Uborkológia: a Gilgames-eposztól a diszkóuborkáig

Uborkológia: a Gilgames-eposztól a diszkóuborkáig

Az uborka több (h)őskölteményben is szerepel. Németországban - külföldön is emlegetett - márkanevet kapott: itt termesztik a spreewaldi uborkát.

Az uborkáról már a Gilgames-eposzban is megemlékeznek. A sumer-akkád mitológiai eposz az ókori keleti költészet legterjedelmesebb és legnagyobb művészi értékkel bíró alkotása, amelyben már az i.e. 26. századi uborkafogyasztásról szólnak. A Biblia is említi az uborkát, Egyiptomban szabadon hozzá lehetett jutni terméséhez. Tibériusz római uralkodó naponta kéretett az asztalára uborkát, s ezzel kapcsolatban felmerült a zöldségnövény első mesterséges körülmények közötti termesztése is: hadjárataira ugyanis a császár guruló üvegházakat hurcoltatott magával. Később Kolumbusz vitte Haitira és onnan terjedt el Észak-Amerikában, ahol a őslakos indiánok kedvenc eledelévé lett.

Márkanév egy ubinak?

Spreewald Németország keleti részén fekvő terület, egykor az "endékás" németek egyik kedvenc kirándulóhelye volt. Számunkra azért kiváltképp érdekes, mert igen sikeres zöldségtermesztési körzet. A neve Berlin folyójára, a Marlene Dietrich-dalokból ismert Spreere, illetve annak mocsárerdejére utal. A Spree kanyargó ágait övező erdőség egy nemzeti kisebbség, a szorbok hagyományos élőhelye.

Uborka

A német rendszerváltás után a környék elszegényedett, de a vidékfejlesztők mostanra felélesztették az egykori sikereket. Egyrészt a turizmust próbálják helyreállítani: Spreewald régi fényét ugyanis a vízi kirándulások, a folyón való páros kajakozás és az akár 30 fős óriás ladikokkal való csoportos kirándulások adták. Na és persze az uborkatermesztés!

Diszkóital uborkából

A kertészek számára is izgalmas vállalkozás az uborkatermesztés hagyományainak felélesztése. Az átlagos német élelmiszerfogyasztó a berlini Humboldt Egyetem marketing szakértőinek felmérése szerint a Spreewald szóról egyből az uborkára asszociál. A helyi LEADER+ (uniós vidékfejlesztési program) munkacsoport központi programja az uborkatermesztés fellendítése, új konzervgyárak építése, a "Spreewaldgurke" (spreewaldi uborka) szó európai uniós levédése.

Uborkaital

A rendelkezésre álló három lehetőség közül - oltalom alatt álló eredetmegjelölés, oltalom alatt álló földrajzi jelzés, hagyományos különleges termék - a középsőt választották. Így a sovány esztendők áruhiányakor kívülről is érkezhet némi uborka-utánpótlás. A nagyon sokféle uborkakonzerv mellett ma már egyéb savanyúságokat, zöldség és gyümölcsféléket is forgalmaznak Spreewald logóval. A legújabb termékük az egy szem uborkát a levével együtt 250 ml-es dobozban tartalmazó diszkóital, amely az energia- és koffeinitalok konkurenseként az átmulatott éjszaka utáni kijózanodást segíti. Nem csoda, hogy az ősi zöldség imázsa így megfiatalodik.

Itt megnézhetjük, hogy mi van a dobozban:Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR