
Kérdés-Válasz Egyéb
Életemben először cefrét készítettem, cseresznyéből. Felül van a folyadék, alul a sűrűje, viszont a folyadék tetején képződött egy fehér nagyon vékony réteg, mint a nagyon sűrű pókháló, de nem olyan mintha bunda lenne, mert ha megkavarom azonnal szétesik. AZ oda való? Ha nem hogyan tudom megakadályozni a képződését.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14803
Válasz elfogadva
Semmilyen cefrét nem ajánlatos kavargatni. Meg nagyon nézegetni sem.Amikor a főerjedés tart, akkor le lehet nyomni néhány alkalommal a feljövő anyagot, de mikor lassulni kezd az erjedés, onnantól már nem szabad az edényt nyitogatni.Forrás közben szén-dioxid keletkezik, ami megvédi a cefrét a megromlástól, de ha felnyitjuk az edényt, akkor ennek egy része elveszik, és romlást (rothadást, ecetesedést, penészesedést) okozó oxigén kerül a helyébe.Ez a vékony fehér réteg a cefre romlásától van, de ha nem kap újra meg újra levegőt az anyag, akkor az oxigén elfogy, és nem képződik káros mennyiségben ez a dolog.Lehet pl. egy kiskanál borként keverni a felső rétegbe, vagy ha sok levegő fér a fedél és a felszín közé, akkor egy nejlont nyomni a felszínre - mint legegyszerűbbet, én ezt szoktam tenni.De ha kiforrt, akkor legjobb elvinni kifőzetni.Cseresznyénél nem tudom, de meggynél a magok tizedét összetörve vissza szokták keverni nem sokkal főzés előtt az anyaghoz, nagyon jó zamatot ad.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14792
Az a hab minden cefrénél képződik, naponta meg kell kavarni, ha nincs megkavarva akkor elrontja az egész cefrét. Ha meg van kavarva vagy le van nyomva a hab a cefre levébe akkor nem lesz semmi gond. Ne aggódjon :)Egy jó tanács, a magot és a cseresznye szárát vegye ki a cefréből mert az nem bele való. Mellesleg a cseresznye magját el lehet tüzelni.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14794
Kedves Dávid!A magokat és a szárat még akkor eltávolítottam mielőtt a gyümölcs a hordóba került. Néhány biztos belepottyant a cefrézendő gyümölcsbe, de azokat a kavargatás során ha felszínre kerültek kiszedegettem. Az a fehér valami amiről írtam az nem hab, az már az elkészült cefre tetején keletkezik, a légmentesen lezárt hordóban levő lé tetején. Ezért tartok tőle hogy nehogy elromoljon.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14796
Amennyiben kiforrt a cefre akkor azt ki kell főzni, mert ha tartogatják akkor az nem lesz jó, főleg cseresznye és meggy esetében ahol az illatanyag elillanhat.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14803
Válasz elfogadva
Semmilyen cefrét nem ajánlatos kavargatni. Meg nagyon nézegetni sem.Amikor a főerjedés tart, akkor le lehet nyomni néhány alkalommal a feljövő anyagot, de mikor lassulni kezd az erjedés, onnantól már nem szabad az edényt nyitogatni.Forrás közben szén-dioxid keletkezik, ami megvédi a cefrét a megromlástól, de ha felnyitjuk az edényt, akkor ennek egy része elveszik, és romlást (rothadást, ecetesedést, penészesedést) okozó oxigén kerül a helyébe.Ez a vékony fehér réteg a cefre romlásától van, de ha nem kap újra meg újra levegőt az anyag, akkor az oxigén elfogy, és nem képződik káros mennyiségben ez a dolog.Lehet pl. egy kiskanál borként keverni a felső rétegbe, vagy ha sok levegő fér a fedél és a felszín közé, akkor egy nejlont nyomni a felszínre - mint legegyszerűbbet, én ezt szoktam tenni.De ha kiforrt, akkor legjobb elvinni kifőzetni.Cseresznyénél nem tudom, de meggynél a magok tizedét összetörve vissza szokták keverni nem sokkal főzés előtt az anyaghoz, nagyon jó zamatot ad.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14807
A túlnyomást kotyogóval oldja meg Gyöngyössy úr? Mert azon a feles mennyiségű széndioxid távozhat.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14809
Hát, ennyire azért nem vagyok tudományos, nem is ruházok be olyan sok kotyogóra...Csak a hordók fedele nincs ráfogatva a bilinccsel, így túlnyomás nincs ugyan, de nem is szellőzik. Az anyag folyamatosan gyűlik nálam az esetek többségében, így a főerjedés elhúzódik, mikor öntök hozzá még újabb vödör gyümölcsöt, az folyamatosan fejleszti a szén-dioxidot, nem engedi megromlani a cefrét, a végén meg már rá is lehet zárni a fedelet, legfeljebb időnként kinyitom-visszazárom a bilincset, kiengedni a felesleges gőzt (a műanyag hordó meg tud nyúlni egy kicsit), de a fedelet nem veszem le feleslegesen, csak ha valamiért kíváncsi vagyok, hol tart a dolog.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14813
SZIA! pálinkafőzés otthon (index) fórum ott választ kapsz minden problémádra sok sikert!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
tiszteletem, lehet egyrol bezselunk nekem aszilva cefrenel volt ilyen, vagyis az nem baj kituno palinkat hoztam ki belole.ugyan ilyen harytaz figyeltem meg az akvariumba mikor nem votl hal a vizbe ,esa viz felszinen alakult ki.a masik dolog 2-3 naponta en is fakanallal megszoktam kavarni a cefret.amedig ki nem for.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14820
A cefrét tényleg nem jó tartogatni. Minél előbb emberi fogyasztásra alkalmas állapotba kell hozni, bár ebben a formában is az, hiszen egyfajta gyümölcsborról van szó. Amennyiben nem áll módunkban azonnal lefőzetni, marad az, hogy az oxigéntől el kell zárni. A romlás oka az, hogy alacsony alkoholtartalmú löttyről van szó. Ez még önmagában nem lenne akkora baj, de a savtartalma is alacsony. Ezért a biztonság kedvéért a savat be kell/lehet állitani 2,8-3.2 Ph közé, akkor már sokkal biztonságosabban tárolható. Ezt borkősavval meg lehet oldani, ami emlékeim szerint nem is annyira olcsó. Meg lehet próbálni olcsóbb citromsavval is talán. A fólia takarás egy jó megoldás, de van aki egy két csepp olajat cseppent a tetejére. A legjobb azonnal lefőzetni. Ez a fehér hártya a fölösödés jele, ami gyengébb, darabban tartott boroknál is megfigyelhető esetenként, ahol szintén nincs rendesen beállitva a sav, az alkoholhoz.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »