1kert.hu - a FELCO specialista

  2012. március 08. Csütörtök
  8 Válasz
  30.1K Megtekintés
Ki lehet-e irtani vegyszeresen (pl:sósav v. hypo)szilva, meggy stb. nem kívánatos fölhajtásait? A kivágott fának a föld alatti részeiből kihajtó hajtásokról van szó! Mivel a kerítést is benőtte, kiásás nem lehetséges, s vágástól még sűrűbben hajt!
12 évvel ezelőtt
·
#11121
Válasz elfogadva
Kedves Zsolt! Szerintem eltévesztette az oldalt a kérdésével. Itt kertészek vannak. És általában olyan kérdéseket tesznek fel egymásnak, hogy hogyan lehet élhetővé, szebbé tenni a természetet. Környezetszennyezésre valószínűleg senki nem fog tanácsot adni önnek. Boldog kertépítést kívánok.
12 évvel ezelőtt
·
#11121
Válasz elfogadva
Kedves Zsolt! Szerintem eltévesztette az oldalt a kérdésével. Itt kertészek vannak. És általában olyan kérdéseket tesznek fel egymásnak, hogy hogyan lehet élhetővé, szebbé tenni a természetet. Környezetszennyezésre valószínűleg senki nem fog tanácsot adni önnek. Boldog kertépítést kívánok.
12 évvel ezelőtt
·
#11122
A kérdés ilyen módón történő rendezése valóban meghökkentő. Amennyiben jól értelmezem a vadhajtások okoznak gondot. Ez kisebb, nagyobb mértékben bárhol előfordulhat. VAdalásnak nevezik és akkor fordul elő nagyobb mértékben, ha a fa termőegyensúlya megbomlik. Rendszeres korona metszéssel a fa egyensúlyban marad. A vadhajtásokat a fölből ki kell bontani és ott a gyökérről lemetszeni. Bonyolultabb, mint pár hektó kénsavat szétlocsolni, az egy biztos. A fa kivágása sem oldja meg az Ön gondját, mert a gyökereket ugyanúgy el kellene távolitani. Az egyensúly megteremtése sokat fog javitani. A kémiai jellegű beavatkozásoktól óva intenék, mert csak a környezetre gyakorolna káros hatást. Amúgy létezik megoldás e téren is, de tudomásom szerint a szer nálunk, kiskereskedelmi forgalomba nem kapható.
12 évvel ezelőtt
·
#11123
szerintem mivel kivágott fáról van szó,aminek előjönnek a hajtásai, minden felszívódó szer pld glialka szóba jöhet, meg kell várni míg kihajtanak aztán lepermetezni a hajtásokat mindaddig míg hajtanak! sósav v. hypo nem okoz teljes pusztulást gyökérnek és újra és újra hajtani fog!
12 évvel ezelőtt
·
#11124
Bocsi, éberségem lankadt. tényleg kivágott fáról van szó, mentségemre, kicsit fáradt vagyok. A glifozát tartalmú szerek nem fogják meghozni a várt eredményt. A gyomok közöl sem pusztitják el a szivósabbat. Ebben az esetben a bent maradó gyökértömeg, lényegesen nagyobb tápanyag készlettel rendelkezik, mint a felületen megjelenő lombfelület, hatóanyagból fel tud szivni. Természetesen lehet próbálkozni a talajba fojtás lehetőségével, de hosszú időt fog igénybe venni. Kivágás után, a gyökeret kellett volna kivenni, illetve kezelni, az erdészetekben is használatos ecseteléssel.
12 évvel ezelőtt
·
#11187
Megismételném a kérdés egyik fontos részletét:benőtte a DRÓTKERÍTÉST az ÉVEKKEL ezelőtt kivágott szilvafa földből kihajtó hajtása. A kerítés feletti vágás folyamatosan (minden évben) újra hajt. A beton kerítés alapot is szétnyomta, s BELE NŐTT a kerítés fonatba. A lehetőségeket keresem és NEM a környezetet akarom szennyezni!!!És kedves Ujhelyy Károly Úr! Nem tévesztettem el az oldalt, mivel Nekem is hasonló céljaim vannak, ezért is vásároltam 1 éve kertes házat kerttel!!köszönettel az eddigi válaszokért, csak nem sokat segítettek:üdv:zsolt
12 évvel ezelőtt
·
#11188
Kedves Zsolt!Én is a megoldást keresem. Azért irtam az ecsetelésről. Erdőgazdaságokban használják, a fák kivágása után ezzel az anyaggal kezelik a sebfelületet, ami felszivódik a gyökerekbe. Több formája létezik, pl, folyékony és só formájában. Só esetén lukakat kell fúrni a metszefelületbe és abba kell tömködni. A folyékony halmazállapotú azért jobb, mert kisebb felületeken is alkalmazható. Most a vegetáció kezdetén már nem használható, meg kell várni vele az optimális időpontot ami ősszel van és firss sebfelületre kell alkalmazni. A glifozát hatákonyságával szemben kétségeim vannak, de próbálja meg. Én ennél többet csak akkor tudnék segiteni, ha személyesen szerezném be Őnnek az anyagot, vagy rágnám el a gyökereket. Azt már irtam, hogy felületesen olvastam el a kérdést, mert fáradt voltam, ezért mégegyszer elnézést kérek.
12 évvel ezelőtt
·
#11189
Reggel nem volt időm a hosszabb kifejtésre, de melitést tettem a talajba fojtásról, mint esetlegesen felmerülő lehetőségről. Ennek a lényege az, hogy megakadályozzuk, hogy a növény fotoszintetizálni tudjon. Minden zöld hajtást folyamatosan eltávolitunk, akár mechanikai, akár kémiai úton. A lényege az, hogy megakadályozzuk, hogy a növény szerves anyagot tudjon előállitani, ezáltal a gyökérben még lévő tápanyagok, utánpótlás hijján kimerülnek. Sok türelem kell hozzá. A visszametszéstől értelemszerüen erősebben fejlődik, ezzel számomra novumot nem közölt, ennek ellenére ezeknek a hajtásoknak az azonalli és folyamatos eltávolitásában áll a titok kulcsa. Mindettől függetlenül a törzs csonkját ki kellene ásni, a lehetelenség ellenére is, mert azzal meglehetősen nagy mennyiségü gyökértömeget tudna eltávolitani és a folyamat lerövidülhetne, mert sok utánpótlástól fosztaná meg a fát. Mielőtt azonban ujfent felelősségre vonna haszontalan tanácsaim miatt, kérem tartsa szem előtt, hogy nem én keféltem el a dolgot. Előre is köszönöm: Zsolt
12 évvel ezelőtt
·
#11194
Sok aggódó gondoskodást látok. Én úgy oldanám meg a dolgot, hogy egy erőteljes hajtást elhúznék vízzsintesen a kerítéstől olyan távolságba, amely már nem zavarja a területet. A többi hajtás folyamatos , tőből való kimetszésével, ebbe a hajtásba megy az össz erő.Így ez erőteljesen növekedni kezd. Egy - két év múlva szép (oltásra kész) szilva alanyt kaphatok. (és ezáltal még sikerélményt is) Az oldalhajtások növekedési ereje alábbhagy. Én egy sárgabarack fával jártam így. Kiszáradt, kivágtam, oldalhajtásokból egyet meghagytam. Olyan gyorsan nőtt,(az aránytalanul dús gyökérzet miatt), hogy három év után már termett is. Sikeres, örömteli kertészkedést kívánok.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére