Vészhelyzet a növénysarokban: miért dobálja le a kroton a levelét?

Vészhelyzet a növénysarokban: miért dobálja le a kroton a levelét?

Így viselkedik a kroton, ha valami nem tetszik neki.

A kroton a legnagyszerűbb szobanövények egyike. Igen mutatós levéldísznövény, amely méltán válhat a helyiség fő díszévé. De mi történik akkor, ha a kroton, amelynek addig ismerőseink, barátaink is a csodájára jártak, egyszer csak elkezdi lehullajtani a leveleit?

Mert bizony ez is előfordulhat, ha a növény stresszhatás éri vagy valami miatt kizökken a biológiai egyensúlyából. Pánikba esnünk azonban nem érdemes. Ismerjük meg közelebbről a kroton igényeit, hogy biztosítani tudjuk a számára ideális körülményeket. Az alábbiakból kiderül, mi okozhatja a krotonnál a sok bosszúságot okozó levélhullást.

kroton ledobalja levelet 02
Guilhem Vellut

Miért hullik a kroton levele?

Mindenekelőtt érdemes tudnunk, hogy a kroton nehezen viseli a változásokat. Ilyen például, amikor az újonnan vásárolt növényt átültetjük, vagy az üvegházból behozzuk a lakásba. A kroton esetében ez gyakorlatilag természetes jelenségnek mondható, hogy a környezeti változásokra így reagál, a megváltozott körülményekhez levélhullással próbál alkalmazkodni. Miután megszokta az új helyét, a növényen három-négy héten belül új hajtások fognak megjelenni.

Ha viszont nem változtattuk meg a kroton megszokott helyét, de mégis potyog a levele, akkor ideje utánajárnunk az egyéb lehetséges okoknak.

Hőmérséklet és páratartalom

A kroton trópusi növény, ami azt jelenti, hogy a meleg, páradús környezetet kedveli. Ha elkezdi ledobálni a leveleit, ennek oka lehet a növényt érő – nyitva hagyott ajtó, ablak, illetve üzembe helyezett fűtőtest, légkondicionáló berendezés miatt kialakult – szélsőséges hideg vagy meleg. Ha párásító készüléket használunk vagy rendszeresen megpermetezzük a növényt desztillált vízzel, ezzel nagyban segítünk a krotonnak otthon érezni magát.

Fényviszonyok

A kroton levélhullását, illetve az élénk színek megfakulását az elégtelen fényviszonyok is okozhatják. Ilyen sokat számít tehát az elegendő napfény hiánya. A krotonnak több mint 750 fajtája ismert, ezek közül vannak, amelyeknek több fényre van szükségük, mit a többinek. Rendszerint minél tarkább a levelek mintázata, annál több fényt igényel a növény.

kroton ledobalja levelet 03
Kimon Berlin

Víz

Egyáltalán nem biztos, hogy a szobanövényeink számára kialakított egységes öntözési rend a krotonnak is megfelel.

A túlöntözés károsíthatja a gyökereket és emiatt a levelek is lehullhatnak. Amikor a kroton földjének felszíne száraznak látszik, öntözzük meg. Annyi vizet adjunk neki, hogy a cserép alján található vízelvezető nyíláson át távozó felesleges víz megjelenjen a cserépalátétben. A gyökérrothadás megelőzése érdekében használjunk kavicsos tálcát, vagy 30 perc elteltével öntsük ki az összegyűlt vizet a cserépalátétből.

Az alulöntözés szintén okozhat a krotonnál levélhullást. Ha lelkiismeretesen öntözzük és permetezzük a növényt, az mégis aszottnak, szikkadtnak tűnik, célszerű lehet átültetnünk friss, jó minőségű ültetőkeverékbe, amely a nedvesség jobb megtartása érdekében tőzegmohát is tartalmaz.

Betegségek, kártevők

Ha úgy véljük, hogy sikerült minden szempontból ideális életkörülményeket kialakítanunk a kroton számára, de annak levele mégis hull, az ok valami másban keresendő. Vizsgáljuk meg például a levelek fonákát, hogy nem fedezhetők-e fel azokon valamilyen betegség vagy kártevő jelei. Ha erről van szó, kezeljük a növényt a megfelelő növényvédő, rovarölő szerrel.

A legjobb hírt a végére tartogattuk: a kroton meglehetősen szívós növény. Még akkor sem kell lemondanunk róla, ha már teljesen barna és egyetlen levele sincsen. Óvatosan karcoljuk meg a legvastagabb szárát. Ha a felszín alatti szövetek még zöldek, ez azt jelenti, hogy a növény még él és rendbe jöhet. Továbbra is öntözzük rendszeresen és biztosítsuk a számára ideális környezeti feltételeket. Nagy valószínűséggel néhány héten belül megtérül a türelmünk és a gondoskodásunk: új, fényes leveleket kezd hozni a növény.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?