
Kérdés-Válasz Talaj, trágya, öntözés
12 évvel ezelőtt
·
#28290
Válasz elfogadva
Kedves Tibor!
Pl. én és még sokan mások is tudnak segiteni. A mag csirázási ideje a külső körülményektől függ. Feltételei, nedveség, megfelelő hőmérséklet. Miután növekedésnek indult, nevelgetni kell, majd célszerű átoltani, amit kevés gyakorlás után maga is meg tud oldani. Alapból indulva célszerű más citrusféléket is elvetni, hogy majd legyen miről oltó anyagot beszerezni. sok sikert és Boldog Új Évet!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28290
Válasz elfogadva
Kedves Tibor!
Pl. én és még sokan mások is tudnak segiteni. A mag csirázási ideje a külső körülményektől függ. Feltételei, nedveség, megfelelő hőmérséklet. Miután növekedésnek indult, nevelgetni kell, majd célszerű átoltani, amit kevés gyakorlás után maga is meg tud oldani. Alapból indulva célszerű más citrusféléket is elvetni, hogy majd legyen miről oltó anyagot beszerezni. sok sikert és Boldog Új Évet!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Köszönöm és viszont kívánom.
Átoltást hogy érti? Kicsit már tanultam róla a suliban de még konkrétan nem csináltam csak levágott ágakon. Eddig még csak tujával gyakoroltam. Vágjam le a hajtást és azt oltsam át egy másikra? Melyikre érdemes átoltani? Mennyi idős korában tegyem meg? Ha nem oltom át az nagy baj?
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28293
Nem feltétlen szükséges átoltani, ha az ember megfelelő türelemmel van felvértezve. Igy 15-20 év múlva fog termést hozni, de gondolom úgysem exportálni szeretne citrus féléket. Átoltás, szemzés kategóriában nagyon jó anyagok vannak fent a neten. ajánlom pl Bőm Tamás honlapját, ahol videók is vannak feltöltve. Én is azt tudom ajánlani, hogy egy fajta oltást gyakoroljon be pl szemlapozás, vagy T szemzés, vagy ami éppen tetszik. Ezt gyakorolhatja frissen szedett bármilyen ágakon és amikor már úgy érzi, hogy manuálisan mennek a dolgok álljon neki élesben.
A tujánál kicsit elakadtam, mert normál esetben nem szokták oltani, ott inkább a vegetativ szaporitás a bevett szokás. Az átoltást megfelelő vastagság elérése esetén érdemes megpróbáni, ami cca. annyit jelent, hogy 1-2 évig neveli a növényt és amikor úgy a ceruza vastagságot eléri a növény törzse, már lehet is próbálkozni. Pl naracsot citromra és forditva. Lényeg az, hogy a citrusokhoz tartozzanak.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28300
Erre a korrekt választ nem tudom. Mindenesetre nem árt a magot megmosni és utána szárazra törölni. Egyes növények magvain csirázás gátló anyagok vannak. A citrusok esetében ilyenre nem emlékszem, de ártani nem árthat. Más magok hideghatást igényelnek, de mivel a mediterránumból származó növényről van szó, igy ezt sem igényli, sőt fényre sincs szüksége a csirázáshoz.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Nem vagyok nagy citrustudor, de a magokat nem szárítani, pár napra beáztatni szoktam.Gyorsabban indul a csírázás. A tavaly áprilisi alomból őszre arasznyi fácskáim lettek, amik most 15 fokos helyiségben tanyáznak.
Mandarin, citrom, narancs.

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Neeem!
Saját kedvtelésből. Csak úgy. Kíváncsi természet vagyok. Meg miért ne...? Oltáshoz/szemzéshez nem értek, sose csináltam, ezeket Zsolt tudja hogyan kell, talán nekem is \"szemeznem\" kéne vele.
Ha már ilyen mediterrán \"cuccokal\" próbálkozol, nincs kedved avokádót hajtatni? Nekem sok van, gyönyörűek. No, ami éghajlatunkon nem fognak teremni, de szép zöld növényeket tudsz nevelgetni. Ha nem csináltad még és esetleg érdekel, leírom hogyan szoktam.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Naszóval!
Avokádót nem akkor veszünk, amikor 3-4-500 pénzbe kerül, hanem amikor eksön van, és max 200ért adják! Legalábbis én így vagyok vele.!Karira 150-ért sikerült vennem, már megint sajnáltam kidobni a magokat,pedig van pár cseréppel.
A husából ezt-azt-amazt csinálunk ízlés szerint. Van bevált receptem, ötletem. Azokat a szép nagy magokat leöblítem, aztán tálba rakom úgy, hogy a víz totál ellepje, ez kábé 1 hét.Lásd citrusmag/csírázás. Aztán a virágföldet keverem a kertivel.Azért azzal, mert az nem olyan laza, kötöttebb. Nagyok a magok, laza földben nem \"állnak\" meg. Locsolgatom, nedvesen tartom, hááát van pár hét mire megreped és ha már itt tartunk, várható a kis csíra. Ha idáig jutottunk, iszonyú gyorsan beindul. Ha eléri a kábé 20 centis magasságot, kicsípem a tetején azt a 2 levélkét, így el fog ágazni. Ez a kicsipkedés folyamatos, kényem-kedvem szerint. Persze tavasztól őszig kint vannak, tápot hetente kapnak. Nem egyenként vannak ültetve, több mag van 1 cserépben, így 1 nagy bokornak látszik az egész \"ültetvény\".
Na, kedvet kaptál...?

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Helló!
1. Tegeződünk!
2. Örülök, hogy kedvet kaptál.Persze, a lakásban vannak. Amikor néhány éve elkezdtem bíbelődni velük, az első telüket gondoltam nagyon jól kibírják ott, ahol a leanderek, meg ilyesmik vannak. Kezdett barnulni a levelük, így gyorsan menekítettem onnan őket. Ja. Az 5 fok nem tetszett nekik.
Azt viszont elfelejtettem mondani, hogy ha majd benyomod a magokat a földbe, a csúcsuk úgy 1 centire álljon ki. Én elég pörgős türelmetlenke vagyok, de ide az kell. Türelem. És az sem biztos, bár ezeknél nem lehet tudni, hogy ha mondjuk ebben a hónapban megcsinálod, márciusban csírát látsz. Tavaly Kari után is, mint most is, cserepeztem. Hiába volt melegben, hiába volt nedvesen, csak volt. Aztán ápr. végén kipakoltam a régiekkel/nagyokkal. Máj. közepén már repedeztek a magok. Egyébként elég piás népség. Ránézek, semmi baja, 1 óra múlva lóg füle-farka. Most 2.-án raktam le, ezek után kíváncsi leszek, hogy megismétlődik-e a dolog.
Na, akkor sok sikert hozzá! Ha esetleg beszámolnál a fejleményekről, örülnék neki.

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »