Tudtad? Egy nősziromból így lesz több!

Tudtad? Egy nősziromból így lesz több!

Mi a módja pontosan a nőszirom szaporításának? Az alábbiakból kiderül!

A számtalan pompás színváltozatban előforduló, április-májusban nyíló nőszirom, más néven írisz egyik nagy előnye, hogy növénykedvelő ismerőseinket, barátainkat is megajándékozhatjuk vele, de a saját kertünk több pontjára is újratelepíthetjük, ha úgy három évente kiássuk és a gyöktörzsét szétválasztva szaporítjuk.

A kertbe ültetett nőszirom vízszintes gyöktörzse (rizómája) idővel túl nagyra nő, így az egymás mellé ültetett nőszirmok a túlzsúfoltság következtében egyre gyérebben virágoznak. Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha az összezsúfolódott rizómákat kiemeljük a földből és több részre választva szétültetjük a kertben.

A művelettel várjunk addig, amíg a nőszirom elvirágzik. A legidősebb, elfásodott rizómákat leselejtezhetjük, a fiatal, egészséges példányokat pedig több helyre ültessük szét, gondosan előkészített, frissen feljavított talajba.

Az újraültetéshez szükségünk lesz:

  • gyöktörzses nőszirmokra
  • vasvillára
  • éles késre
  • kis ültetőlapátra

1. lépés

Vasvilla segítségével óvatosan emeljük ki a talajból a növényt. Ügyeljünk arra, hogy a művelet közben nehogy megsértsük a rizómákat a kerti szerszám hegyével.

irisz szaporitasa 01

2. lépés

Az összezsúfolódott rizómákat kézzel válasszuk szét, vagy késsel vágjuk el. Az újraültetéshez egészséges, leveles darabokat válasszunk, az elöregedett, fás rizómadarabokat dobjuk ki.

irisz szaporitasa 02

3. lépés

Az újraültetett rizómák érzékenyek a széllökésekre, ezért célszerű a kard alakú leveleket a felükre visszavágnunk. Ehhez éles kést vagy metszőollót használjunk.

irisz szaporitasa 03

4. lépés

Az újraültetéshez kiválasztott egészséges rizómákat szellősen, egymástól 12-14 cm-re ültessük el úgy, hogy a levelek felületét minél inkább érje a napsütés. Az ültetéshez sekély ültetőgödröt készítsünk, a rizómákat félig takarjuk földdel, majd jól tapogassuk le körülöttük a földet, hogy ne forduljanak ki. Kedvelik a nap melegét, ezért ne ültessük túl mélyre.

irisz szaporitasa 04

Fotók: gardenersworld.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR