A kertbe ültetett bodza a gyümölcsbokrokhoz hasonlóan hasznos növény, amelynek virága és bogyói is fogyaszthatók.
Érdemes a házikertbe egy bokor feketebodzát telepíteni, mert amikor májusban a tányérnyi fehér virágzatait kinyitja, nagyon mutatós bokor, ősszel pedig, amikor a sötétkék bogyói beérnek, nagyon hasznos, gyümölcstermő növény. Vegyi növényvédelmet pedig csak akkor követel, ha nagyritkán a levéltetvek megjelennek rajta.
Rántott bodzavirág Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
A bodza virágát palacsintatésztába mártva szokták kisütni, cukros vízbe áztatva kiváló üdítőital származik belőle, sok C-vitamint, alma- és aminosavakat, valamint festőanyagot tartalmazó bogyóinak levéből pedig lekvár, dzsem készíthető. A fekete bodza gyógynövény is: a virágjából lázas betegeket gyógyító tea készíthető. Kedvelt tápláléka a madaraknak is, amelyek a magját terjesztik.
Bodzafánk Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Két dologra azonban a bodzával kapcsolatban is ügyelni kell:
1. az éretlen bogyó nyersen nem ehető, mert a benne levő glikozid émelygést, hasmenést okozhat.
2. a szálas erdőkben, utak mellett, parkokban növő, égőpiros bogyókat érlelő, fürtös bodza (Sambucus racemosa) emberi fogyasztásra alkalmatlan!
A fekete bodza magról, dugványozással és sarjakról könnyen szaporítható, de a faiskolákban bőven termő, törzses csemeték is kaphatók.