13 dolog, amit semmiképp ne tegyél a komposztáló ládába

13 dolog, amit semmiképp ne tegyél a komposztáló ládába

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, mit lehet komposztálni és mit nem? A jó hír, hogy számtalan dolgot minden további nélkül belerakhatunk a komposztba, de van, amit semmiképp.

Következzen 13 pontból álló összeállításunk arról, mi az, ami nem a komposztba való. Mindről tudtunk?

A komposztálás kiváló eljárás arra, hogy saját felhasználásra szerves trágyát állítsunk elő a kertben összegyűjtött, illetve a konyhában megmaradt, lebomló hulladékból. Azaz sok mindent újrahasznosíthatunk a házunk táján ahelyett, hogy eléggé el nem ítélhető módon egyenesen a kukába dobnánk azokat.

Tudnunk kell ugyanakkor arról, hogy nem minden, ami egyszer élő organizmus volt, alkalmas arra, hogy a komposzthalomra hordjuk. Lássuk, mire is gondolunk!

nem komposztalhato 02

Mi az, ami nem komposztálható?

1. Szervetlen és biológiailag nem lebomló anyagok

A szervetlen és a biológiailag nem lebomló anyagok, mint például a műanyag, az üveg, az alumínium fólia és a fém soha ne kerüljenek a komposzthalomra, mivel soha nem fognak lebomlani. A vegyszerekkel kezelt faanyagok is ide tartoznak.

2. Felületkezelt vagy fényes papír

Ne próbálkozzunk magazinok, katalógusok, régi névjegykártyák, fényes csomagolópapírok, illetve általában csillogó felületű papír komposztálásával. A bennük lévő vegyszerek és toxikus anyagok később károsíthatják a növényeinket. Bekerülhet azonban a komposztba a sima újságpapír, valamint olyan füzetlapok, amelyeken nincs vagy kevés a tinta.

3. Beteg, fertőzött növények

Az olyan növényi maradványok, amely beteg vagy kerti kártevők által fertőzött növényről származnak, ne kerüljenek a komposztba.

4. Sütőipari termékek

Az olyan termékek, mint például a torta és a sütemények, vonzzák a különböző kártevőket, rovarokat és egyéb állatokat. Kis mennyiségben kenyérszeleteket, tésztát rakhatunk a komposztba, fontos azonban, hogy a komposzthalomba olyan mélyen forgassuk bele, amennyire csak tudjuk. Ezzel elkerülhetjük a komposztáló környékén nemkívánatos látogatókat.

5. Ürülék, húsevő állatok trágyája

A növényevő állatok - például a csirke, a kecske, a tehén, a ló és a nyúl - trágyája előnyös a növények számára. Ezzel szemben a kutyák, macskák és más ragadozó életmódot folytató állatok ürüléke, de az emberi ürülék sem hordható a komposztba. Ennek legfőbb oka, hogy ezek a salakanyagok olyan kórokozókat és parazitákat rejthetnek, amelyek különböző fertőző betegségeket terjeszthetnek, és igen veszélyesek az emberre nézve.

6. Étolaj

Számos ok miatt nem tanácsos étolajat önteni a komposztba. Az olaj mindenekelőtt lelassíthatja a komposztálási folyamatot. Emellett a szaga felkeltheti a rovarok és más állatok figyelmét. Az étolaj megváltoztathatja továbbá a komposzt ideális nedvességtartalmát is.

7. Húskészítmények

A maradék húst és állati zsiradékot ne hordjuk a komposzthalomba. Nagyon lassan bomlanak le, miközben kegyetlen bűzt árasztanak. Ez pedig garantáltan vonzani fogja a különböző rágcsálókat, kóbor állatokat. Ha ez sem lenne elég, a halmot körbe fogják döngeni a különböző kellemetlen repülő rovarok, és a kukacok is gyorsan megtelepszenek a bűzös hulladékon.

8. Tejtermékek

A tejtermékek, mint pédául a tej, a sajt, a vaj szintén nem a komposztba valók, kivéve persze, ha vendégül szeretnénk látni a különböző kártevőket és rágcsálókat.

9. Személyes higiéniai termékek

A tamponok, egészségügyi betétek, pelenkák, használt papírzsebkendők, illetve az emberi vérrel szennyezett egyéb higiéniai termékek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, éppen ezért el kell kerülnünk a komposztba kerülésüket.

10. Fűrészpor

Alkalmazhatunk némi fűrészport a komposztban található felesleges nedvesség felszívására. Ha azonban a fűrészpor kezelt fából származik, határozottan nem javasoljuk a felhasználását. Ha mégis bekerül a komposztba, csakis kis mennyiségben és vékony rétegekben ajánlott.

11. Gyomnövények

A gyomnövényekkel nem árt óvatosnak lennünk. Előfordulhat, hogy lebomlás helyett gyökeret eresztenek a komposztban és újabb kis sarjak bukkannak fel itt is, ott is a halmon. Az is megtörténhet, hogy a túlélő magvaik újra kikerülnek a kertbe, amikor a kész komposztot beledolgozzuk a talajba.

12. Paradicsom

A paradicsom komposztálásával alapvetően nincsen semmi probléma. A paradicsomszemek komposztálását azonban próbáljuk meg elkerülni, ha nem szeretnénk a következő évben, a komposzt felhasználása után azzal szembesülni, hogy a kert legmeglepőbb helyein mindenütt helyes kis paradicsompalánták köszöntgetnek nekünk vissza.

13. Növényvédő és gyomirtó szerekkel kezelt növények

Növényvédő vagy gyomirtó szerekkel kezelt kerti növényeket, fűnyesedéket soha ne hordjunk a komposztba!

nem komposztalhato 03

+ Még néhány dolog, ami nem a komposztba való!

A fentiekben felsoroltak természetesen nem merítik ki a komposztálásra alkalmatlan dolgok listáját! Itt van például a fekete dió, amely csak nagyon kis mennyiségben kerülhet a komposztba a benne lévő kémiai anyag, a juglon miatt, ami egyes növényekre nézve mérgező, többek között gátolhatja azok egészséges növekedését. Továbbá, ha gyümölcsöt hordunk a komposztba, mindenképpen forgassuk bele a halomba jó mélyen, mert ha ezt elmulasztjuk megtenni, a muslincák és egyéb bosszantó rovarok fognak lakomát rendezni a szabadon hagyott maradványaik felett.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR