Próbáltad már a gyökereztető hormont?

Próbáltad már a gyökereztető hormont?

Kísérletezni vágyó kertészek legjobb barátja a gyökereztető por, amely minden szaporításra szánt dugványt gyors gyökérfelesztésre késztet. Hogyan kell beszerezni és ügyesen hasznáni a kertben?

Az egyik módja annak, hogy egy kifejlett növényből egy vele megegyező új példányt hozzunk létre, a növény egy levágott darabjának dugványozása. Dugványt készíthetünk gyökérdarabból, a növény szárából, leveléből is. Ehhez a művelethez pedig gyakran használunk gyökereztető hormont. De mi is a gyökereztető hormon? Írásunkban választ adunk a kérdésre és bemutatjuk a használatát is.

Mi a gyökereztető hormon?

Amikor a növény szaporításához szárdarabból készült dugványt használunk, gyakran hasznos lehet a gyökér kifejlődését, növekedését serkentő hormon alkalmazása. A gyökereztető hormon a legtöbb esetben jóval megnöveli a sikeres gyökérképződés esélyét. Használata esetén a gyökérzet általában gyorsabb fejlődésnek indul és életerősebb lesz, mint a hormon használata nélkül.

Bár sok olyan növény létezik, amely minden külső segítség nélkül könnyen gyökeret ereszt, a hormon segítségével a nehezen gyökereztethető növények esetén is sikerrel járhatunk.

Vannak növények, mint például a borostyán, amelyek vízben is gyökereztethetők, azonban az így kifejlődött gyökérzet soha nem lesz olyan erős, mintha a földben, gyökereztető hormon használatával gyökereztettük volna a növényt.

Gyökereztető hormon

Hol vásárolhatunk gyökereztető hormont?

Gyökereztető hormont több különböző formában is vásárolhatunk (lágyszárú, félfás, illetve fás növényekhez): a por alakúval a legkönnyebb dolgozni. Valamennyi típust beszerezhetjük kertészeti szakáruházakban vagy a nagyobb hipermarketek kertészeti osztályán.

Hogyan használjuk a gyökereztető hormont?

A sikeres szaporítás minden esetben egy éles eszközzel frissen levágott dugvánnyal kezdődik. Távolítsuk el az alsó leveleket a dugványról a gyökereztetési művelet megkezdése előtt. Öntsünk a gyökereztető hormonből egy keveset egy tiszta tálkába.

Gyökereztető hormon

Soha ne mártsuk a dugványt a gyökereztető hormon dobozába, hanem a használathoz mindig öntsük ki belőle a szükséges mennyiséget egy külön kis tálba. Így a fel nem használt hormont tisztán, szennyeződésektől mentesen tarthatjut. A dugvány végét 1-2 cm-en mártsuk a hormonba. Az új gyökerek ezen a szakaszon fognak kifejlődni.

A hormonba mártott dugványt egy már előre előkészített, nedves palántafölddel teli virágcserépbe ültessük. Fedjük le a cserepet egy átlátszó műanyag zacskóval. Állítsuk a cserepet napos helyre, ahol elegendő szűrt fény éri.

Míg a gyökeresedésre várunk, ügyeljünk arra, hogy dugvány földje folyamatosan nedves legyen, és figyeljük, mikor jelennek meg az első új levelek. Az új levélkék megjelenése azt jelzi, hogy eredményes volt a dugványozás, kifejlődött a gyökérzet. A műanyag zacskót ekkor el is távolíthatjuk.

A növekedésnek, fejlődésnek indult dugványt a továbbiakban önálló, új növénynek tekinthetjük, és ennek megfelelően gondozzuk, kezeljük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR