Növényvédelem kertbarátoknak: 2016. május eleje

Növényvédelem kertbarátoknak: 2016. május eleje

Vihartól, fagytól sérültek a növényeink. Már napok óta párában állnak a kertek, a gombák és a baktériumok legnagyobb örömére.

A lisztharmat egyes alma és rózsafajtán, a köszmétén már súlyos mértékben, a kajszin, őszibarackon, körtén, dísznövényeken és a szőlőn kezdeti levéltünetekkel jelzi, gondunk lesz vele. Előrejelző csapdáink nagy számban fogják a gyümölcsmolyokat. Most fel kell venni a permetezőgépet!

A hűvös, esős időben feléledt a koratavaszi tafrina. Egyes nektarin fajtákon már 90%-os a kár. A szárazmeleg napok beálltáig folyamatosan figyelni és védekezni kell. 

A virágfertőző monília most a friss hajtásvégeken hatol be a kajszi és a meggyfákba. A virágzáskori és a hajtásfertőzések nyomán hervadó ágvégek visszametszése után, az 5. felhívás felszívódó készítményeivel permetezzenek. A kajszit ma fényképeztem, a moníliától száradó ágvég mellett a kezdődő sztigminás betegség tüneteit is láthatják a gyümölcsön. A csonthéjasok levélbetegségei is megjelentek. Egyes réz, kén (pl. a Thiovit Jet reggeli vagy esti kijuttatással) és a mankoceb hatóanyagú gombaölők mellett a Topas 100 EC és a Miltox Speciál Extra WP is engedélyezett pl. cseresznyében, meggyben és őszi barackban.

novenyvedelem 201605 02

Sziromhullás utáni stádiumban vannak az alma és a körtefák. A lisztharmat az intenzív hajtásnövekedés alatt okozhatja a legnagyobb bajt. Ne engedjék be a lombfelületre a kórokozókat, mert innen terjednek át a gyümölcsökre. A csökött termés lehullik de a leszüretelt, parás felületű almák tárolhatósága is rosszabb.

Alapvető hatóanyag a kén, de a kis gyümölcsök kb. zölddió nagyságáig, a viaszosodásig csak óvatosan bánjunk vele, perzselhetik a növényeket. A kívánatosnál kisebb és nagyobb kénszemcsék is károsíthatnak. Egyenletes szemcseméretben gyártott, pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special (más néven Micro Special), a Kumulus S (más néven Microkén). Mikrogranulált, könnyen oldódó termék a Cosavet DF (más néven a Sulgran DF). Ebbe a csoportba tartozik még az Eurokén 2000 (más néven Necator Plus). A kéntartalmú lombtrágyáknak pl. Tiosol is lehet lisztharmat elleni mellékhatása. 25 C fok felett minden kénnel vigyázni kell! Ne lépjék túl az ajánlott dózisokat és inkább délután permetezzenek. A gyakori esők is sérthetik a viaszos felületet és a kontakt gombaölők különben is lemosódnának. Most eljött a felszívódó (szisztemikus) szerek ideje. Ezeket abeszáradásuk után már nem mossa le az eső, viszont felhígulhatnak a gyorsan növekvő növény testében. Ezért ismételni kell a permetezést, 2-4 alkalommal, 8-10 napos fordulóval, az elő írások szerint. Ezt nevezik szisztemikus blokknak. Ilyen a Score 250 EC, a Cyflamid, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Systhane Dupolo, a Topas 100 EC (és a párhuzamos engedélyű változatai a Penco 100 EC és az Agria Penconazol) és a Nimród 25 EC is. (A melegebb napokkal a varasodás is megérkezik.) Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé.

novenyvedelem 201605 05

A permetezendő növények sorába lépett a szőlő is. A talajhoz és a tőkéhez vagy a kordonkarhoz közeli levélkéken már néhányan megtalálták a lisztharmat tüneteit. Az érzékenyebb fajtákon kezdjék a keresést:

Kékfrankos, Potugieser, Leányka, Rizlingszilváni, Kadarka, Olaszrizling, Chardonay, stb. Ne kíméljék magukat, sokat kell hajlongani. A sárguló, olajosan áttetsző foltocska, megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig hamarost megjelennek a gomba jellegzetes apró telepei, melyek már ekkor is ontják a nyári spórák milliárdjait. Ekkor már egyértelmű a fertőzés, de a permetezéssel ne várjunk idáig se!

Ne feledjék, a lisztharmatok ellen csak megelőzéssel védekezhetünk!

Ha most nem „csapnak oda”, a virágzásig felszaporodhat. Elhúzódó virágzásnál több generáció is válthatja egymást és a felhalmozódó fertőzőző anyag a virágokat teljesen elviheti.

novenyvedelem 201605 04

Most a kontakt kénes szereké a főszerep. (Fentebb felsoroltam a készítményeket, néhányan egész évben bekeverik a permetlébe.) Virágzásig ismételhetünk velük, sőt töményebb lehet a permetlé, mint nyáron. A Karathane Star is kontakt és kénmentes, hűvösben kifejezetten jól működik.

Fürtmegnyúlásnál majd indíthatják a felszívódó (szisztemikus) blokkot.

Az a kertész, aki már most is biztosra akar menni (pl. ritkán jut ki a kertjébe és az esők után nem tud a kénnel ismételni, érzékeny fajtákat telepített vagy a szomszédban fertőzött növények vannak), ő a kén mellett, kombinációban már most is bevetheti a felszívódó gombaölőket:

Bumper 25 EC, Topas 100 EC, a Systhane Duplo más néven Talentum, a Cabrio Top, a Quadris, Dynali, a Vivando és az új hatóanyagcsoportba tartozó Cyflamid, stb. (A Cantus is engedélyezett, de főleg fürtvédelemre kiváló.) Ezek a kertbarátok tehát máris 2 indíthatják a szisztemikus blokkot, azaz a virágzás végéig, egymást követően 2-4 alkalommal permetezhetnek felszívódókkal. Sok növényvédő szert nem is lehet többször felhasználni évente. (Amennyiben melegebbre fordul az idő járás, a peronoszpórával is számolni kell!)

Felszereltük az előrejelző eszközeinket, a szín és a szexferomon csapdákat. Most mellékelem a táblézatot, a helyszínek és az első adatok miatt. Később hetente frissítve, megtalálják a www.magyarnovenyorvos.hu, a www.zsigogyorgy.hu és a http://www.agrotrend.hu/novenyvedelmi-elorejelzes honlapokon is. Ez utóbbin hetente jelentkezünk. A csapdák a saját kertben jelzik a legpontosabban a kártevők megjelenését. Érdemes megrendelni pl. a Biocont Kft-től vagy a Növényvédelmi Kutatóból a 061/3918637 számon illetve a www.csalomoncsapdak.hu oldalukról. Amint a számok is mutatják, jól teleltek a kártevőink, már az első héten szép volt a fogás.
A tarka szőlőmoly rághat a virágkezdeményekben, a keleti gyümölcsmoly pedig elő sorban az őszibarack zsenge hajtásait odvasíthatja ki. A gombaölő szerekhez tegyenek rovarölő szert is a permetlébe. Érdemes felszívódó pl. Mospilan 20 SG és a felszínen tartózkodó hernyók és a lepkék ellen kontakt készítményt is adagolni a permetlébe pl. Decis, Karate, Kaiso Garden, Mavrik 24 EW, stb. A kitinszintézis-gátló Dimilin 25 WP és a „bio” Dipel DF, kontaktak és enni kell belőlük a hernyóknak.

A rajzási táblázatban láthatják, hogy fogtuk a cseresznyelegyet. A korai fajták kis gyümölcseit már károsíthatja. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona felső szintjén működnek megfelelően. Az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben jelzik az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első egyedeket (lásd a középső fotón) ott számolni kell. Ha a szüretig még „beleférnek” a felszívódó Mospilanok (14 napos é.v.i.), akkor ezzel is permetezhetnek. Később már csak a kontakt készítmények, a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS más néven a Full 5 CS, és a Kaiso Garden alkalmazható, 3 ill. 7 nap é.v.i.-vel.

Országszerte komoly károkat okozott a fagy. Szőlőben, őszi és kajszibarackban, szamócában, krumpliban, stb. Segíthetjük a növények regenerálódását pl. Atonik, Amalgerol vagy komplex lombtrágyák kijuttatásával.

Ahogyan a lisztharmat fajok, úgy az atkák is jól teleltek és szépen szaporodnak ebben az időjárásban. A mai fényképen a szőlő nemezes gubacsatkájának súlyos kárképét láthatják. A gubacsképzők korántsem a legveszélyesebb atkafajok. A szabad szemmel nem látható levélatkák, pl. a szőlőn, fakadáskor sokkal nagyobb károkat okozhatnak, hasonlóan a takácsatkákhoz. Az atkák soknemzedékűek és egy időben megtalálható a tojás, a lárva és a kifejlett kártevő is. Sajnos az atkaölő szerek többsége nem pusztítja el az összes fejlődési alakot, ezért felváltva használják ezeket!

A Nissorun 10 WP és a július 31-ig engedélyezett Flumite 200 kivételek, ún. transzlamináris hatásúak, a levéllemezen is áthatolnak, még a fiatal gubacsokba is bejutnak. III. kategóriás még az Ortus 5 SC, az Envidor 240 SC, Zoom 11 SC, Fazilo, Floramite 240 SC, stb. Szerencsére nagyobb lett a választék! Ne feledkezzenek meg a kén atkagyérítő hatásáról sem! Atkák ellen mindig apró cseppekkel, nagy lémennyiséggel és nedvesítő szerek hozzáadásával dolgozzanak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR