Láttál már ilyet? Az idomtalan uborka lehetséges okai

Láttál már ilyet? Az idomtalan uborka lehetséges okai

Amikor a kertben termett uborka formája nem az elvárásaink szerint alakul.

Kevés olyan kiskert van, amelyben ne termett volna még uborka valamelyik évben. Könnyen termeszthető konyhakerti növényről van szó, amelynek gondozása rendszerint nem ró a kertészre erejét meghaladó, teljesíthetetlen feladatot. A növény mindössze rendszeres trágyázást, jó minőségű talajt, öntözést, sok napsütést és persze elegendő teret igényel a növekedéshez. Ha mindezt biztosítjuk, bizton remélhetjük, hogy egészséges, szép termést szüretelhetünk a szezon végén. Vagy mégsem?

Nos, nem mindig alakulnak a dolgok úgy, ahogy mi szeretnénk. Előfordulhat ugyanis, hogy az uborka szabálytalan, torz alakú lesz. Ilyenkor felmerül természetesen a kérdés, vajon mi okozhatta ezt a nem várt rendellenességet? Az alábbiakból minden kiderül!

A deformált uborka lehetséges okai

Deformált uborkák több ok miatt is kifejlődhetnek. Lássuk, melyek ezek!

Gyenge beporzás

Ha a saját termésű uborkánk vicces alakú, lehet, hogy a probléma forrása a beporzásban keresendő. Ha a kertünk környékén feltűnően kevés a rovar, esetleg azért, mert – a növényeink remélt megóvása érdekében, teljesen jó szándékkal – válogatás nélkül szorgalmasan és kitartóan irtottuk azokat, akkor egyszerre csak azon kapjuk magunkat, hogy nem maradt körülöttünk semmi, ami elvégezhetné az uborka beporzását. Az uborka ugyanis nagyrészt a méhekre számít a megporzás tekintetében, és ha történetesen hiány van belőlük a mi lakóhelyünk közelében, komoly nehézségeink adódhatnak. Ez tehát minden esetben alaktalan uborkát eredményez. A beporzás nyilvánvalóan megtörtént, különben egyáltalán nem lenne termés az indákon, de az alacsony rovaraktivitás miatt a beporzási folyamat megszakad, ennek a következménye a deformált termés.

torz alaku uborka 02

Hőmérséklet

Időnként előfordulhat, hogy a szélsőségesen meleg időjárás következtében a pollenek elveszítik életképességüket, amellett, hogy a forróság a beporzó rovarokat is távol tartja. Ha ez megtörténik, nagy eséllyel teljes egészében vagy részben deformált lesz az uborkatermésünk.

Víz

Időnként előfordulhat, hogy a deformált termés a víz, egészen pontosan a vízhiány okozta stressz következménye. Az uborka ugyanis a teljes vegetációs időszak alatt, tehát mindvégig, amíg fejlődik és termést érlel, bőséges, rendszeres öntözést kíván.

torz alaku uborka 03

Tápanyagok

Minden kertben szükség van trágyázásra, azaz a tápanyagok rendszeres utánpótlására. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy mókás alakú uborkáink fejlődtek, meglehet, hogy buzgóságunkban túlteljesítettük a tervet, és vissza kell vennünk a kijuttatott tápanyagok mennyiségéből. Időnként ugyanis pont a túlzásba vitt trágyázás válthat ki deformált termést. Ahogy érik a termés, egyre kevesebb tápanyagot igényel. Másrészről az uborka deformitása azt is jelezheti, hogy már a szezon kezdetén túl kevés tápanyag volt a talajban. Ebben az esetben sortrágyázás vagy komposzt kijuttatása segíthet megoldani a problémát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR