A tengeri só egyszerű és ízletes megoldás, ha hosszabb időre szeretnénk eltenni a saját termesztésű fűszernövényeinket. A friss fűszernövények íze alaposan átjártja a sókeveréket, amely végül mámorítóan illatos aromát fog kibocsátani.
Például a friss bazsalikommal, mentával és kakukkfűvel készült zöldfűszeres tengeri sóval számtalan közkedvelt ételféleséget ízesíthetünk. Nem beszélve arról, hogy testradírként is kiválóan felhasználhatjuk. Ha nekiállunk az elkészítésének, ne csupán magunkra gondoljunk: a zöldfűszeres tengeri só ajándéknak sem utolsó! Nincs, aki ne értékelné nagyra a finom, kézműves meglepetést.
A tengeri só csodálatos tartósítószer. Miután a frissen szedett fűszernövényeinkből saját ízlésünk szerint keveréket készítettünk, megszárítottuk és üvegekbe zártuk azt, hűtésre már nincs szükség. Jól záródó üvegekben körülbelül 6 hónapig eltarthatók. Azaz egészen a következő szezon elejéig, amikor is újra növekedésnek indulnak a kertben a kedvenc fűszernövényeink.
A házilag készült zöldfűszeres tengeri sókeverék jó ürügyként szolgál arra is, hogy tudatosan több figyelmet fordítsunk az egészséges étkezésre, illetve a fenntartható életmód gyakorlati alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy ha a fűszerkeveréket magunk készítjük el, nem kell a boltban megvásárolnunk azt, és az ételízesítő árát is megtakaríthatjuk. A bolti fűszerkeverékek sokszor szilícium-dioxidot is tartalmaznak, ami megakadályozza, hogy a só a hosszabb tárolás során összeálljon. Sokan vannak, akik nem túlságosan szívlelik az ilyen és hasonló adalékanyagokat. Meglehet, a házilag készült zöldfűszersó idővel kissé összecsomósodhat, de ilyenkor nem kell mást tennünk, mit egyszerűen alaposan felráznunk a fűszeres tégelyt.
Szintén ízletes zöldfűszersót készíthetünk zeller, fokhagyma és vöröshagyma felhasználásával. A lényeg, hogy ne féljünk kísérletezni és kipróbálni új, izgalmas ízkombinációkat!
Hogyan tartósítsuk a kertben termett fűszernövényeinket tengeri sóval?
- 1/4 bögre fűszerkeverékhez adjunk 1 bögre durva szemcsés tengeri sót (ízlésünk szerint az előírtnál több vagy éppen kevesebb zöldfűszert is felhasználhatunk; kísérletezzük ki bátran a számunkra ideális arányt!).
- A fűszernövényeket és a durva tengeri sót öntsük egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe.
- Alaposan keverjük el a fűszernövényeket a tengeri sóval.
- A sót és a fűszernövényeket öntsük egy sütőlapra, és egyenletesen oszlassuk el rajta.
- Fedjük le egy ritka szövésű ruhával.
- Hagyjuk állni a sós fűszerkeveréket egy száraz, erős napfénytől mentes helyen (a napfény kifehéríti a fűszeres sókeveréket, és a szép, zöldes árnyalatú fűszersó végül egyszerű fehér színű lesz).
- Miután a keverék megszáradt (ez általában egy napot vesz igénybe), konyhai gépben ismét keverjük gyorsan össze.
- Töltsük tiszta, száraz, légmentesen zárható üvegekbe.
- Hogy az aromáját megőrizze, tároljuk hűvös, száraz helyen, például a kamrában.