Miért nem virágzik a téli jázminom?

Miért nem virágzik a téli jázminom?

A 4 leggyakoribb ok.

Az időjárástól függően akár már decemberben nyílhatnak a téli jázmin első virágai. Legkésőbb januárban megjelennek a sárga szépségek a csupasz hajtásokon és egészen márciusig díszítik a kertet. Néhány esetben azonban elmaradhat a várva várt téli szirombontást. Mi lehet ennek a magyarázata?

1. Kemény fagyok

A téli jázmin több hullámban hozza a virágait és ha nagyon kemény fagyok érkeznek, akkor egy időre leállítja a virágzást, ez teljesen normális jelenség. Ezzel védi a virágok nagy részét a fagykártól. Amint a hőmérséklet kicsit magasabb lesz, az örökzöld kúszónövény ismét szirmot bont.

teli jazmin nem viragzik 02

2. Nem megfelelő ültetési hely

A téli jázmin -15 °C-ig télálló. Mivel télen hozza a virágait, a kertben védett helyet igényel, ami lehet napos vagy félárnyékos is. Ha viszont teljes árnyékba kerül, nem virágzik. Ez előfordulhat akkor is, amikor a szomszédos növények idővel olyan nagyra nőnek, hogy teljesen beárnyékolják a jázmint.

3. Rossz metszési időpont

A téli jázmin csak a fiatal, nyáron hozott hajtásokon bont szirmot Éppen ezért, ha ősszel ezeket lenyisszantjuk, akkor a virágzásnak is búcsút inthetünk. A jázmin ideális metszési időpontja áprilisban van, közvetlenül a virágzást követően. Nem feltétlenül szükséges rendszeresen metszenünk, csak idős korban ajánlott vágással ösztönözni az új hajtások képződését.

teli jazmin nem viragzik 03

4. Elöregedett növény

Idővel az idős példányokon is elmaradhat a virágzás. Hibás vagy elmaradt metszés esetén a növények az évek alatt felkopaszodhatnak, a hajtások nem frissek és zöldek, hanem barnás-szürkék lesznek. Ebben az esetben a korona szellősebbé tétele segíthet, vágjuk vissza az oldalhajtásokat áprilisban néhány rügyre, így nyáron a növény új hatásokat hozhat.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?