Tanuld meg klónozni a karácsonyi kaktuszt

Tanuld meg klónozni a karácsonyi kaktuszt

A karácsonyi kaktusz jó ajándék, így jó, ha több is van belőle. A szaporítása pedig nagyon izgalmas: nem kell hozzá más, mint néhány levélke...

Karácsonyi kaktusz

Nem véletlenül, sokan tartunk karácsonyi kaktuszt. A bájos növényben nem csak magunk gyönyörködhetünk: nagyszerű karácsonyi meglepetés válhat belőle mind a családtagok, mind a barátok számára. Éppen ezért jó, ha tudjuk, hogyan kell szaporítani, majd a fiatal, új növényt elültetni. Ezzel némileg lerövidíthetjük és kevésbé hektikussá tehetjük az ünnepek előtti ajándékvásárlást.

Karácsonyi kaktusz

Készítsünk dugványokat

A karácsonyi kaktusz szaporítása egyszerű feladat. Elmondhatjuk, hogy a karácsonyi kaktusz szaporítása nagyszerű módja annak, hogy ezt a csodás növényt másokkal is megosszuk. A szaporítási művelet első lépéseként válasszunk le egy rövid, Y alakú darabot valamelyik szár végéről. Ez a levágott darabka legalább kettő-három, egymáshoz kapcsolódó szegmensből  álljon. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a levágott dugványon csupa egészséges levélke legyen. Hagyjuk néhány órán át száradni, mielőtt a gyökereztetéshez elültetjük. Ezzel megelőzhetjük a túlzott nedvességtartalom miatti esetleges rothadást.

A gyökereztetés következik

A karácsonyi kaktusz dugványainak gyökereztetése szintén egyszerű. A levágott darabot tőzeg és homok keverékéből álló, nyirkos ültetőközegbe ültessük. A dugványt kb. a hossza egynegyed részéig dugjuk le az ültetőkeverékbe. Helyezzük a gyökereztető cserepet egy jól megvilágított, de közvetlen napfénytől mentes helyre.

A dugványt kezdetben csak mérsékelten öntözzük, nehogy rothadásnak induljon. Körülbelül két-három hét elteltével a dugvány kezdi a növekedés jeleit mutatni a levelek végén. Az új hajtások általában vöröses színűek.

Miután gyökeret eresztett, átültethetjük egy másik, laza virágfölddel megtöltött cserépbe, amelyhez előzőleg adagoltunk egy kevés homokot vagy komposztot is. Bár a dugvány az első időben hervadtnak tűnhet, ez természetes jelenség, és előbb-utóbb alábbhagy, miután a növény hozzászokott az új környezetéhez. Innentől kezdve már gyakrabban is öntözhetjük, tápoldatozhatjuk, illetve tegyük olyan helyre a cserepét, ahol az addiginál több fény éri. Valószínűleg minden hobbikertész egyetért velünk abban, hogy ennél egyszerűbben már nem is lehetne megoldani a karácsonyi kaktusz szaporítását.

Így gondozd utána

Bár a karácsonyi kaktusz képes a gyenge fényviszonyokhoz is alkalmazkodni és növekedni, ha világos helyen tartjuk, dúsabban virágzik. Közvetlen napsütésnek azonban ne tegyük ki, mert megégethetnek a levelei. Ne hagyjuk továbbá, hogy két öntözés között a növény földje teljesen kiszáradjon. A karácsonyi kaktusz kedveli továbbá a magas páratartalmú környezetet, ahol a hőmérséklet 15-21 °C között mozog.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR