Az almafa vízhajtása: hogyan távolítsuk el?

Az almafa vízhajtása: hogyan távolítsuk el?

Lássuk, mi a teendő az almafa vízhajtásaival!

Az almafából előtörő vízhajtások anélkül vonnak el értékes tápanyagokat a fától, hogy cserébe bármi hasznot hajtanának annak. Az alábbiakból kiderül, mi okozza a látványnak sem túl szép vízhajtások megjelenését, illetve, hogy mit tehetünk ellenük.

Mit nevezünk vízhajtásnak?

A vízhajtások olyan vékony, hosszú, egyenesen felfelé növő hajtások, amelyek az almafa törzséből vagy ágaiból törnek elő. A vízhajtások többségének semmi haszna sincs, és soha nem fog jelentős számú gyümölcsöt teremni. Sok közülük egyáltalán nem terem. Ezeket fattyúhajtásnak is nevezzük, bár ezzel a kifejezéssel egészen pontosan a fa gyökérzónájából előtörő hajtásokat illetjük, semmint a fa törzséből és ágaiból kinövő hajtásokat.

A kertészek általában eltávolítják a vízhajtásokat, hogy a fa a teljes energiatartalékát a termő ágak ellátására tudja fordítani. Az almafa fattyúhajtásainak és vízhajtásainak lemetszése segít megőrizni a fa egészségét, mivel a nemkívánatos hajtások gyengék, így megfelelően védekezni sem tudnának a különböző kártevők és kórokozók támadásával szemben. A vízhajtások eltávolításával megelőzhetjük továbbá a feleslegesen sűrű lombozat kialakulását, így a fa lombkoronája továbbra is szellős marad, valamint a napsugarak is be tudnak hatolni annak belsejébe.

Az almafa vízhajtásainak eltávolítása

Az almafa törzsén vagy ágain a vízhajtások rendszerint olyan helyen törnek elő, ahol a kérgen sérülés keletkezett, illetve metszés okozta seb közelében. Olyan idősebb, hosszú ideje elhanyagolt fák esetén, amelyeken ifjító metszést hajtottak végre, gyakori, hogy a következő nyáron vízhajtások tucatjait hozzák. Ezeket a fiatal vízhajtásokat akár kézzel is könnyen letörhetjük, de később már csak metszőollóval tudjuk lemetszeni azokat.

Rendszerint a tél vége az ideális időszak az almafa megmetszésére, amikor a növény még a tél álmát alussza. A vízhajtásokat és fattyúhajtásokat azonban célszerű akkor eltávolítanunk, amikor azok késő tavasszal, kora nyáron megjelennek. A legjobb, ha akkor szabadulunk meg azoktól, amikor a hosszuk még 30 cm alatt van. Ekkor még kézzel is könnyen leszakíthatók a fáról. Amikor azonban a vízhajtás töve elkezd fásodni, már csak metszőollóval állhatunk neki a munkának. A vízhajtás lemetszésekor a lehető legrövidebb csonkot hagyjuk, hogy ne tudjon visszanőni.

Ha sok vízhajtást kell egyszerre eltávolítanunk, célszerű munka közben a metszőollót többször is fertőtlenítenünk (mártsuk enyhén hipós vízbe), hogy megelőzzük az esetleges növénybetegségek továbbterjedését. A hipós víz elpusztítja a baktériumokat, illetve a gombaspórákat, amelyek a metszés során a metszőolló pengéin megtapadhatnak.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?