Ha az eszköznek nincs a fűnyírókhoz hasonló gyűjtőtartálya, szépen gereblyézzük, szedjük össze ezt az anyagot a szellőztetés után (kiváló anyag a komposztáláshoz). Szellőztetni vagy az első tavaszi nyírás előtt, vagy közvetlenül utána érdemes.

Gyepszellőztetés

A tavaszi szellőztetés után amilyen hamar csak lehet, gondoskodjunk a tápanyagpótlásról is. Erre több lehetőség áll rendelkezésünkre, mindegyik más összetétellel. Cink, Kálium, Foszfor, Magnézium, Nitrogén, Vas, Mangán. Csak néhány a sok tápelem közül, amelyik így vagy úgy hozzájárul a gyep egészséges fejlődéséhez.

Laikusoknak nem könnyű meghatározni, hogy melyikből mennyit és mikor igényel a gyep, vagy éppen, ha nem kapja meg – esetleg túl sokat kap – miért ritkul, vagy sárgul. Arra is mindig figyelni kell, hogy némely anyagokat nem szabad keverni, egyszerre kijuttatni. A szakirodalomból persze bárki tájékozódhat, vagy, ha erre nincs ideje, választhat olyan egységcsomagot, amelyben előre összekészítettek mindent, amire egy adott gyepfelületnek szüksége van. Ezekhez a csomagokhoz részletes tájékoztatót csatolnak arról, hogy a benne lévő anyagokat mikor, vagy milyen körülmények esetén kell használni. Ezeket és a nyírás, szellőztetés szabályait betartva már nagy esélyünk van rá, hogy gyepünk folyamatosan szép és egészséges marad, persze csak megfelelő öntözés mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR