Japán mazsolafa gyógyhatású gyümölcsökkel

Japán mazsolafa gyógyhatású gyümölcsökkel

Hazánkban is kapható már ez a különleges növény, amelynek minden egyes része praktikusan használható valamire.

Tudományos neve Hovenia dulcis, angolul Japanese raisin tree, németül Japanische Rosinenbaum.

Hazája Kína 2000 m fölötti hegyei és sík vidékei. A kifejlett fa 10 m magas, koronája 7 méter átmérőjű.

Mazsolafa

Nem fagyérzékeny, fiatal, 1-3 éves korában -15 °C-fokig, kifejletten -25 °C-fokig tűrőképes, bár a későtavaszi fagyok a hajtáscsúcsokat károsíthatják.

Napos helyet igényel, az árnyékot nem szereti. Vízigényes, ajánlatos néha alaposan beöntözni. Minden talajon megél, a homoktól az agyagosig, a meszestől a savanyúig.

Virágai fehérek, júliusban nyílnak, öntermékenyek. Gyümölcse 3 cm átmérőjű, éretten édes, illatos, körte zamatú. Nagyon édes, tartalmaz 11,4% glükózt, 4,7% fruktózt és 12,6% szacharózt. Jól használható édesítésre méz helyett, amellett a fiatal hajtások is édes ízűek. Gyümölcsének gyógyhatásai: görcsoldó, lázcsillapító, hashajtó, vízhajtó.

A termés

Magja kemény héjú, tartalmaz 15% fehérjét és 7,8% zsírt. Magjának gyógyhatásai: vizelethajtó, mérsékeli az alkohol-túlfogyasztás tüneteit.

A fiatal szárrészek és a kéreg gyógyító hatású a rektális (végbél, vastagbél) bántalmaknál. Fája tömör, bútorkészítésre alkalmas.

Szaporítása: magvetéssel, az érés után rögtön a szabadba vetve, vagy tárolás után a héját felhasítva, de néha elfekszik. Szaporítható félfás dugvánnyal július-augusztusban, vagy fásdugvánnyal késő ősszel.

Hol kapható? >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR