Bodzalekvár és -bor: ha a szörp idén nem jött össze

Bodzalekvár és -bor: ha a szörp idén nem jött össze

Ha elmulasztottuk a fekete bodza virágainak begyűjtését, akkor a szorgalmas bokrok a virágaikat bogyóvá alakítják, hogy újabb esélyt adjanak a gyűjtőknek. Másodjára ne hagyjuk ki!

A fekete bodza (Sambucus nigra) 3-7 m magasra megnövő cserje, ártéri erdők, cserjések, magas nitrogén tartalmú területek elterjedt növénye. A madarak már felismerték, hogy mennyire finom a bodzabogyó, szívesen segédkeznek a növény elterjesztésében. Egy romépület tetején eltöltött romantikus rigóvacsora és a széthullott magok után nem ritka, hogy a bodza a sanyarú körülmények között is növekedésnek indul.

Belbecs

A bodza hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, ami nem csoda, hiszen levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz:

- vitaminokat (A, B és C-vitamint: C-vitamin tartalma több mint duplája a citrusfélékének!)

- szerves savakat: folsavat, pantoténsavat

- ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor

- terpéntartalmú illóolajat

- antociánokat (ettől sötétvörös vagy fekete a bodza)

Miért jó?

A bogyóból készült gyógylekvár - attól hogy gyógy, még nagyon finom - enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, meghűléskor erősítő és izzasztó hatású. Isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább divattá vált alkalmazása. Éhségünket hideg bodzalevessel, kedélyünket bodzaborral javíthatjuk.

Joghurttal

Gyerünk, szedjük!

A termés gyűjtésénél fontos, hogy szedésre érett gyümölcsöt szedjünk - ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a bogyók 95%-ban bordós feketére színeződtek. Az éretlen bodzabogyó mérgezési tüneteket, szédülést, hányást okozhat. A helyes időpont megválasztásán túl az alkalmas élőhely megtalálása is lényeges szempont: ne szüreteljünk forgalmas útszélek, ipartelepek vagy kezelt mezőgazdasági területek közeléből. Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú gyomnövény), ami mérgező.

Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk

A frissen szedett bodzáról villával távolítsuk el a kocsányokat, mosással ezek és az éretlen bogyók is eltávolíthatók. 1 kg tisztított gyümölcshöz 60 dkg cukor szükséges.

Lekvááááár

A cukorból 3 dl vízzel főzzünk sűrű szirupot, ezután tegyük bele a gyümölcsöt és gyors tűznél addig forraljuk, amíg sűrűn folyós lesz. Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor pektint is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez. Forrón rakjuk üvegbe, majd dunsztoljuk. Kitűnő házi gyógyszert készítettünk.

Kinek van még bevált bodzareceptje? Bort így készítünk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR