Ha valami másra vágysz: 7 egzotikus gyümölcs a hazai kertekbe

Ha valami másra vágysz: 7 egzotikus gyümölcs a hazai kertekbe

Melegebb éghajlatról származnak, de van, amelyik nálunk is gazdagon terem!

Bátran ültessünk déligyümölcsöt, hiszen közülük sok itthon is megterem. Egy párat, egész pontosan hetet, vegyünk most sorra.

1. Kamcsatkai mézbogyó

A talaj iránt igénytelen, áfonyára emlékeztető kék termése ehető, másfél méter magasra megnövő, fagytűrő növény. Kiültetve a szabadba és edényben is tartható. Áprilisban nyílnak a sárga virágai, a kékes termése májusban érik be. Igaz, a növény ön-termékeny, de ajánlott párban, vagyis porzótárssal együtt ültetni, így nagyobb biztonsággal terem.

Ha a bogyók színe sötétkékre színeződött és puhának érezzük, fogyasztásra alkalmasak. Miután letermett, a növekedés abbamarad, majd a következő tél végén indul újra, tápoldatot nem igényel.

egzotikus gyumolcsok hazai 01

2. Banán

A banán nem fás szárú növény, annak ellenére, hogy fűféle, akár 2 m magasra is megnőhet. Szára rostos szerkezetű, amely egymásba boruló levélszárakból áll. Nevelése nem egyszerű, de érdemes vele foglalkozni. Párás, napos helyet kedveli, lehetőleg szélvédett, a lakás déli oldalára ültessük. A téli fagyokat nem szereti, ezért a tövét takarjuk be falevéllel, vagy ültessük dézsába és vigyük fagymentes helyre.

egzotikus gyumolcsok hazai 02

3. Füge

Kissé fagyérzékeny, de a finom ízű termése miatt érdemes tartanunk. Érzékeny, de a talajban nem válogat, kártevői alig vannak, növényvédelmet nem igényel. Gyümölcse csak érett állapotban szedhető le, nem utóérő, hűtőben is csak pár napig tárolható. Legjobban a házfalak előtt, a déli oldalon érzi jól magát. Az ültetést követő években fagyérzékeny, ezért tövét télen falombbal takarjuk. A fügét hazánkban általában nem metszik, gyönyörű bokorrá nő, de alakítható.

egzotikus gyumolcsok hazai 03

4. Goji bogyó

Futó jellegű félcserje, termését sokan fogyasztják, bár a szakirodalom mérgező növényként tartja számon. Fogyasztása miatt a szakemberek vitatárgya. A valódi goji cserje 1-2 m magasra nő, szúrós, íves hajtásrendszerű. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy napos helyre kerüljön. Tegyünk alá szerves trágyát vagy komposztot, majd alaposan iszapoljuk be. Nem kel metszeni, inkább csak néha ritkítsuk. Júniusban nyílnak a lilás rózsaszín virágai, termése kora őszre érik be, kártevői nincsenek.

egzotikus gyumolcsok hazai 04
Andreas Rockstein

5. Citrusok

A citrusfélék cserjéi örökzöldek, így télen is díszítik a kertünket. Leghálásabb közülük a citromfa, amely 15-16 fokos szobában jól érzi magát, fehér vagy rózsaszín virága csodaszépen virít. Ha elvirágzott, eleinte zöld, majd sárguló gyümölcsöket hoz. Érdekes látvány, amikor egyszerre van rajta virág, citromkezdemény, zöld vagy sárga termés is, és csodálatos illatot áraszt. Gyakori, hogy a gyümölcs húsa száraz. Ettől nem kell megijedni, hagyjuk még a fán 1-2 hétig a többi termést és zamatos citromot szedhetünk.

A mandarin és a narancs igényei nem sokban térnek el, azonban évente csak egyszer virágzik, és a gyümölcsök beérése is kétséges. Tápoldatot, átültetést, és a nyári napfényt igényelik.

Van télálló citrom is, mely védett helyen kiültetve is áttelel, de termésének minőssége, mérete elmarad a rendes citrométól.

egzotikus gyumolcsok hazai 05

6. Gránátalma

Könnyen szaporítható, gyökeres tősarjait ősszel lehet leválasztani az anyatőről, és napos, védett helyre ültetni. A fiatal növény érzékeny a hidegre, ezért falombbal takarjuk. Nálunk ritkán hoz termést, de ha napsütötte, fagyvédett helyet kap, nagy az esély, hogy lesz rajta gránátalma. Érdemes vele próbálkozni, már csak a szépsége miatt is, a korallpiros virágai júniustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. Törpe fajtája is létezik, melyet erkélyre, teraszra is tehetjük, dézsába ültetve. A dézsás növényt teleltessük, mert a csere télen elfagy. Ez a fajta nem nő meg 1-1,5 méternél magasabbra, télen levelei lehullanak. Öntözni márciustól kezdjük el, és havonta egyszer tápoldatozzuk.

egzotikus gyumolcsok hazai 06

7. Kivi

Mivel a kivi nem szigorúan mediterrán, az itthoni éghajlatunk megfelelő a számára. Általunk termelt gyümölcs zamatosabb, édesebb, mint az üzletekben kapható, mert azt még érés előtt szedték le. Egyetlen porzós növény elegendő akár 6-8 termő egyed beporzásához, de van ön-termékeny fajta is. Az egyes töveket kb. 2,5 méterre ültessük egymástól, hogy legyen elég helyük a fejlődéshez. A félárnyék kedvező a számára, különleges talajigénye nincs, de a szerves trágyát meghálálja.

egzotikus gyumolcsok hazai 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR