Így viruljon gránátalma a kertemben

Így viruljon gránátalma a kertemben

Mediterrán-kedvelő kertészek, figyelem: gránátalmát nevelni a kertben egyáltalán nem lehetetlen. Egy kis odafigyelés, sok napsütés, enyhe tél és máris otthonunkban érezhetjük a Földközi-tenger partjainak hangulatát!

A gránátalma a századforduló kedvelt üvegházi dézsás növénye volt. 2m magasra növő cserje; apró, tojásdad, hegyes végű levelei párosával ülnek a vöröses levélnyélen. Júniustól szeptemberig virítanak tetszetős, gránátpiros virágkelyhei. A virágok többedmagukban állnak a vastag rövidhajtások végén. A csészelevél húsosan megvastagodott, a hosszú porzószálak kimagasodnak a virágból. A gránátalma törpe változata (P. granatum 'nana') kisebb növésű, gazdagon virágzik, és korábban kezd virágozni, mint az alapfaj, de termése nem élvezhető.

Napos helyet válasszunk

Napos, déli fekvésű, szélvédett helyet válasszunk számára. Mindenképpen kerüljük a huzatot! Télre a dézsás példányokat - biztos, ami biztos alapon - fagymentes helyre vigyüki; világos, 2-6 °C fok hőmérsékletű helyiségben teleltessük.A kerti példányokat fiatal korban télre mindenképpen takarjuk. A sikeres kinti túlélés titka, ha kijelölnünk a kertben az a pontot, ahol a legtöbb napsütés éri. Egy újpesti hobbikertésznek sikerült megtalálnia az ideális helyet, így most évről évre a háza előtt virít egy bokor.

Gránátalma Újpesten

Lelkes gondozás = hosszú életkor

Februárban-, márciusban vágjuk vissza valamelyest a gránátalmát, hogy bokorszerű jellegét megőrizze. Az öntözővíz mennyiségét igazítsuk a cserje fejlődéséhez, az idő előrehaladtával tehát egyre több vízzel öntözzük. Áprilistól kezdve hetente lássuk el emelt foszfortartalmú tápoldattal is. A helyesen gondozott gránátalma igen magas kort is megérhet. Arra ne számítsunk, hogy olyan hatalmas gyümölcsökkel örvendeztet meg, mint amilyenek bevásárolóközpontok kínálópultjain láthatók, ahhoz túl déli növény a mi klímánknak. A telt virágú fajták nem is termékenyülnek meg. Ettől függetlenül már megjelenésével és virágaival garantálja a mediterrán hangulatot.

Virágzik

Hogyan legyen belőle több, hogy a szomszédnak is jusson?

A gránátalma fás dugványozással szaporítható, ennek február-március az optimális ideje. 10 cm hosszú dugványokat vágjunk, ezek könnyen meg fognak gyökeresedni. A dézsás gránátalma csak akkor hoz terméseket, ha egész évben biztosítjuk számára az optimális körülményeket. A fagymentes időszakban tehát feltétlenül tartsuk a szabadban (balkonon vagy teraszon), télre viszont vigyük be télikertbe, vagy bármilyen hűvös, de fagymentes, világos helyiségbe.

Gránátalma

A gránátalma olyan csersavakat tartalmaz, melyek foltot hagynak a textíliákon, és ez még vegytisztítási eljárással sem mindig távolítható el!

Népszerűsége miatt faiskolák kinálatában egyre gyakrabban szerepel, és beszerezhetjük saját példányunkat aukciós oldalról is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR