Július 25. Jósló Jakab

Július 25. Jósló Jakab

A régi juhászok Jakab éjszakáján a csillagok állásából következtettek a jövő évi időjárásra. Jakab napja időre mutató nap is. Ha Jakab napja derűs, jó gyümölcstermésre számíthatunk, de nincs kizárva a zivatar sem.

A tiszta éjszaka bőség a kertben. A délelőtti időjárást a karácsonyi, a délutáni a karácsony utáni időjárást mutatja meg. Ha sok gomolyfelhő gomolyog az égen, akkor sok és nagy hóra kell számítani a télen. Ha igen fényes a nap, nagy hideg lesz, ha esik az eső, meleg lesz, ha süt a nap és esik, jó idő lesz. Figyelni kell a hangyák és a güzük munkáját is, mert ha nagy halmot hordanak, hideg esztendőt várj.

Úgy tartották, hogy a Jakab-napra kelt csirkék gyorsan nőnek. Ilyenkor szedik ki a fokhagymát. Jakab napján virágzik a hó, mert ha ilyenkor sok a felleg, akkor a télen sok hó lesz.

Termésjósló is Jakab napja. Ha derűs, bő gyümölcstermés lesz. A szőlőtermelők szerint e napon abbahagyja a szőlő a növekedést, édesedni kezd. Ha esős, kevés dió, mogyoró terem.

Ez a nap asszonyi dologtiltó nap. Nem szabad sem mosni, sem kenyeret sütni. Régen ezen a napon kezdték meg a búza nyomtatását.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR