3 oktalan hiba, ami megöli télen a szobanövényeket

3 oktalan hiba, ami megöli télen a szobanövényeket

Sokan elkövetik ezeket a hibákat, amelyek nem tűnnek veszélyesnek és mégis rövid úton a növények halálát okozzák.

Rengeteg szobanövény él a környezetünkben, természetesen igen eltérő környezeti igényekkel. E növények túlnyomó többsége melegebb klímáról származik. Van néhány alapszabály, amelyek mindegyikük életét meghatározza. Íme a legfontosabb hibák, amelyeket télen nem szabad elkövetnünk:

1. Ne nyissunk a növényre ablakot szellőztetéskor

A szobanövények általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen. Ebben még rugalmasak is lennének valamelyest, de a hirtelen hőmérséklet-változást semelyik növény nem viseli el. A szoba téli szellőztetésének idejére ezért menekítsük védett helyre őket. Ha mégis megcsapja leveleiket a hideg, akkor azt sárgulással és száradással adják majd a tudtunkra.

Ablaknál

2. Ne öntözzük túl őket, takarékosan bánjunk a vízzel

Télen a szobanövények többsége takaréklángra állítja életfunkcióit, kevesebb oxigént termel, több szén-dioxidot bocsát ki. Életfolyamataik lelassulnak és a tavasz kivárására játszanak. A túl sok víz kimozdítaná őket ebből az állapotból! Ha mégis túlöntözzük őket, nyugalmi állapotban lévő gyökereik rothadásnak indulnak és tavaszra elpusztul az egész növényünk.

3. Természetes fény kell nekik, nem villanyfény

Ne gondoljuk, hogy lámpafénnyel esetleg pótolhatjuk a növényeknek járó természetes fényt. A növények nem tudják hasznosítani a legtöbb lámpa fényét, így muszáj némi természetes világosságot is juttatnunk a számukra, az életfolyamataik fenntartásához. Pazarlás rájukkapcsolni egy állólámpát.

Pozsgás

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR