5 érv, hogy ki ne dobd a kávézaccot

5 érv, hogy ki ne dobd a kávézaccot

A kertben ugyanis jó hasznád veheted. Ha saját gilisztafarmot vagy komposztot nem is akarsz, akkor is jól jön majd tápoldatként és növényvédőszerként.

Amikor elkészülünk a kávéfőzéssel, sokan automatikusan kidobjuk a kávézaccot a szemétbe. Legközelebb ne tegyük! A kávézacc lehet ugyanis a hobbikertész egyik legjobb barátja a kertben: segítségével a növények egészségesek és életerősek, ellenállóak lesznek. Hagyjuk, hogy a kávézacc megkönnyítse a dolgunkat. Lássunk az alábbiakban 5 példát arra, hogyan tudjuk a hasznunkra fordítani a kávézás eme "melléktermékét" a kertben. Garantált meglepetés lesz, milyen sokféleképpen felhasználható!

Zacc

A kávézacc 5 féle felhasználási módja a kertben

1. Készítsünk gilisztafarmot

Mi a csudáért is lenne szükségünk egy gilisztafarmra? A válasz pedig: mert a giliszták átforgatják és szellőssé teszik a talajt, így nekünk kevesebb gondunk lesz vele. Fogjunk egy vödröt, lapátoljunk bele egy kis földet, öntsük bele a kávézaccot, keverjük össze, majd tegyünk bele néhány gilisztát. Biztosra vehetjük, hogy imádni fogják. A keveréket szórjuk ki a növények köré, a giliszták pedig gondoskodnak a továbbiakról.

2. Javítsunk a komposzthalmunk összetételén

A kávézacc gazdag nitrogénben. Pont erre a nitrogénre van szükségünk, hogy a lehető legjobb minőségű komposztot állítsuk elő. A kávézaccot öntsük a komposzthalomra és jól keverjük össze azzal. A komposztálással kapcsolatban további érdekes és hasznos tudnivalók találhatók korábbi cikkünkben.

3. Űzzük el a kártevőket

Ha kávézaccal szórjuk körbe az ágyásokat, házi kedvenceinknek elmegy a kedvük tőle, hogy kerti körútjuk során – fittyet hányva a virágokra vagy a veteményesre – azon keresztül korzózzanak. A meztelen és házas csigák, valamint egyéb kártevők sem akarnak majd átmászni a savas zaccon, inkább messze elkerülik, és jó eséllyel a kertünkön kívül próbálnak majd szerencsét. A kártevők számát eredményesen lecsökkenthetjük úgy is, ha hasznos rovarokat, például katicabogarakat csábítunk a kertünkbe.

4. Készítsünk tápoldatot

Keverjünk el jól kb. 1/2 csésze kávézaccot 3,5 liter vízben. Hagyjuk a keveréket állni körülbelül 24 órát. Ezt követően kilocsolhatjuk közvetlenül a növények tövéhez. A saját készítésű tápoldat a hasznukra válik, továbbá nem jelent semmilyen veszélyt a kertben játszó gyermekekre vagy a többi növényre. Íme, hogyan készíthetünk még további szerves trágyaféléket.

5. Vegyünk fel a harcot a gombás fertőzésekkel szemben

A kávézacc segít leküzdeni a különböző gombabetegségeket, amelyek a fejlődő növényeinket támadják. Mindössze annyit kell tennünk, hogy leszórjuk közvetlenül a talajra. A talajba jutott kávézacc a lebomlása során elpusztítja a különböző gombatelepeket, amelyek károsíthatják a növényeinket.

Kávézacc

A kávé áldásos hatását tehát ezentúl nem csak mi, de növényeink is élvezhetik. Akár már a mai kávézás után is kipróbálhatjuk a kávézaccot a kertben, a várt eredmény pedig biztosan nem marad el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR