Tesztelték a FELCO új, fekete pengéit

Tesztelték a FELCO új, fekete pengéit

Laboratóriumban és valós körülmények között is tesztelték az új F-Tech pengéket. Vajon valóra váltja, amit ígér, érdemes megvenni?

Eltelt néhány hónap az új F-Tech pengék megjelenése óta, és a FELCO gyárnak lehetősége volt teszteket végeztetni nemcsak a laborban, hanem valós körülmények között is. Az új technológia egy különlegesen edzett acélt és egy erre felvitt különleges bevonatot takar. A négy különböző penge a leggyakrabban választott metszőollókhoz készül és TELJESEN azonos formájú az eredeti pengével, így néhány mozdulattal kicserélhető a kettő.

felco uj fekete vagopengei 02

A pengére felvitt vízbázisú, súrlódáscsökkentő nanokompozit bevonat használata a következő eltéréseket mutatta:

  • 13-32%-kal kevesebb vágási erőfeszítés szükséges (különböző vastagságú és állagú ágakon tesztelve)
  • Nagyobb ellenállás a korrózióval, rozsdával és karcolásokkal szemben
  • Jelentősen csökkenti a súrlódást a penge és az ellenpenge, valamint az ág között
  • Csökkenti a pengén maradó nedvesség mennyiségét, és így a fertőzés veszélyét is

A gyár szerint a penge kopásakor érdemes lehet a hagyományosat cserélni az új F-Tech pengére, mert csökkentett súrlódása és nagyobb ellenállása révén könnyebbé és hatékonyabbá teszi a vágási munkát, valamint hosszabb távon is jobban megőrzi minőségét a korrózióval és egyéb külső behatásokkal szemben. Az F-Tech nem jelent jelentősen magasabb költséget, mint az eredeti penge pótlása.

felco uj fekete vagopengei 03

Különösen érdekes a FELCO 7-es, forgónyelű metszőolló esete. Ez az olló eleve azzal vívta ki a kertészkedők lelkesedését, hogy átlagosan 30%-kal csökkenti az ember kezére nehezedő erőket a metszéskor. Azaz ezzel az ollóval lehet a legkisebb erőbefektetéssel metszeni. Ha ezt az ollót az új F-Tech pengével kombináljuk, akkor a kézkímélő hatás tovább növekszik. Akinek tehát fontos a kisebb erővel történő vágás, ezt a párost válassza.

A FELCO továbbra is hagyományos pengével szereli a legtöbb metszőollót, mert versenyképes áron kell megjelennie a profi metszőollók között. Ugyanakkor az F-Tech nem kerül sokkal többe, mint a hagyományos acélpenge. A bevonat hatalmas különbséget jelent az első vágások során és több tízezer vágáson keresztül megőrzi a különleges képességeit. Mégis megjelent 2024. áprilisában két új metszőolló modell, a FELCO 6 ELITE és a FELCO 8 ELITE, amelyben már eredetileg is az F-Tech penge kapott helyet. Ezek az ollók bőrből készült, varrott nyelet is kaptak, igazi különlegességek. Nem úgy különlegesek, mint az eddigi extra szépségű ollók, hanem úgy, hogy minőségükkel és használhatóságukkal emelkednek ki a FELCO kínálatából.

felco uj fekete vagopengei 04

Az F-Tech penge néhány tízezer vágás után kezdte a használat jegyeit mutatni. A bevonat néhol elvékonyodott, az ágak néhány helyen megkarcolták, de ettől függetlenül a penge nagy részét még a szezon végén is jórészt beborította. A könnyebb vágások 50%-ban még az erősen használt, egy szezonban végig dolgozó F-Tech pengénél is megmaradtak. Az élezésre természetesen ugyanúgy szükség van, de az csak a penge élét jelenti, nem az oldalát, amely a különleges bevonatot tartalmazza. Az F-Tech penge a korróziónak is jobban ellenáll. A profi pengék a fenhetőség érdekében nem teljesen rozsdamentesek, ezért szárazra törölve kell eltenni őket munka után. Ez azonban minden profi kerti metszőollóra igaz.

Nézd meg a négy új F-Tech pengét >>

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR