10 virág magról, gyorsan, türelmetlen kertészeknek

10 virág magról, gyorsan, türelmetlen kertészeknek

Az egynyári növények tökéletes választásnak bizonyulhatnak a sietős kertészek számára. Bemutatunk 10 olyan virágot, amely hamar megörvendeztet szépségével.

Gyorsan növekednek, színpompásak, és igen sok közülük már pusztán termetével, fenséges megjelenésével kiérdemli, hogy a nyári ültetési tervünkben főszerepet osszunk rájuk, azaz a kert központi részére telepítsük őket.

Egzotikus megjelenésük ellenére ezeknek az egynyári növényeknek a gondozása meglepően könnyű. Igaz, ehhez magról, zárt térben kell megkezdenünk a nevelésüket. A magról való nevelés előnye, hogy sokkal szélesebb a választék vetőmagokból, mint ahány fajta előnevelt növényt az üzletekben találhatunk. Ráadásul egyes fajták mindössze 12 hét elteltével már virágot is hozhatnak!

A kis palántákat cserepekben vagy ültetőtálcák rekeszeiben neveljük, ahol a kiültetésig fejlődnek és erősödnek. Az évelők közé ízlésesen kiültetett egynyári növények szép kontrasztot alkothatnak mind a lombjukat, mind a színüket tekintve.

Kerti verbéna

A hibrid eredetű, nálunk egynyáriként ismert kerti verbéna sötétzöld leveleivel és rendkívül mutatós, legtöbbször kétszínű (például piros-fehér) virágaival ideális virágágyi vagy szegélynövény. Magassága: 15-25 cm. 14 héten belül virágzik.

10 magrol nevelheto virag 10

Kleopátra tűje

Hihetetlenül impozáns, fehér vagy rózsaszín virágai egyedülállóan szépek. A látvány fokozásáért ültessük magas termetű, pasztellszínű virágokat hozó dáliákkal vegyesen. Magassága: 90-120 cm. 14 héten belül virágzik.

10 magrol nevelheto virag 05

Kerti pillangóvirág

Puha, páfrányszerű leveleivel és pillangószárnyakra emlékeztető szirmaival a kerti pillangóvirág bármely kert pazar dísze lehet. Ha rendszeresen visszavágjuk, újabb és újabb virágokat hoz. Magassága 40 és 90 cm között mozog. Magvetéstől számítva 14 héten belül virágot hoz.

10 magrol nevelheto virag 01

Szárnyalt díszdohány

Számos színváltozat közül választhatunk, beleértve a fehéret, a lime-zöldet és a lilát. Lombjának és virágainak egyaránt csodás az illata. Magassága: 90-150 cm. 16 héten belül virágot hoz.

Bársonyvirág

Bár a bársonyvirágot a legtöbbször szegélynövényként ültetjük, a nagyvirágú afrikai fajták virágoskertünk feltűnő központi elemét is alkothatják. Magassága: 60-90 cm. 16 héten belül virágot hoz.

10 magrol nevelheto virag 03

Ricinus

Termetével, mélyvörös színű, juharszerű leveleivel és tüskés termésével egzotikus hangulatot varázsol a kertbe. Magassága: 1-2,5 méter. 16 héten belül virágzik. Vigyázat: magja erősen mérgező!!!

10 magrol nevelheto virag 04

Rézvirág

A rézvirág, amely legényrózsa vagy cinnia néven is ismert, számtalan élénk, vidám színváltozatban létezik. Ezért minden kertész garantáltan megtalálhatja közöttük a saját, egyéni ízlésvilágának legmegfelelőbbet. Vágott virágnak is kiváló. Magassága: 30-90 cm. 16 héten belül virágzik.

10 magrol nevelheto virag 06

Serleglonc

A fásodó szárú serleglongc édes illatú egynyári kúszónövény. Gyors növekedésű, így kiválóan alkalmas falak, pergolák befuttatására. Magassága: 6 m. 16 héten belül virágzik.

Csüngő amaránt

A csüngő amaránt, más néven rókafarok karakteres megjelenésű egynyári dísznövény. Bojt- vagy farokszerű, hosszan lecsüngő virágfüzéreinek színe a pirosas bordótól a sötétliláig terjed. Magassága: 45-120 cm. 12 héten belül virágzik.

Kerti sarkantyúka

A kerti sarkantyúka gyors növekedésű, kúszószárú egynyári dísznövény. Dekoratív, kerekded levelei és élénk színű virágai hosszan díszítik a kertet. Hossza: 35-100 cm. 10-12 héten belül virágzik.

10 magrol nevelheto virag 09

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?