3 tipp a cserépben nevelt gránátalma átültetéséhez

3 tipp a cserépben nevelt gránátalma átültetéséhez

A sűrűn elágazó dísznövény átültetése 3-4 évente szükséges.

A gránátalma (Punica granatum) dézsás növényként is kedvelt, nem csak gyönyörű virágai, de ehető termései miatt is. Hihetetlenül könnyű gondozni, rendszeres átültetéssel évekig megörvendeztet minket mediterrán hangulatú megjelenésével.

A lombhullató, gyakran tüskés, sűrűn elágazó cserje vagy fácska az egyik legrégebben termesztett növény a Földközi-tenger vidékén. Erkélyre, teraszra inkább a gyengébb növekedésű díszfajtákat válasszuk.

Alapszabály, hogy a gazdag virágzás és egészséges növekedés megtartásához 3-4 évente szükséges átültetnünk a gránátalmát. Nézzük, hogy mire kell ügyelnünk ennek során:

1. A szezon kezdetén kerítsünk sort az átültetésre

A legjobb, ha a műveletre márciusban, az új hajtások megjelenése előtt kerül sor. A tavasz ideális ahhoz is, hogy a cserepeseink elhagyják a telelőt, ekkor érdemes a szabadba helyezés előtt átültetni a növényt.

Minden átültetés stressz a növény számára, ezért a lehető legtovább hagyjuk őket a cserepükben, addig, amíg azt teljesen be nem szövik a gyökerek. A gránátalma relatív lassan nő, különösen a törpe fajták. Nehéz kívülről látni, hogy már nincs elég helye a növénynek, de első jel lehet, hogy csökken a virágbőség és egyre gyakrabban kell öntözni, a gyökerek pedig kibújnak a cserép lyukain.

granatalma atultetesehez 02

2. Válasszunk megfelelő nagyságú edényt

Ügyeljünk az átültetésnél arra, hogy az új edény ne legyen túl nagy, mert az arra ösztönzi a növényt, hogy az egész energiáját a gyökér fejlesztésére fordítsa, a virágok és a növekedés helyett. A külső rész és a gyökérlabda között 5-10 cm legyen, ha nem szeretnénk ilyen nagy tartót, akkor a gyökérlabdát kell visszametszenünk. Ne feledkezzünk el a vízelvezető rétegről a cserép alján, mert a frissen átültetett gránátalma gyökerei érzékenyek, a vízfeleslegben könnyen berohadhatnak.

granatalma atultetesehez 03

3. Ne a közegen spóroljunk

Mindig friss földet használjunk a gránátalma átültetéséhez és ne a legolcsóbbat, mert az ár összefüggésben van a magas minőséggel és ásványianyag-tartalommal. A mediterrán növények számára kapható speciális föld. Laza, jó vízáteresztő képességű földet magunk is keverhetünk, ha jó minőségű balkonnövény földet lávamulccsal, homokkal és agyaggolyókkal mixelünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR