Ha dinnye lenne a fejed, ez lenne a 20 legjobb álmod

Ha dinnye lenne a fejed, ez lenne a 20 legjobb álmod

23 méterre köpik a magját, kockaformára is nevelik, sósan eszik, 100 kiló fölé hízlalják - itt van néhány nem mindennapi tény a dinnyék világából.

Mi lenne velünk nyáron lédús, édes görögdinnye nélkül? A lehűtött görögdinnye tökéletes desszert a kánikulai napokban. Fagylaltként, turmixként, szorbetként szintén üdítő. De gondolkoztunk-e már azon, honnan is származik? Következzen egy csokorra való érdekesség ezzel a méltán népszerű nyári csemegével kapcsolatban!

1. A magnélküli görögdinnye genetikailag nem módosított. Valójában hibrid görögdinnyéről van szó, amelyet keresztezéssel hoznak létre – a végeredmény pedig egy steril fajta. Ezek a termések éretlen fehér magokat rejtenek, amelyeket gond nélkül elfogyaszthatunk. Az első magnélküli görögdinnyét 50 évvel ezelőtt termesztették.

2. Egyiptomban már több mint 5000 éve termesztenek görögdinnyét. Az egyiptomiak sírhelyek falára véstek görögdinnye ábrákat, sőt halottaik mellé is helyeztek belőlük, hogy legyen mivel táplálkozniuk a másvilág felé tartó útjuk során.

3. Mivel a görögdinnye Afrikában őshonos, meleg, napos környezetre van szüksége, hogy jól érezze magát. Egyes fajtáknak akár 130 meleg napra is szükségük van ahhoz, hogy a termésük beérjen. A legtöbb görögdinnye azonban már 85-100 nap beérik.

4. A valaha nőtt legnagyobb görögdinnye Guinness-világrekordját egy, az USA-beli Arkansasban 2005-ben termett, közel 122 kg-os dinnye tartja!

5. A görögdinnye 92 százaléka víz. Nem véletlen, hogy a korai felfedezők sokszor vittek magukkal görögdinnyét szomjoltónak.

gorogdinnye erdekessegek 01

6. Egyedül az USA-ban több mint 300 fajta görögdinnyét termesztenek, de ennek mindössze egy kisebb része, körülbelül 50 fajta kerül az élelmiszerboltokba. Mi magunk is megpróbálkozhatunk egy-egy szokatlan vagy ritka fajta ültetésével.

7. A görögdinnye húsa általában piros, de létezik fehér, sárga, narancssárga, sőt még zöld húsú görögdinnye is.

8. A görögdinnye édességét az ún. Brix-skálán mérjük. A legtöbb görögdinnyefajta a 9-es és 10-es között mozog a skálán. A nagyon édes görögdinnyék elérhetik a 11-12-es fokozatot is.

9. A görögdinnye a 10. században Afrikából eljutott Kínába is. Napjainkban Kínában több görögdinnyét termesztenek, mint bármelyik másik országban. Kínai szokás görögdinnyét vinni a vendéglátóknak ajándékba.

10. Az Egyesült Államok a negyedik helyen áll a világ görögdinnye-termesztési toplistáján. A legtöbb görögdinnyét termő államok közé tartozik Kalifornia, Arizona, Texas, Florida és Georgia.

gorogdinnye erdekessegek 03

11. John Egerton élelmiszertörténész úgy véli, a görögdinnye az afrikai rabszolgák révén került át az USA-ba.

12. Nem nő a hasunkban görögdinnye, ha megesszük a magokat. A magoknak valójában meglehetősen nagy a tápértékük: sok magnéziumot, cinket és fehérjét tartalmaznak. Az optimális hatás kedvéért rágjuk meg a magokat, mielőtt lenyeljük azokat.

13. Édes íze miatt a görögdinnyét a legtöbben gyümölcsként tartják számon, pedig valójában zöldség. A tökfélék családjához tartozik, a sütőtök és az uborka rokona.

14. Vannak, akik a görögdinnyét megsózva fogyasztják. Egyiptomban és Afrika egyes más országaiban gyakran sós fetasajt mellé kínálják. A só kihozza a görögdinnye ízét.

15. A görögdinnye egészséges! Kevés kalóriát tartalmaz, mégis több likopin található benne, mint bármelyik másik gyümölcsben vagy zöldségben. A likopin erős antioxidáns, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van és elpusztítja a káros szabadgyököket. Magas továbbá a C-vitamin tartalma, valamint gazdag élelmi rostban.

gorogdinnye erdekessegek 04

16. Japánban már szögletes görögdinnyét is termesztenek. Hogy hogyan? Üvegdobozt helyeznek a növekvő termés köré, amely egyszerűen "belenő" a szögletes formába. A japánok különösen kedvelik, mivel kicsi és nem gurul el. Szépen befér a hűtőszekrénybe is. A hátránya pedig? Mindössze a viszonylag borsos ára!

17. Van, aki esetleg hallott már görögdinnyemag-köpő versenyről? Igen, ilyen is létezik. Még világrekordere is van Jason Schayot személyében, aki 1995-ben közel 23 méteres távolságra köpött el egy dinnyemagot.

18. A görögdinnye az USA Oklahoma államának hivatalos zöldsége.

19. Az amerikaiak bármely gyümölcsnél több görögdinnyét fogyasztanak. A görögdinnye-termesztők az USA-ban évi több mint 1,8 milliárd kg görögdinnyét állítanak elő.

20. Mark Twain amerikai író annyira szerette a görögdinnyét, hogy az angyalok eledelének nevezte el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?