Meglepő virágpompa a hidegben: télen virágzó díszcserjék

Meglepő virágpompa a hidegben: télen virágzó díszcserjék

Bangita, csodamogyoró, jázmin.

Noha a legtöbb növény a hideg időszakban téli álmot alszik, akad néhány díszcserje, amely télen örvendeztet meg minket színes virágával, legtöbbször még a levelek megjelenése előtt. Mind a télen, mind a nyáron zöldellők, de még az örökzöldek között is akadnak ilyen téli virágba borulók. Különös szépséget jelentenek ezek a növények, gyakran világos, élénk színt hozva a hóval borított vagy éppen szürkeségbe burkolódzó kertben.

A téli virágzás királynője egyértelműen a nagylevelű csodamogyoró, másnéven varázsmogyoró (Hamamelis). A lassan növekvő, fenséges bokor jellegzetes, tölcsér alakú koronájával fajtától és időjárástól függően novembertől februárig hozza virágait. A tartós talajmenti fagy is befolyásolja a virágzás idejét. A virágok színe lehet világossárga (kínai varázsmogyoró), intenzív piros (H. intermedia hibrid ‘Feuerzauber’), bronzos-fahéjpiros (ugyancsak hibridfajta, ‘Diane’), bársonyos barna vagy sötétvörös ('Ruby Glow’  nevű hibrid). A kínai és a japán varázsmogyoró keresztezésével létrejövő hibridek számos, nagy virágot hoznak.

meglepo viragpompa diszcserjek 01

Több télen virágzó bokor a színes virág mellett a feltűnő illával is ékesít. Ide tartozik például a korai bangita és a kikeleti bangita. Utóbbi szép, rózsaszín, intenzív illatot árasztó virágait már novemberben hozhatja, majd egy rövid szünetet követően márciusban borul a legteljesebb pompába.

Egy másik korai hírnök a téli cseresznye (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’). Hasonló virágzási magatartást mutat, mint a bangita, fehér, félig telt virágai rózsaszín rügyekből bomlanak ki. Ezek a növények legszebben egy sötét háttér, például egy örökzöld sövény előtt mutatnak.

meglepo viragpompa diszcserjek 02
Wendy Cutler

Ugyancsak páratlan illatot bocsájt ki a téli hónapokban a bogyóspuszpáng (Sarcococca hookeriana var. digyna), ez a törpecserje mindössze kb. 60 cm magasra nő. Különösen ajánlható a ‘Purple Stern’  fajta, amely nem csak illatos virágaival, de sötétpiros hajtásaival is mutatós dísze a kertnek. Ennek ellenére meglehetősen ritkán találkozni vele.

A különböző mahóniafajták is zöldes-sárga virágokat hoznak a tél végén, például a keleti mahónia (Mahonia bealei), a japán mahónia (M. japonica)  és a hibrid fajták. Különös előszeretettel ültetik a ‘Winter Sun’   fajtát, amely nagy, sárga virágaival talán a legszebb télen virágzó mahóniafajta.

meglepo viragpompa diszcserjek 04

Az alpesi hanga (Erica carnea)  örökzöld talajtakaró vagy törpecserje, számos fajtája és színváltozata létezik. Egész télen virágzik, alacsony növése miatt balkonládákba is gyakran ültetik.

meglepo viragpompa diszcserjek 05

A somok között is találunk télen virágzót, kb. február közepén nyílik a húsos som kis, aranysárga ernyőivel, valamint a nagyobb, sötétsárga virágokkal díszítő japán som.
Szintén sárga virágaival ékesíti a kertet a téli jázmin. Támaszték mellett kúszónövényként viselkedik, anélkül szétterülő cserjeként.

meglepo viragpompa diszcserjek 06
Andreas Rockstein

meglepo viragpompa diszcserjek 07

Ezek mellett a jól ismert növények mellett léteznek olyan kedvencek, amelyeknek a hobbikertészek kiemelt figyelmet szentelnek. Ezek közé tartozik például a korai lonc (Lonicera x purpusii)  vagy az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox). De a farkasboroszlán (Daphne mezereum)  is megörvendezhet minket szép, rózsaszín virágaival az enyhébb teleken már február végén. Ilyentájt hozza a díszmogyoró (Corylopsis pauciflora)  is világossárga virágait.

meglepo viragpompa diszcserjek 08
Megan Hansen

meglepo viragpompa diszcserjek 09

meglepo viragpompa diszcserjek 10
TANAKA Juuyoh

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR