11 módszer, ami távol tartja a macskát a kertedtől

11 módszer, ami távol tartja a macskát a kertedtől

Attól, hogy szereted a cicákat, még nem biztos, hogy a szomszéd macskáját is szívesen látod, amikor a kertedben matat vagy a teraszon az ott felejtett párnán éjszakázik. Íme, néhány dolog, amit tehetsz.

Érthető, hogy minden gazdi szereti a macskáját. De korántsem biztos, hogy a szomszéd is hasonlóan gyengéd érzelmeket táplál a cicus iránt. Sőt mi több, előfordulhat, hogy kifejezett ellenszenvvel viseltetik a hívatlan betolakodó iránt. Hogy miért is?

macskariasztas 06krt

macskariasztas 02

A macskák számára a kerítés nem határvonalat, akadályt jelent; csupán egy kényelmes ugródeszkát, amelynek tetejéről a terepet körbepásztázva egy újabb felfedezésre váró, izgalmas területet hódíthat meg. Így ha történetesen a mi veteményesünk vagy virágágyásunk a kiszemelt cél, ott fog kis gödröket kaparni, hogy a dolgát elvégezze.

Bár úgy tűnik, kiszámíthatatlanságuk miatt nem létezik egyetlen mindenható módszer a macskák távoltartására, összeállítottunk (a teljesség igénye nélkül) egy listát azokról a lehetséges módszerekről, amelyekkel jó eséllyel eredménnyel járhatunk.

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy megnehezítsük vagy legjobb esetben meg is akadályozzuk a macska számára a kerítésen való átjutást. Ilyenek lehetnek a kerítés tetején kifeszített drótháló vagy a tüskés növényzet.

Sokan az automatikus vízpermetezőre vagy a bioriasztóra, azaz a macskát bőszen megugató kutyára esküsznek.

macskariasztas 04

Ha a macska mégis bejut a kertbe, ne feledjük, hogy sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a mi kertünket fogja cicavécéként használni, ha nem talál ott be nem ültetett, szabad földfelületet.

A szabadon hagyott, szárazabb, porhanyós földet ugyanis a macska ideális macskaalomnak tekinti. Ilyen esetben segíthetnek a földre fektetett szúrós ágak. Ha pedig a macskaalomhoz hasonló murvás terület van a kertünkben, cseréljük azt olyan kőzúzalékra vagy kavicsra, amit a macska nem kedvel, nem szívesen lép rá.

macskariasztas 03

Íme tehát a lista a macskát távol tartó praktikákról. Szívesen fogadjuk a hozzászólásokban a további javaslatokat, de hangsúlyozzuk: a Hobbikert szerkesztői macskabarátok, így célunk a kert és az ágyások megóvása, nem pedig a cicusok bántása. A legrosszabb, ami egy nálunk nyakon csípett környékbeli maccsal történhet, hogy jó alaposan megsimogatjuk a "Rossz cicus, nagyon rossz cicus!" dorgáló szavak kíséretében, majd kitessékeljük a kertajtón a megszeppent jószágot.

Tehát a különböző mérgek vagy a macska testi épségét veszélyeztető egyéb megoldások szóba sem jöhetnek! Természetesen egy sor lehetőség eleve kizárt, ha a kertben gyermekek is játszanak.

macskariasztas 05

Mit nem kedvel a macska?

- ugatós kutyák
- tüskés növényzet a kert határvonalainál, pl. szeder, málna vagy más szúrós cserje
- a veteményesre fektetett (fém vagy műanyag) csirkeháló
- a veteményes felett kifeszített madárháló
- a földre fektetett rózsa- vagy akácágak
- a beültetett területen haránt irányban leszúrt rövid gallyak vagy bambuszpálcák
- sziklakerti kövek
- mulcs
- nedvesen tartott kerti föld
- mozgásérzékelős vízpermetező
- vízipisztoly, vízágyú

A macska orrának kellemetlen szagok, illatok:

- vérliszt alapú trágyák
- fokhagymagerezdek
- levendula
- csombormenta
- kerti ruta
- fahéj
- citrus illóolajok
- citrusfélék héja
- kilyuggatott tetejű üvegben kihelyezett molyirtó
- Coleus canina, a macskaűző növény

Cicus

Utóirat: a képek nem illusztrációk, a lesifotók a szerző kertjében készültek. A szerzőnek jelenleg nincs macskája...

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR