Téli csendélet a kertben, szépséges részletekkel

Téli csendélet a kertben, szépséges részletekkel

Magszárak, bogyók, levelek.

Nincs semmi, ami a téli kert nyugalmához és szépségéhez fogható. A hideg időben, különösen akkor, amikor zúzmara, jég vagy hó borítja a növényeket, festőecsetre kívánkozik a látvány.

teli csendelet reszletek 02

Ilyenkor azok a díszítőelemek is előtérbe kerülnek, amelyeket nyáron elrejt a buja növényzet, felfigyelhetünk egy szép szoborra, edényre, a mutatós színes bogyókra, szokatlan formájú növényekre, elszáradt virágokra. Jól észrevehetőek azok a növények, pl. a bangita vagy a téli jázmin, amelyek ebben az időszakban bontogatják szirmaikat.

teli csendelet reszletek 03

Ajánlott ősszel a magszárakat, a virágfejeket a növényen hagyni, ezzel segíthetjük a madarak élelemhez jutását. A téli kertben, főként a hó alatt nehezen találnak maguknak eleséget. Másfelől ezek az elemek szépen is mutatnak, ilyenkor is figyelemreméltó például a napraforgó nagy tányérja.
Érdemes nem minden hervadt növényi részt eltávolítani ősszel, a különféle termések, virágok is díszítenek, például a tollbuga, a holdviola, vagy a varjúhájfélék esetében. A jégkristályokkal, hópelyhekkel közösen valóságos művészi kompozíciók jönnek létre. Néhány évelő, például a bőrlevél, a tüskésdiócska vagy az indás ínfű levélzete vöröses, vörösösbarna színeződést kap télen.

teli csendelet reszletek 04

Az örökzöld madárbirs ragyogó pirosas gyümölcseivel ad színt a téli képhez. Egyes díszbokrok, mint a som, vöröses vesszőikkel díszítenek. A hímvirágú japán dérbabér dekoratív piros rügyekkel ékesíti a kertet, a nővirágúak pedig hosszan hordozzák a mutatós gyümölcsöket. Enyhe napokon akár a varázsmogyoró vagy a hunyorfélék is virágzásnak indulhatnak.

teli csendelet reszletek 05

teli csendelet reszletek 06

teli csendelet reszletek 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?