Törékeny szépségűek a díszmogyoró sárga harangocskái

Törékeny szépségűek a díszmogyoró sárga harangocskái

Levele és virága is díszít.

A díszmogyoró (Corylopsis pauciflora) bokros növekedésű, lombhullató cserje, amely kb. 1,5-2 méteresre nőhet. Leveleivel és virágaival egyaránt díszítheti a kertet.

Halványsárga, harang alakú virágai, tél végén, tavasz elején, a lombfakadás előtt nyílnak. A kis virágharangok nagy számban jelennek meg, kettesével-hármasával csüngenek a vékony hajtásokon. Érdemes őket alaposan megcsodálni, a virágokat ugyanis vékony, szinte áttetsző levél veszi körbe, ami fokozza a szépségüket. A levelek fakadáskor lilás-piros árnyalatukkal hoznak színt a kora tavaszi kertbe. Később zöldülnek, ősszel pedig aranysárgán pompáznak.

Ez a korán virágzó cserje lassan nő, ezért még kisebb kertekben vagy belső udvarokban is helyet kaphat. Nagyon jól érvényesül például a kék virágot hozó hagymások, a csillagvirág vagy a tavaszi szellőrózsák társaságában.

Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, védve az északi, északkeleti szelektől. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, átlagos nedvességtartalmú, savanyú talajba ültetve fejlődik legszebben.

Bevezető kép: Wendy Cutler

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR