felco-shop.hu


  Tonnesné Kiss Ildikó Minden más

Cefre készítés hibája

  Kiemelt   Megoldott

Életemben először cefrét készítettem, cseresznyéből. Felül van a folyadék, alul a sűrűje, viszont a folyadék tetején képződött egy fehér nagyon vékony réteg, mint a nagyon sűrű pókháló, de nem olyan mintha bunda lenne, mert ha megkavarom azonnal szétesik. AZ oda való? Ha nem hogyan tudom megakadályozni a képződését.

  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
    Semmilyen cefrét nem ajánlatos kavargatni. Meg nagyon nézegetni sem.Amikor a főerjedés tart, akkor le lehet nyomni néhány alkalommal a feljövő anyagot, de mikor lassulni kezd az erjedés, onnantól már nem szabad az edényt nyitogatni.Forrás közben szén-dioxid keletkezik, ami megvédi a cefrét a megromlástól, de ha felnyitjuk az edényt, akkor ennek egy része elveszik, és romlást (rothadást, ecetesedést, penészesedést) okozó oxigén kerül a helyébe.Ez a vékony fehér réteg a cefre romlásától van, de ha nem kap újra meg újra levegőt az anyag, akkor az oxigén elfogy, és nem képződik káros mennyiségben ez a dolog.Lehet pl. egy kiskanál borként keverni a felső rétegbe, vagy ha sok levegő fér a fedél és a felszín közé, akkor egy nejlont nyomni a felszínre - mint legegyszerűbbet, én ezt szoktam tenni.De ha kiforrt, akkor legjobb elvinni kifőzetni.Cseresznyénél nem tudom, de meggynél a magok tizedét összetörve vissza szokták keverni nem sokkal főzés előtt az anyaghoz, nagyon jó zamatot ad.
    The reply is currently minimized Megmutat
  • Válaszok (8)
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      A cefrét tényleg nem jó tartogatni. Minél előbb emberi fogyasztásra alkalmas állapotba kell hozni, bár ebben a formában is az, hiszen egyfajta gyümölcsborról van szó. Amennyiben nem áll módunkban azonnal lefőzetni, marad az, hogy az oxigéntől el kell zárni. A romlás oka az, hogy alacsony alkoholtartalmú löttyről van szó. Ez még önmagában nem lenne akkora baj, de a savtartalma is alacsony. Ezért a biztonság kedvéért a savat be kell/lehet állitani 2,8-3.2 Ph közé, akkor már sokkal biztonságosabban tárolható. Ezt borkősavval meg lehet oldani, ami emlékeim szerint nem is annyira olcsó. Meg lehet próbálni olcsóbb citromsavval is talán. A fólia takarás egy jó megoldás, de van aki egy két csepp olajat cseppent a tetejére. A legjobb azonnal lefőzetni. Ez a fehér hártya a fölösödés jele, ami gyengébb, darabban tartott boroknál is megfigyelhető esetenként, ahol szintén nincs rendesen beállitva a sav, az alkoholhoz.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · laci1979 · Vissza a tetejére
      tiszteletem, lehet egyrol bezselunk nekem aszilva cefrenel volt ilyen, vagyis az nem baj kituno palinkat hoztam ki belole.ugyan ilyen harytaz figyeltem meg az akvariumba mikor nem votl hal a vizbe ,esa viz felszinen alakult ki.a masik dolog 2-3 naponta en is fakanallal megszoktam kavarni a cefret.amedig ki nem for.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Gyebnár Antal · Vissza a tetejére
      SZIA! pálinkafőzés otthon (index) fórum ott választ kapsz minden problémádra sok sikert!
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
      Hát, ennyire azért nem vagyok tudományos, nem is ruházok be olyan sok kotyogóra...Csak a hordók fedele nincs ráfogatva a bilinccsel, így túlnyomás nincs ugyan, de nem is szellőzik. Az anyag folyamatosan gyűlik nálam az esetek többségében, így a főerjedés elhúzódik, mikor öntök hozzá még újabb vödör gyümölcsöt, az folyamatosan fejleszti a szén-dioxidot, nem engedi megromlani a cefrét, a végén meg már rá is lehet zárni a fedelet, legfeljebb időnként kinyitom-visszazárom a bilincset, kiengedni a felesleges gőzt (a műanyag hordó meg tud nyúlni egy kicsit), de a fedelet nem veszem le feleslegesen, csak ha valamiért kíváncsi vagyok, hol tart a dolog.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
      A túlnyomást kotyogóval oldja meg Gyöngyössy úr? Mert azon a feles mennyiségű széndioxid távozhat.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
      Amennyiben kiforrt a cefre akkor azt ki kell főzni, mert ha tartogatják akkor az nem lesz jó, főleg cseresznye és meggy esetében ahol az illatanyag elillanhat.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Tonnesné Kiss Ildikó · Vissza a tetejére
      Kedves Dávid!A magokat és a szárat még akkor eltávolítottam mielőtt a gyümölcs a hordóba került. Néhány biztos belepottyant a cefrézendő gyümölcsbe, de azokat a kavargatás során ha felszínre kerültek kiszedegettem. Az a fehér valami amiről írtam az nem hab, az már az elkészült cefre tetején keletkezik, a légmentesen lezárt hordóban levő lé tetején. Ezért tartok tőle hogy nehogy elromoljon.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
      Az a hab minden cefrénél képződik, naponta meg kell kavarni, ha nincs megkavarva akkor elrontja az egész cefrét. Ha meg van kavarva vagy le van nyomva a hab a cefre levébe akkor nem lesz semmi gond. Ne aggódjon :)Egy jó tanács, a magot és a cseresznye szárát vegye ki a cefréből mert az nem bele való. Mellesleg a cseresznye magját el lehet tüzelni.
      The reply is currently minimized Megmutat

    Lépj be a válaszadáshoz.

    Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


    Itt regisztrálj »
    Partnerek
     

    FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

    Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

    Senior.hu - Teljes élet 50 felett

    Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

    Vissza a tetejére