Zámia, a türelmes pálmapótlék

Zámia, a türelmes pálmapótlék

Zamioculcas néven kapható az igen látványos, pálmaszerű leveleivel hódító, nagyra növő dísznövény. A hobbikert.hu tapasztalatai szerint gyakorlatilag mindent kibír a háztartásban.

A Zamioculcas még annyira fiatal kultúrnövény, hogy nincs is elfogadott magyar elnevezése, hívják zámiának, agglegény-pálmának, legényvirágnak, ZZ-pálmának.

Népszerűségét nem csak látványos külsejének köszönheti, hanem viszonylag egyszerű gondozásának is. Jól mutat elegáns lakásokban és egyszerűbb irodaépületekben is.

Levelei húsosak, fénylők, habitusa az ősidők növényeire emlékeztet: hasonló küllemű növények közt bóklászhattak a dinoszauruszok is. Húsos szára - amely igazából nem szár, hanem levélnyél - úgy működik, mint a teve púpja, amely vizet raktároz, ezért hosszú időn keresztül bírja a szárazságot is.

Zamioculcas

Kedvező körülmények között (tehát nem kiszárítva és nem is túllocsolva) virágzatát is megfigyelhetjük. A kontyvirágfélékhez hasonlóan vajszínű torzsavirágzatot zöld buroklevelek ölelik körbe.

Félárnyékos és huzatmentes helyet keressünk számára a lakásban, tűző napon levelei kifakulhatnak. A gumók óvatos szétválasztásával (tőosztással) vagy levéldugványozással is szaporítható. Nincs jelentős kártevője, kórokozója.

Tőosztással

Hőigény

A növény a trópusokról származik, így 20°C-os átlaghőmérsékleten érzi magát otthonosan. Télen se hagyjuk, hogy 15°C alá hűljön a szoba.

Vízigény

Márciustól, a növény aktív növekedésének elindulásával több öntözést, nedves talajt kíván, míg télen a szárazabb körülményeket kedveli, csak akkor locsoljuk, ha a talaj felső harmada már kiszáradt. Problémát inkább a túlzott locsolás jelent számára, ilyenkor levelei sárgulni kezdenek, majd lehullnak. A tápoldatotozást nyáron meghálálja, de csak kis koncentrációban adagoljuk a tápanyagokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR