1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. február 04. Hétfő
  27 Válasz
  47.7K Megtekintés
Sziasztok! Nálam minden tavasszal hatalmas problémát okoznak a lóbogarak. Április-május környékén a kiültetett palántáknak gyakran a 80-90% is kirágják, így sokszor 2-3-4 alkalommal is meg kell ismételnem a kiültetést. Sok elfecsérelt idő, pénz és energia. Talajfertőtlenítőre nincs pénzem, de amúgy se használnám őket, mert súlyosan mérgezőek. A házi praktikák (pl. talajba süllyesztett félbevágott PET palack, amiben sör van) nálam nem váltak be. Tud valaki olyan ingyenes vagy legalábbis olcsó módszert, amivel megvédhetném a palántáimat? Főleg tavasszal okoznak gondot ezek a kártevők, később már nem nagyon tudják bántani az erős palántákat. De tavasszal hatalmas a kártétel.
11 évvel ezelőtt
·
#13022
Válasz elfogadva
Most akkor senkit nem érdekelnek pedigrés, idomitott vakondok? Saját tenyésztés, garantált minőség és pénz visszafizetési garancia.
11 évvel ezelőtt
·
#12961
Bármilyen ötletet szívesen fogadnék:)Esetleg valamilyen csalit nem lehetne kihelyezni? Olyat, ami természetes és nem méreg az emberre. Pl. a hangyákat sütőporral szokták irtani...
11 évvel ezelőtt
·
#12962
Valamikor olvastam, hogy föld szinéig lesülyesztett virágcserép kihelyezése az éjszakai órákra. Vegyszer nélkül, hát macerás lesz a megoldás. Csalizni is szokták, darát, cukrot, vizet és Bi58 kevertek össze. Állitólag töltöttkáposzta légyméreggel. No ennek a hatásosságában vagyok a legbizonytalanabb, mert általában piretroid szármanzékok, melyek nagyon instabilak, nagyobb rovarok esetében azok tetszhalottak lesznek, majd a szervezetükben lebomlik és újra vidámak. Várjad türelemmel a válaszokat. A talajfertőtlenités azért annyira nem veszélyes folyamat, igaz nem is olcsó. További sok sikert. / Avarlin?/
11 évvel ezelőtt
·
#12973
Tavaly nálam is nagy károkat okozott a lótetű, ezért képben vagyok. :(Régen nagyon jó volt az Arvalin, de tavaly az égvilágon semmi hatása nem volt. (Tavalyelőtt meg majdnem lehülyéztem - korábbi jó tapasztalataim alapján - azokat, akik panaszkodtak rá.)Netes ötlet alapján kipróbáltam a sűrűn lakott részeken a földbe süllyesztett elvágott palackot sörrel meg bodzaszörppel, úgy, hogy 3 db fél-egy méteres, élére állított lécet süllyesztettem a földbe földszintig, sugárirányban. A lótetű ugyanis az esetek többségében a felszín alatt 1-5 centivel fúr, így a lécbe ütközve elkanyarodik, ideális esetben a csapda irányába.Néhányat fogtam is így, de ez a népesség 1 %-a lehetett.Egy ötlet: ha nem túl sok palánta lesz, és méretileg is alkalmasak ehhez, akkor egy-egy wc-papírgurigát kell rájuk húzni úgy, hogy a bojtos gyökérzet fölött kezdődjenek. Így a legtöbb szárat el fogják kerülni a lótetűk. (Ehhez persze valamivel mélyebbre kell ültetni őket, mint ahogy magoncként álltak, de ez úgyis hasznos dolog kidőlés ellen is.)
11 évvel ezelőtt
·
#12980
Köszönöm a válaszaitokat!Wágner Zsolt: Méreggel nem szeretnék csalizni, mert vannak macskáim, ráadásul minél kevesebb mérget szeretnék a talajba juttatni, hisz azt esszük meg, ami onnan nő ki. Arvalint használtam tavaly, de egyetlen lótetűt sem ölt meg... Ráadásul tudod hány doboz kellene egy 500nm-es kert fertőtlenítésére? Tizenvalahányezer ft-ba kerülne. Még akkor se költenék rá ennyit, ha hatásos lenne.Gyöngyössy: A sörös módszert is kipróbáltam, de csak pár meztelencsigát fogott el, lóbogarat egyet se. De ha el is kapna párat, azzal se lennék kisegítve, mert nálam százával, ezrével futkosnak. A WC papír tekercses ötlet lehet, hogy jó, de ha össze is gyűjtök áprilisig mondjuk 20 tekercset, az 20 palántára elég, nekem meg lesz legalább 1500 palántám... Mellesleg kinézném a lótetűbűl, hogy alulról támad, felmászik a tekercsben és elrágja a szárat.
11 évvel ezelőtt
·
#12981
Amúgy mikor is kezd pontosan támadni a lótetű? Most hirtelen nem jut eszembe. Talán próbálkozhatnék korai kiültetéssel, de akkor meg az elfagyást kockáztatom... Érdekes, hogy bár minden évben rengeteg lóbogár van, bizonyos években kevesebb, 20-30%-os kárt okoznak, más években viszont képesek kirágni az elültetett palánták 90%-át. Elültetem őket és 3 nap múlva már nincs semmi:(
11 évvel ezelőtt
·
#12982
Lotti! Én így szoktam gyéríteni a lótetveket.A kert azon részén,ahol kárt tenni semmiben nem tudnak áss egy kb méterszer méteres gödröt amelynek mélysége is kb ennyi.Töltsd fel 2/3-rész jó kis istállótrágyával,öntözd be és takard be földdel.A trágya elkezd bomlani,érni mely hőmérséklet növekedéssel jár és ezt a jó kis meleg helyet nagyon szokták szeretni a lótücskök.Hetente többször bontsd meg óvatosan a földtakarót a tetején és gyűjts össze a lótücsköket/vastag kesztyű!!/Tavasszal ,ha már nem fagyos ,művelhető a kert neki is kezdhetsz.Érdemes egész évben folytatni,sőt ősszel és télen is.A módszer ingyenes,és ha ismersz pecást ,nagyon meg fogod örvendeztetni a remek kis csalival,amit a pontyok és az afrikai harcsák is nagyon szeretnek!!! :-)
11 évvel ezelőtt
·
#12984
Kedves Szalai Gáborné!Köszönöm a tanácsod!Nekem van egy komposztdombom, ott vannak a legnagyobb sűrűségben. Természetesen szoktam szedegetni őket,sőt, egy horgász ismerős is jár hozzánk szedegetni, de sajnos olyan mennyiségben vannak, hogy ez sem igazi megoldás. Összeszedek 20-at, marad még 1000... Iszonyatosan elszaporodtak sajnos.
11 évvel ezelőtt
·
#12986
Vannak tyúkjaid?Ők is szeretik,én velük szoktam összeszedetni a cserebogár pajorokat az istállótrágyámból,amikor meghozza a pótkocsis traktor.Hihetetlen teherbírásuk van,és gyönyörű tojásokat produkálnak. :-)
11 évvel ezelőtt
·
#12988
Nincsenek sajnos! Én szeretnék, de a családtagok nem rajonganak az ötletért... Meg amúgyse tudnám levágni őket.Ásáskor, rotátorozáskor, ültetéskor ha meglátok egyet, eltaposom természetesen, de az nem változtat semmin. A többi ezer kiröhög.Tavaly a paradicsomot és a fejessalátát dózerolták le szinte 100%-ban. Nem is tudom hányszor kellett újrapalántáznom őket. Szerencsére volt utánpótlás, mert magam neveltem a palántákat olcsó bolti magból. De ha valakinek a 100 ft/db árú vett palántáit eszik ki, annak simán lehet több tízezres-százezres kára is. Nekem csak időm-energiám fogyott, de nagyon bosszantó volt így is.
11 évvel ezelőtt
·
#12989
Tisztelt Lotti !Ingyenes védekezést lótetű ellen két módszer ismerek de nálam sem vált be-az egyik a szentelt víz a másik az ima.Viszont kis munka és csekély anyagi ráfordítású megoldásokat is tudok ajánlani,melyek nálam hatásosnak bizonyultak nem csak lótetű, cserebogárpajor de még vakond ellen is hatásosan védte a virághagymáimat és palántákat.Megoldások:a palántákat ha tápkockásak műanyag tüll_ zacskóba kell foglalni és így kiültetni, ha szabad gyökerű a palánta akkor maréknyi földbe foglalni majd a tüll zacskó rátét. Ez olyan mint amiben az előre kiszerelt citromot árusítják. Vigyázni kell a megfelelő lukméretre !Ha nem lebomló a háló akkor sajnos ősszel a palántatővel együtt ajánlatos kiszedni a földből.Kicsit drágább megoldás ha már a palántákat is lebomló edénybe neveljük ezzel együtt palántázzuk.mely nevelőedény kb. 3-4 hétig védi a palántákat-megerősödésig.Remélem Önnél is beválik a módszer.Jó kertészkedést kívánok.
11 évvel ezelőtt
·
#12990
Tisztelt Lotti!Úgy látom az oldal helyesírása önállósította magát Az utolsó bekezdésbe természetesen lebomló nevelőedényről beszélek.
11 évvel ezelőtt
·
#12991
Helló Lotti, régen találkoztunk!Keresőbe: Hlava Károly Erdészeti LapokA lótetü pusztításának...Teljesen bio.Valamelyik ötlet csak beválik.
11 évvel ezelőtt
·
#12994
Kedves Tibor!Köszönöm szépen a válaszod!Ilyen tüll-zacskókat hol lehet kapni és mennyiért?Ültetéskor én mindig mélyebbre teszem a palántákat, főleg a paradicsompalántákat. Attól félek, hogy hiába védi a tüll-zacskó a gyökeret, ha a szár alsó, föld alá kerülő pár centis részét elnyisszantják a lóbogarak... Üdv. Lotti
11 évvel ezelőtt
·
#12995
Szia Hanga!Köszönöm a tippet! Szalai Gáborné is ilyesmit javasolt. A módszer jó, a gond csak az, hogy 10-20-30 lótetű kiírtása nem oldja meg a problémát, mert marad még ezer. Aztán nyáron elkezdenek szaporodni és megsokszorozódnak... Van úgy, hogy leteszem a slagot pár percre (árasztásos locsolás) aztán jönnek fel a víz elől a bogarak, kicsi és nagy vegyesen. Sokszor 10 db is feljön ilyenkor alig 1-2 nm-es területről.
11 évvel ezelőtt
·
#12999
LottiValószínűleg lesz, ahol alulról támad, de azért remélhetőleg a többségnél nem.Na jó, nálam is ilyesmi nagyságrendben szoktak lenni a palánták, és nem szórakozok ezzel, de a néhány tucat kabakos helybe vetéséhez már össze vannak gyűjtve a tekercsek. Azoknál egyszerűen nem tudtam mit csinálni, a harmadik uborka-újravetést is kiették részben, pedig beöntöztem BI-58-cal. Néhány megdöglött, de a többi vígan rágott tovább.Az Arvalin a régi világban csalétekként működött, azaz a lótetű megette, 500 nm-re kellett egy fél marékkal. Igaz, hogy a bevonat gázosodik, de az egészen elenyésző mennyiség, Arvalinnal talajfertőtleníteni olyasmi dolog, mint tojáshéjjal meszezni a talajt, és ehhez megvenni egy teherautó tojást.
11 évvel ezelőtt
·
#13002
:lol:
11 évvel ezelőtt
·
#13011
Most már csak egy elkeseredett lépést tehetsz!Lotti nincs más hátra kénytelen leszel vakondokot ,vagy vakondokokat költöztetni a kertbe.Ingyen van,totálisan környezetbarát,és igen falánk.Mivel földben élő rovarokkal táplálkozik nálad degeszre zabálhatja magát lótücsökkel.Sok sikert!!! :eek:
11 évvel ezelőtt
·
#13013
Tőlem, vakond ingyen elvihető!
11 évvel ezelőtt
·
#13016
Szalai Gáborné- Van vakond a kertben, most a napokban is dúrja a kupacokat! A gond itt is az, hogy ha el is kap pár darabot, azzal én nem vagyok kisegítve:(Egyedül a Galition 5G volt jó, csak sajnos pár éve kivonták a forgalomból. Amikor azt kiszórtam, utána rakásban fetrengtek a rángatózó lótetűk. Egy kiszórás alkalmával 50-100 db is megdöglött. Maradt még persze, de érezhető volt a ritkulás.
11 évvel ezelőtt
·
#13018
Tisztelt Lotti!Üsd be a keresőbe RACHEL hálók. zsákok . tömlők.De a gazdaboltokban és az Agrofol Magyarország kft.honlapja is tájékoztatót ad.A mélyre ültetésnél lehet sikhálóból V.tömlőhálóból annyit leszabnihogy a gyökérnyak is védve legyen.Üdv ;PTZ.
  • Oldal :
  • 1
  • 2
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére