Nyújts támaszt az uborkának – hadd fusson!

Nyújts támaszt az uborkának – hadd fusson!

Hasznos tudnivalók a szabadföldben termesztett uborka felfuttatásához.

Az uborka támrendszerre történő felfuttatása több szempontból is előnyös: praktikus és gazdag terméshozammal kecsegtető módja az uborkatermesztésnek akkor is, ha történetesen kevés a rendelkezésre álló szabad hely a kertben.

Felfuttatnád az uborkát? Válaszd a megfelelő fajtát!

Az uborka felfuttatása akkor lesz igazán sikeres vállalkozás, ha az erre a célra legmegfelelőbb fajták közül választunk. A bokros, elterülő növekedésű uborka nem szeret felfutni, így mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a választott fajta kúszó habitusú. Azaz a vetőmagok közötti válogatás során mindenképpen olvassuk el a tasak hátoldalán található információkat. Ebből ugyanis ki fog derülni, hogy az adott vetőmagból nevelt uborka nem csupán síkművelésre, hanem kifejezetten támrendszeres termesztésre is ajánlott-e.

uborka futtatasa tamrendszerre 02

Hogyan történik az uborka támrendszeres termesztése?

Az uborkát felfuttathatjuk bármilyen, stabil támrendszerre, amelynek magassága 120-180 cm között van. Ez az uborka indájának hozzávetőleges legnagyobb hossza. A támrendszert saját kezűleg is elkészíthetjük, de készen is vásárolhatunk.

Legkésőbb akkor, amikor a fejlődő uborkapalánták elérik a 10-12 cm-es magasságot, a támrendszer már legyen a helyén. A támrendszer póznáit a növénytől 10 cm-re ássuk le a talajba, hogy a gyökereket még véletlenül se bolygassuk meg.

A növény hosszú indákat fejleszt, az indákon lévő kis kacsokkal pedig megkapaszkodik. Fontos, hogy a uborkapalántákon megjelenő indáknak segítsünk megtalálni a támrendszer alját. Legyünk azonban óvatosak: az indák sérülékenyek, finoman kell velük bánnunk, ha megérintjük azokat. Ha az indák már stabilan rácsavarodtak a támrendszerre, általában további segítség nélkül is képesek függőlegesen felfelé, a támrendszer teteje felé kapaszkodni. Ahogyan említettük, nem elhanyagolható szempont, hogy a támrendszer kellően erős legyen, ugyanis a kifejlődő termésnek már számottevő súlya lesz.

uborka futtatasa tamrendszerre 03

Hasznos tippek az uborka sikeres termesztéséhez

Helyválasztás

Az uborkának naponta legalább hat órányi közvetlen napsütésre van szüksége. Ennek megfelelően napos helyet válasszunk a kertben a növénynek, szem előtt tartva azt is, hogy legyen elegendő hely egy 120-180 cm magas, függőleges támrendszer számára, amely biztosítja az uborka zavartalan felfutását.

Talajviszonyok

Az uborka a laza, porhanyós, szerves tápanyagokban gazdag, semleges kémhatású talajt kedveli. A talaj pH-szintjét a legtöbb barkácsáruházban kapható, nem drága talajvizsgáló tesztkészlet segítségével magunk is egyszerűen meg tudjuk határozni. Uborkatermesztéshez a talaj optimális pH-ja 5,5 és 7 között van.

Amikor az uborka magját szabadföldbe elvetjük, az ültetőgödröcskéből eltávolított földhöz keverjünk ugyanannyi komposztot. Ezzel a keverékkel töltsük vissza az ültetőgödröket, majd ebbe vessük el a magokat.

Konténeres uborkanevelés esetén használjunk jó minőségű, laza, sok szerves tápanyagot tartalmazó ültetőkeveréket. Ezt tovább javíthatjuk némi érett trágyával, illetve komposzttal.

Öntözés

Az uborka támrendszeres termesztése esetén az öntözést nem szabad csupán az időjárásra, a természetesen lehulló csapadékmennyiségre bíznunk, főleg akkor nem, ha a szezon végén szépen fejlett, egészséges, bőséges termést szeretnénk betakarítani. Az uborka termésének magas víztartalma miatt döntő fontosságú, hogy a növényt rendszeresen, alaposan öntözzük. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy az uborka lombját ne érje víz, illetve a túlöntözést is tanácsos kerülni.

Talajtakarás

A hosszan tartó szárazság megviseli az uborkát, hátrányosan befolyásolja a fejlődését. A növény töve köré a talajra leterített mulcsréteg megakadályozza, hogy a talaj túl gyorsan kiszáradjon. A gyomok dolgát is nagyban megnehezíti a vastag mulcstakaró.

uborka futtatasa tamrendszerre 04
Dave Fischer

Az uborka támrendszerre futtatásának előnyei

  • Elkerülhetjük, hogy öntözéskor víz kerüljön a lombra, ezzel pedig visszaszoríthatjuk a gombás betegségeket.
  • Jobb térkihasználás: a síkműveléssel ellentétben a felfutó uborka kevesebb helyet foglal a kertben.
  • A növény körüli jobb légáramlás elősegíti, hogy egészséges maradjon és gazdagabb legyen a termés.
  • Az esetleges rovarkártevők könnyebben észrevehetők és így a probléma hamarabb orvosolható.
  • Leegyszerűsödik az uborka betakarítása. A síkműveléssel szemben a termést nem kell keresgélni, továbbá a növényben tett károk nélkül tudjuk leszedni a termést.
  • Kevesebb lesz a deformált és több a tiszta, szépen fejlett, mindenütt egyformán zöld teremés.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR