Hogyan termesszünk uborkát felfuttatva?

Hogyan termesszünk uborkát felfuttatva?

Ha valaha is elgondolkodtunk azon, miért érdemes bevezetnünk a kertünkben a függőleges növénytermesztést, nos, számos előnye azonnal az eszünkbe villan.

Nem ok nélkül jött újra divatba. A vertikális kertészkedéssel helyet takaríthatunk meg, a kert pedig takaros, rendezett, átlátható képet fog mutatni. Nem mellesleg, a módszer nagyben megkönnyíti a kertész számára a termés betakarítását.

Mindezen előnyöket uborka termesztésekor is maximálisan kihasználhatjuk. Az uborka növénytámaszra, rácsra könnyen felfuttatható, másképp elég sok helyet foglalna a kertben.

uborka felfuttatva 01

Az uborka függőleges felfuttatásának számos technikája létezik, ezek közül mutatjuk most be a legáltalánosabb, leginkább bevált módszert. Ha ugyanis nem tudjuk, hogyan kell az uborkát felfuttatni, más zöldségek-gyümölcsök termesztésétől vesszük el a helyet az ágyásokban.

Ha az uborkát sorokban vagy halmokon termesztjük, a földön elterülve tövenként 1-2 négyzetméternyi helyet is elfoglalhatnak. Ez a helyet mind megspórolhatjuk, ha az uborka indás szárait felfelé futtatjuk egy kellően erős, szilárdan álló támrendszerre. Ily módon az uborkát hatékonyan termeszthetjük magaságyban, növényládákban, illetve kis alapterületű veteményesben is.

Az uborka felfuttatásának előkészítése

1. Válasszunk egy megfelelő ültetőládát és támrendszert

Az uborka függőlegesen való felfuttatásához szükségünk lesz egy kb. 30 cm mély és ugyanolyan széles ültetőládára. Jó, ha tudjuk, hogy a különböző uborkafajták mérete, növekedése eltér. Vannak magasan felfutó fajták, míg alacsonyabb, bokros növekedésűek is.

2. Válasszunk egy megfelelő futtatót

Az uborka indás szárainak megfelelő futtatóra lesz szükségük. Ez lehet drótháló, kerti háló vagy rácsos futtató.

A futtatórács magassága ne haladja meg a 180 cm-t. A legideálisabb, ha 150 és 180 cm között van a magassága. Legyen stabil, hogy ne dőlhessen el. A rácsozat alja legalább 15 cm-re legyen a talajtól. Ez megkönnyíti a gyomlálást és az uborka gondozását. A legjobb, ha a futtatót a kert hátsó részében helyezzük el, így a kifejlett indák és lombozat nem fogják árnyékolni a többi növényt.

3. Készítsük elő az ültetési területet

Az ültetés megkezdése előtt a talajt készítsük elő. Mindenekelőtt kb. 20 cm mélyen ássuk fel. Ásás közben dolgozzunk a talajba mintegy 2-3 cm vastagon komposztréteget. A futtató vonalában halmozzuk fel a földet. Erre azért van szükség, hogy az uborka ágyása a kert szintjénél 5-7 cm-rel magasabban legyen.

Ültetés

A következő lépés az uborkamagok elvetése. Közvetlenül az ágyásba vagy virágcserépbe is elvethetjük a magokat. Ezután fedjük be a magokat kb. 2 cm vastagon földdel. A magok hamarosan kicsíráznak. Miután néhány levélkét is hoztak, a palanták egy részét át kell ültetnünk. A legnagyobb, legegészségesebb példányokat ültessük át egy nagyobb cserépbe, illetve ha már nem fenyeget fagy, szabadföldbe. Erre tavasszal vagy nyáron kerítsünk sort, amikor a talaj hőmérséklete kb. 20 °C. Tetszésünk szerint a talajba szerves trágyát is beledolgozhatunk.

uborka felfuttatva 02

Melyek a felfuttatva nevelt uborka igényei?

Fekvés

Lehetőleg napos fekvésbe ültessük az uborkát. Növekedésének a napos, meleg időjárás és a szélmentes fekvés kedvez. Érdemes tudnunk, hogy az uborka növekedésének nem kedvez a 10 °C alatti hőmérséklet. A növény számára a 15-35 °C hőmérséklettartomány az optimális.

Talajminőség

A talaj legyen jó vízelvezető képességű, mély és laza. Továbbá, minél gazdagabb szerves anyagokban, annál jobb minőségű uborkát fogunk tudni termeszteni. További követelmény az ideális talajjal szemben, hogy lehetőleg semleges kémhatású legyen.

Öntözés

A megfelelő Öntözés az uborkatermesztés sikerének egyik legfontosabb eleme. Az uborkát öntözzük rendszeresen, bőségesen, hogy a földje folyamatosan nyirkos legyen. Erre a termés magas nedvességtartalma miatt van szükség. Különösen fontos ez ott, ahol a talaj homokos vagy gyorsan kiszárad. Soha ne hagyjuk, hogy a növény a vízhiány miatt hervadásnak induljon. Amikor az indás szárak teljesen kifejlődtek,egy vastag réget talajtakarót szórjunk a növény töve köré. Az is nagyon fontos, hogy öntözéskor ne érje víz a növény leveleit, mivel ez könnyen gombás betegségek kialakulásához vezethet.

Tápanyagok

A legjobb, ha az ültetés során általános célú, lassan ható trágyát jutattunk ki a talajba. Növekedése során a növényt 2-3 hetente trágyázzuk levéltrágyával. Amikor kezd virágot hozni, érett szerves trágyával kezeljük. Az öntözések során a gyökereken keresztül hasznosuló hígított, folyékony szerves trágyát is alkalmazhatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne kapjon a növény a szükségesnél több tápanyagot, mivel az túlnőtt lombozathoz, viszont gyérebb virágzáshoz és terméshozáshoz vezethet.

Hasznos tippek

  • Az érett uborkát rendszeresen szüreteljük le. Ezzel a növényt újabb virágzásra és terméshozásra késztetjük.
  • A növlényt rendszeresen ellenőrizzüi, a rovarkártevőket kézzel szedegessük le róla.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR