Miért jó az uborkának, ha felfuttatjuk?

Miért jó az uborkának, ha felfuttatjuk?

Jó, ha van az uborkának futtatója, és az sem mindegy, hogy az milyen.

Az uborkának felállított futtató amellett, hogy érdekes fókuszpontot alkot a kertben, nagyban segít abban, hogy helytakarékos módon tudjuk megoldani a növény termesztését. Aki még nem próbált uborkát felfuttatva nevelni, annak kellemes meglepetésben lesz része. Az alábbiakból kiderül, milyen előnyökkel jár mindez, de mindenekelőtt lássuk, hogyan is érdemes uborkát támaszra futtatni.

uborka felfuttatva 02
gardener41

Az uborka felfuttatásának előnyei

Az uborka alapjáraton futni szeretne, de mivel a kiskertekben gyakori, hogy ehhez semmilyen támaszt nem kap, jobb híján a talajon terjeszkedik. Az uborkának felállított futtató egyik legnagyobb előnye, hogy általa jelentős teret szabadíthatunk fel a kertben, nem beszélve arról, hogy lehetővé tesszük az uborkának, hogy felfelé fusson, ami nagyon is közel áll az alaptermészetéhez.

Amikor az uborkát támaszra futtatjuk, ezzel nem csupán helyet takarítunk meg, hanem egészségesebb környezetet is teremtünk a növény növekedéséhez és a termés fejlődéséhez. Ha az uborkának van futtatója, jobb lesz a légáramlás a növény közvetlen közelében, ami nagyban akadályozza a lisztharmat és más betegségek kialakulását. Ha felfuttatva neveljük az uborkát, ezzel segítünk továbbá távol tartani olyan kerti kártevőktől, amelyek a talajon károsíthatnák a fejlődő termést.

Továbbá a futtatónak köszönhetően az uborkákat jobban éri a napfény, ami abban nyilvánul meg, hogy egyenletesebben lesznek zöldek (kiterjedt sárga foltok nélkül), illetve kevésbé lesznek hajlamosak rothadásnak indulni a nyirkos környezet miatt.

uborka felfuttatva 03

Milyen a jó uborkafuttató?

Sok esetben a kertészek egy, a kertben már meglévő futtatót használnak fel az uborka felfuttatásához. A legideálisabb, ha a futtató rácsos vagy drótfonatos. Így a kacsoknak bőven lesz mibe belekapaszkodniuk.

Ha kertben korábban még nem volt futtató, könnyen készíthetünk egyet. Szerencsére nincs szükség túl sok alapanyagra, hozzávalóra; mindössze egy-egy, az ágyás két végén a földbe elég mélyen levert póznára, cölöpre vagy karóra, amelyek közé dróthálót feszítünk ki. A drótháló végeit rögzítsük jó erősen a karókhoz.

Miután elkészült az uborkafuttató, elültethetjük a növényt. A futtatva nevelt uborka esetében az ideális ültetőtávolság 30 cm.

uborka felfuttatva 08
poppet with a camera

Ahogy az uborkapalánták növekedésnek indulnak, segítsünk nekik azzal, hogy az első kacsoknak megmutatjuk, merre is van a drótháló. Amikor ezeknek már sikerült belekapaszkodniuk a futtatóba, további segítséget nem igényel a növény a futáshoz.

uborka felfuttatva 07
Karen and Brad Emerson

Miután megjelennek az első terméskezdemények, akkor sem lesz különösebb teendőnk. Az uborka indái elég erősek ahhoz, hogy elbírják a fejlődő termés súlyát; e tekintetben tehát nem igényli a növény a beavatkozásunkat. Az uborka leszüretelésekor azonban legyünk óvatosak és inkább vágjuk le a beérett termést. Ha ugyanis huzigálással vagy csavaró mozdulatokkal próbáljuk leszedni, megtörténhet, hogy kárt teszünk az indában.

Az uborka felfuttatásával tehát egyrészt értékes helyet takaríthatunk meg a kertben, másrészt több, szebb termésre számíthatunk.

uborka felfuttatva 05
Doug Beckers

uborka felfuttatva 06
Joe, Mark Levisay

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR