Termesszünk homoktövist a kertben

Termesszünk homoktövist a kertben

A homoktövis bogyója különleges gyümölcs, igazi vitaminbomba. Érdekes felhasználási módjai miatt házikertben is termeszthető. Nem meglepő módon homokon érzi jól magát és tövises is.

A homoktövis egyre divatosabb étrend-kiegészítővé válik, különösen az egészséges táplálkozás hívei közt. Termése valódi vitaminbomba. Ezt a tulajdonságát északi szomszédaink már évszázadok óta kihasználják: fogyasztják nyersen, kompótnak, szörpnek, lekvárnak.

Újpesten vadon, védetten

A homoktövis (Hippophae rhamnoides), népies nevén homokfa vagy ezüsttövis a Föld északi féltekének mérsékelt égövében elterjedt cserjés növény. Megtalálható hazánkban is, de ritka előfordulása miatt védettséget élvez. Jelentős állománya van Budapesttől északra, Káposztásmegyer környékén (ott épült is egy ilyen nevű lakópark). Homoktalajon, folyók mentén és tengerparti dűnéken élnek természetes populációi. Gyümölcsként a 80-as évek óta termesztik, emellett dísznövényként is számos helyen ültetik.

Homoktövis

Az olajfa rokona

A bozótszerű, embermagas, lombhullató fácska vesszői tövisesek, levelei csillagszőrösek, ezüstös zöldek. Buján sarjadzó hajtásai folytán szaporítani könnyű, de vigyázat: ha jól érzi magát, nem könnyű kordában tartani, kertünket hamar beboríthatja.

Lombfakadás előtt, márciustól nyílnak fehér virágai. Ha terméséért ültetjük - amely kedvelt madárcsemege - legalább két tövet kell telepítenünk, ugyanis kétlaki növény: egyedenként vagy csak termős, vagy csak porzós virágokat hoz.

Bogyója kincset ér

Lédús, narancssárga gyümölcse szeptember végétől kezd érni, és ha nem rohamozza meg egy madárcsapat, akár tél végéig is az ágakon marad. A világító bogyók különösen jól mutatnak a sötétzöld levelű örökzöld növények előterében.

A bogyók közelről. Most érik.

A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavak gazdagítják beltartalmát. Betakarítását nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a kocsányukhoz: ha leszakítjuk őket, gyakran jelentős léveszteséggel kell számolnunk. Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést. Gyümölcse gyorsan romlik, a belőle kipréselt lé is hamar megerjed, ezért azonnali feldolgozást igényel.

Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav,valamint más zsírosolajok nyerhetők, amelyet kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérülésekre) és gyógyászati célra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású.

Sokat kibír

Ha valaki termeszteni szeretné, keressen számára meleg és világos helyet, valamint laza, jó vízáteresztő talajt. Tápanyagigénye minimális, mivel a szükséges elemeket a gyökerein élő nitrogénkötő baktériumok segítségével állítja elő magának. Ezért elég csak 3-4 évente trágyáznunk. Jól tűri a szárazságot, de ha bőséges termésre számítunk, nem árt nyáron locsolnunk. A téli hideg sem tesz kárt benne, az extrém fagyokat is elviseli. Számos termesztett fajtája létezik, így - mielőtt megvásárolnánk - érdemes tájékozódnunk a fajták tulajdonságairól a kiszemelt faiskolában.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR