12 tipp a növényvédőszereket kerülő okos embereknek

12 tipp a növényvédőszereket kerülő okos embereknek

Ezek a kerti fogások alkalmazhatók a szobanövényekre és a veteményes kertben egyaránt.

12 egyszerű tipp, melynek segítségével tudatosabban használhatjuk a növényvédő szereket.

1. A szobai növények kártevői ellen vegyszerek alkalmazása helyett védekezzünk szappanos lemosással. A művelet előtt a cserép földjét takarjuk le fóliával.

2. Csiriz segítségével rögzítsük egy háztartási papírtekercsre a sárgarépa és a petrezselyemmagokat. A tekercset fektessük a veteménybe, és fedjük be 1 cm földdel.

3. A saláta gyorsabban és hatékonyabban csírázik ki, ha magvait vetés előtt néhány napig a hűtőszekrénybe tesszük. Ugyanez vonatkozik a hagymára is.

4. Ha megakarjuk védeni a veteményest a csigáktól, ültessünk a zöldségek közé pasztinákot, zsázsát vagy sárgamustárt, mert ezeknek a szagától visszariadnak.

12 tipp 02

5. A málnabogarak ellen úgy védekezhetünk, ha a bokrok fölé enyves, fehér színű lapokat akasztunk, amelyekhez a kártevők hozzáragadnak. Lisztecskék ellen „sárga” lappal (amit a szakboltban megvásárolhatunk) védekezzünk.

6. A zöldségfélék közzé ültessünk sarkantyúvirágot, amely hatásosan véd a vér és a levéltetvek ellen. A gyümölcsfák tányérjába ültetve is hatásos ellenszer a kártevők ellen.

12 tipp 03

12 tipp 04

7. A sün hasznos segítője a kertnek. Csigákkal, rovarokkal és más, általunk nem kedvelt állatokkal táplálkozik. A kert háborítatlan részébe készítsünk farakást, ahol a sün megbújhat.

12 tipp 05

8. Fonálférgek a gyenge, kimerült talajokban fordulnak elő tömegesen. Ellenük vessünk büdöskét. Ennek gyökereibe fúródva elpusztulnak a kellemetlen kártevők.

12 tipp 07

9. Műtrágya mellett használjunk érett szarvasmarha, baromfi vagy lótrágyát. Ezt terítsük a veteményes talajára és a gyümölcsfák tányérjába, majd ássuk be a földbe.

10. A komposztláda földjét rostáljuk át, és humusszá érett földdel tegyük műanyag zsákba, amit majd később a szobanövények ültetésénél felhasználhatunk.

11. Zsenge csalánlevelek még a hó alól is kiszedhetők. Kitűnő leves, főzelék, tea készíthető belőle. Ezért ne irtsuk indokolatlanul, sőt cserépbe ültetve tovább nevelhetjük őket.

12 tipp 06

12. Milyen jó, hogy ősszel bezsákoltuk a rostált komposztföldet. Most decemberben, szórhatunk minden cserepes szobanövényre egy keveset, így könnyebben átvészelik a téli időszakot.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR