Miért nem virágzik a téli jázminom?

Miért nem virágzik a téli jázminom?

A 4 leggyakoribb ok.

Az időjárástól függően akár már decemberben nyílhatnak a téli jázmin első virágai. Legkésőbb januárban megjelennek a sárga szépségek a csupasz hajtásokon és egészen márciusig díszítik a kertet. Néhány esetben azonban elmaradhat a várva várt téli szirombontást. Mi lehet ennek a magyarázata?

1. Kemény fagyok

A téli jázmin több hullámban hozza a virágait és ha nagyon kemény fagyok érkeznek, akkor egy időre leállítja a virágzást, ez teljesen normális jelenség. Ezzel védi a virágok nagy részét a fagykártól. Amint a hőmérséklet kicsit magasabb lesz, az örökzöld kúszónövény ismét szirmot bont.

teli jazmin nem viragzik 02

2. Nem megfelelő ültetési hely

A téli jázmin -15 °C-ig télálló. Mivel télen hozza a virágait, a kertben védett helyet igényel, ami lehet napos vagy félárnyékos is. Ha viszont teljes árnyékba kerül, nem virágzik. Ez előfordulhat akkor is, amikor a szomszédos növények idővel olyan nagyra nőnek, hogy teljesen beárnyékolják a jázmint.

3. Rossz metszési időpont

A téli jázmin csak a fiatal, nyáron hozott hajtásokon bont szirmot Éppen ezért, ha ősszel ezeket lenyisszantjuk, akkor a virágzásnak is búcsút inthetünk. A jázmin ideális metszési időpontja áprilisban van, közvetlenül a virágzást követően. Nem feltétlenül szükséges rendszeresen metszenünk, csak idős korban ajánlott vágással ösztönözni az új hajtások képződését.

teli jazmin nem viragzik 03

4. Elöregedett növény

Idővel az idős példányokon is elmaradhat a virágzás. Hibás vagy elmaradt metszés esetén a növények az évek alatt felkopaszodhatnak, a hajtások nem frissek és zöldek, hanem barnás-szürkék lesznek. Ebben az esetben a korona szellősebbé tétele segíthet, vágjuk vissza az oldalhajtásokat áprilisban néhány rügyre, így nyáron a növény új hatásokat hozhat.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR