Vitaminbomba a kertben: miért termesszünk fekete berkenyét?

Vitaminbomba a kertben: miért termesszünk fekete berkenyét?

A fekete berkenyét legtöbbször arónia néven tüntetik fel az üdítőitalok összetevői között. 2in1: gyógyhatásai miatt egyre népszerűbb, szinte már csodagyümölcs. Eláruljuk, miért!

Nyugat-Európában kezd népszerű lenni a fekete berkenye (Aronia melanocarpa) gyümölcslevének fogyasztása gyógyhatású készítményként. Az interneten is hirdetik, nem valami olcsón: egy liter ára 10 euró körül van.

A lé édesítését kálium-aceszulfam hozzáadásával oldották meg, tehát nem tartalmaz répacukrot. Bár a feketeberkenye-lé nagyon sok csersavat tartalmaz, ami összehúzó (adsztringens) hatású, a kellemes, friss ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá. A jobb lékinyerés céljából előzetesen fagyasztják a gyümölcsöket.

Így terem

Milyen gyógyhatású anyagokat tartalmaz?

Antioxidánsok
Antocianinok, flavonoidok, polifenolok
Az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) kutatója, Ronald Prior 40 gyümölcsfaj antocianin-tartalmát mérve a vadáfonyát tette az első helyre, azonban a fekete berkenye nem volt benne a 40-ben. Pedig megérdemelte volna, mert míg a vadáfonya összes antocianin-tartalma 450 mg/100 g, az aronia összes antocianin-tartalma 1000 mg/100 g, tehát ebben a tekintetben magasan a legtöbb antioxidánst tartalmazó gyümölcs. (A forrás a Science Daily Magazine, 2004.12.13. Bár az idézett adatok nem egyeznek egy másik forrás adataival, de az arány mindkét tanulmányban ugyanúgy kétszeres, ezért hitelesnek tartom - GG).

Az antioxidánsok semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket. A szabad gyökök az anyagcsere során a szervezetünkben képződnek, az oxidáció melléktermékei. Rendkívül agresszív molekulák, sejtkárosodást, daganatképződést, idegrendszeri zavarokat okoznak, gyorsítják az öregedési folyamatokat.

P-vitamin
Ugyancsak antioxidáns hatású, amellett élénkíti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, tehát csökkenti a bevérzés veszélyét. Elősegíti a sejtfalakon keresztül történő anyagcserét. Erősíti a C-vitamin hatását, és lehetővé teszi a PP-vitamin fokozott működését.

B2- és a PP-vitamin
Az utóbbit nevezik még PP-faktornak és B3-vitaminnak is. Mint a többi B-vitamin, vízben jól oldódik, a szervezetből könnyen kiürül, folyamatosan pótolni kell. Viszont főzés közben könnyen kioldódik a gyümölcsökből, főzelékekből, így könnyen pótolható. Fényen elbomlik, emiatt a gyümölcsszörpöt, lekvárt érdemes sötétszínű üvegben tárolni.

Jó hatású a növekedésre és a szaporodásra. Elősegíti a pállott száj és nyelv gyógyulását. A bőr és a köröm egészségét javítja. Hiánya pellagrát okoz. Mérsékli a szem fáradékonyságát. Vérnyomáscsökkentő, fokozza a keringést. Koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatású. Az idegrendszer jó működéséhez is szükséges.

B6-vitamin
Vízoldékony és gyorsan kiürülő, mint a többi B-vitamin. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vérsejtek képzésében. Segíti a zsírok és fehérjék felszívódását. Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak előállítását.

C-vitamin
Szintén vízoldható, a szervezetből könnyen kiürülő anyag. Folyamatos pótlása szükséges. Segíti a vas felszívódását, a sebek gyógyulását, fokozza az immunrendszer működését.

Csökkenti a koleszterinszintet, akadályozza a nitrozaminok (rákkeltő anyagok) képződését, mérsékeli sok allergiát okozó anyag hatását.

Termés közelről

Milyen betegségek gyógyításában segíthet a fekete berkenye?

- Alzheimer-kór
- Magas vérnyomás
- Diabetes (a magas vércukorszint csökkentésével)
- A diebetes általi másodlagos károsodások (retinopátia, hajszálerek falainak károsodása)
- Rákos daganatok képződése (főként vastagbélrák)

Egy klinikai kísérlet összefoglalója

A kísérletben résztvevő 41 cukorbeteg átlagos életkora 38,8 év volt. Inzulinfüggő 25 fő, nem inzulinfüggő 16 fő. A kontrollcsoport ugyanilyen létszámú volt. Rövid távú megfigyelés: vércukorszintmérés a feketeberkenye-lé éhgyomorra történő elfogyasztása előtt, és az elfogyasztást követő órában. Egyértelmű csökkenést két esetben tapasztaltak.

Hosszú távú megfigyelés: Mindenki naponta kétszer megivott 2 deciliter feketeberkenye-levet, 3 hónapon keresztül.

Az eredmények:
- csökkent az éhgyomorra mért vércukor szintje
- a HbAlc (cukorhemoglobin) csökkent
- csökkent a koleszterol- és a trigliceridszint
- a vérnyomás szabályosabbá vált

Sajnos a csökkenés mértékéről a források sem közöltek számszerű adatokat. A kísérlet helyszínei a High Medicine Institute, Clinic in Endocrinology és a Laboratory of Bioactive Substances, Plovdiv, Bulgária voltak.

Térképen megmutatjuk, hogy melyik árudában kapható >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR