Sok a giliszta a kertben? Ne bánkódj!

Sok a giliszta a kertben? Ne bánkódj!

A földigilisztának ugyanis olyan sok haszna van, hogy alig tudtuk összeírni a számodra. Légy tehát boldog!

A földigiliszták fontos szerepet játszanak a talaj kedvező felépítésében és a szerves hulladék újrahasznosításában. Olyan organikus rendszer részét alkotják, amelyben a hulladékot tápanyagban gazdag talajjá alakítják. Ezek a tápanyagok jelentik a giliszták egyik legjelentősebb hasznát a növények fejlődésére nézve.

Továbbá a kertben szorgoskodó giliszták tevékenységük során mindegy "megművelik" a talajt: növelik a talaj porozitását és lehetővé teszik, hogy az oxigén eljusson a növények gyökereihez. Segítsük hát elő a földigiliszták megtelepedését a talajban, vagy akár megpróbálkozhatunk gilisztakomposzt készítésével is, hogy megtapasztalhassuk a giliszták áldásos tevékenységének előnyeit.

A földigiliszták hasznáról

A földigiliszták a talajban járatokat, folyosókat fúrnak és elkorhadt, elrothadt szerves anyagokkal táplálkoznak. A megemészthetetlen táplálékot kis csomókban kiürítik. A 21 °C körüli talajhőmérséklet az ideális számukra. A szélsőséges hideg, meleg, illetve nedvesség nem tesz jót nekik. A földigiliszták a kertben akkor a legaktívabbak, amikor a talaj mérsékelten meleg és nyirkos.

Folyosórendszer-építő életmódjuk elősegíti a víz talajba szivárgását. Továbbá fellazítják a talaj szerkezetét, porhanyóssá teszik azt, ennek köszönhetően a növények gyökerei kellő mennyiségű oxigénhez, valamint aerob baktériumokhoz jutnak. A lazább talaj lehetővé teszi továbbá, hogy a növények gyökerei mélyebbre hatoljanak és ezáltal még több tápanyaghoz jussanak. Ennek jól látható eredménye pedig, hogy a növények nagyobbak és egészségesebbek lesznek. A földigiliszták egyik legnagyobb haszna tehát, hogy képesek a "szemetet", a korhadékot trágyává alakítani.

Földigiliszta

Földigiliszták a kert és a pázsit talajában

A földigiliszták az elfogyasztott szerves hulladék emésztése során termelt ürülékükkel trágyázzák a talajt. Az ürülék kiváló tápanyagforrást jelent a növények számára, bár van, akinek ez kellemetlenséget is okoz.

A földigiliszták ugyanis a fűben kis ürülékcsomókat, halmokat hagynak maguk után, amit sokan nem tartunk kellemes látványnak, és akár meg is csúszhatunk rajtuk. Ezt a csekély kellemetlenséget azonban messze felülmúlja a giliszták haszna. Vegyük figyelembe, milyen tetemes mennyiségű hasznos ürüléket képes előállítani egy kertre való, több száz földigilisztából álló kolónia.

Földigiliszta

A földigiliszták talajban való megtelepedésének elősegítése

Kerüljük a talaj túl mélyen való felásását, hogy ne tegyünk kárt a földigiliszták állandó járataiban. "Tápláljuk" a gilisztákat egy-egy réteg szerves csemege kijuttatásával. Ez lehet fűnyesedék, avar vagy más, természetesen lebomló, komposztálható anyag.

Ne használjunk olyan növényvédő szereket, amely elpusztíthatják a kertben élő földigiliszták akár teljes populációját. Szükség esetén néhány lapátnyi, gilisztával teli földet át is költöztethetünk a kert egy másik részébe, ahol kevés a jótékony hatású organizmus. A giliszták hamarosan benépesítik a talajt. Egyes kertészetek, faiskolák, illetve webshopok gilisztatojásokat is kínálnak. Gilisztakomposzttal szintén elősegíthetjük ezeknek a hasznos állatoknak a kertben való elszaporodását.

Gilisztakomposztáló készítése

A konyhai hulladékot nagyszerűen újrahasznosíthatjuk giliszták segítségével. Ehhez szükségünk lesz egy hulladékgyűjtő tartályra. A földigiliszták igazi ásógépek, amelyek megpróbálnának kijutni. A nyugodt, békés természetű trágyagiliszták azonban hamar komposzttá alakítják a konyhai szerves hulladékot, továbbá folyékony tápoldatot, ún. komposzt-teát is előállítanak, amelyet a különleges gondoskodást igénylő növényeink számára juttathatunk ki.

A tartályt béleljük ki újságpapírral vagy felaprított szerves anyaggal, majd öntsünk rá egy réteg jó minőségű komposztot. Erre öntsük rá az apróra vágott konyhai hulladékot, szórjuk a tetejére a trágyagilisztákat, majd végül takarjuk be az egészet egy kevés földdel. Tartsuk a komposztot enyhén nyirkosan, és tegyünk rá egy fedőt, amelybe előzőleg lyukakat fúrtunk, hogy a giliszták elég levegőhöz jussanak. Ahogy a giliszták dolgoznak a hulladék komposztálásán, a készterméket húzzuk félre az egyik oldalra, így újabb adag komposztálandó hulladékot tölthetünk a tartályba. Ezzel a megoldással hasonló eredményeket érhetünk el, mint a földigilisztákkal a kertben, csak miniatürizált keretek között.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR